İlkokullarda 'and'a karşı Fatih'te eylem   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 09-08-2012 (20:46)   Son Mesaj: 09-08-2012 (20:46)    Cevap: 0    Gösterim: 368  

    09-08-2012

    İlkokullarda 'and'a karşı Fatih'te eylem

    İlkokullarda 'and'a karşı Fatih'te eylem
    İlkokullarda 'and'a karşı Fatih'te eylem

    Özgür-Der, ilköğretim okullarında "and töreni"nin kaldırılması ve "başörtü uygulaması"nın Kur'an-ı Kerim dersleri dışındaki diğer derslerde de serbest bırakılması için eylem yaptı.

    Özgür-Der, ilköğretim okullarında "and töreni"nin kaldırılması ve "başörtü uygulaması"nın Kur'an-ı Kerim dersleri dışındaki diğer derslerde de serbest bırakılması için eylem yaptı. Fatih Saraçhane Parkı'nda toplanan Özgür-Der üyesi bir grup, ilköğretim okullarında "and töreni"nin kaldırılması ve "başörtü uygulaması"nın Kur'an-ı Kerim derslerinin dışında kalan diğer derslerde de serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı. Üzerinde "Tüm Okullarda ve Her Kademede Başörtüsü Yasağına ve Andımız Saçmalığına Son" yazılı afiş açan grup üyeleri adına açıklama yapan Özgür-Der İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Özyurt, "Yeni bir eğitim-öğretim yılı daha eski sorunların, köhnemiş resmi ideolojik dayatmaların gölgesi altında açılıyor.

    İnsan ve toplum iradesinin üzerine düşen bu koyu gölgenin yol açtığı sıkıntıların azaltılması adına bazı adımların atıldığı muhakkak. 28 Şubat darbe sürecinin kesintisiz eğitim dayatmasına son verilerek kademeli ve seçmeli eğitim programına geçilmesi, okulları kışlalaştıran Milli Güvenlik derslerinin kaldırılması ve resmi törenlerin en azından stadyumlar boyutuyla iptal edilmiş olması öğrencilerin üzerindeki resmi ideolojik dayatmaların bir kısmının tasfiye edilmesi açısından şüphesiz olumlu gelişmelerdir" dedi

    Özyurt, "Bu olumluluklarla birlikte devam eden ırkçı-militarist uygulamaların hiçbir izahının olmadığının altını çizmek istiyoruz. "Andımız" isimli ırkçı-inkarcı metni ilk dört yıl boyunca okumaya bütün çocukları mecbur tutmanın ne anlamı ve faydası var? Hiçbir insani ve ahlaki, pedagojik ve bilimsel anlam ve faydayı ihtiva etmeyen ant törenini zorunlu tutmak çocuklarımızı totemist ve Türkçü şartlanmaya mahkum etmektir" diye konuştu.

    Başörtüsü sorununa değinen Özyurt, "Öte yandan başörtüsünü eğitim-öğretim kurumlarının kronik bir sorunu olarak algılayıp insanlık dışı ve utanç verici bu yasakla seferberlik halinin sürdürülmesine de acilen son verilmelidir. Öğrenci ve öğretmen ayrımı yapmaksızın sadece İHL'lerde değil, tüm eğitim kurumlarında başörtüsüne sınırsız, şartsız özgürlük tanınmalıdır" dedi.

    MEB Bakanı Dinçer'in açıklamalarına atıfta bulunan Özyurt, "Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Kur'an-ı Kerim dersinde başörtüsüne müsamaha gösterilerek diğer derslerde hukukun gereğinin yapılacağını hatırlatmasının kabul edilebilir hiçbir yönü yoktur. Sayın Bakan hangi hukuktan bahsediyor acaba? 12 Eylül hukukundan mı, 28 Şubat hukukundan mı? Yoksa her ikisine birden kaynaklık eden resmi ideoloji ve askeri vesayet hukukundan mı? Sayın Bakanı bilemeyiz ama en temel hakları ve ahlaki öğretileri ayaklar altına alan böyle bir hukukun meşruiyetine inanmıyoruz" diye konuştu.

    Özyurt, "Sadece Kur'an derslerinde veya imam hatiplerde değil, tüm okullarda ve tüm kademelerde öğretmen-öğrenci ayrımı yapılmaksızın serbest olmalıdır. Kürtçe'nin seçmeli ders olarak müfredatta yer bulabilmesi de yaşanan acı ve sıkıntı dolu süreç göz önünde bulundurulunca önemli ve olumlu bir adımdır. Lakin bu adım ancak anadilde eğitim hakkının tanınması yolunda atılan bir adım olduğu oranda daha anlamlı ve değerli olacaktır" dedi.

    "Çocukları devletin malı, kamusal iradenin kurbanı, resmi ideolojinin potansiyel militanı gören bu çarpık mantık terk edilmelidir' diyen Özyurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
    "Eğitim öğretim sorunu kalabalık sınıflar, servis sorunu, öğretmen ve idarecilerin özlük haklarından ibaret bir sorun değildir. Birey ve toplumun iradesini hiçe sayan, birey ve toplumu devlet karşısında değersiz ve edilgen varlıklar olarak karikatürize eden resmi ideoloji tabusu yıkılmalıdır. İnsanı, Allah'ın yarattığı irade sahibi onurlu bir varlık olarak kabul eden ve İslam'ın can, nesil, akıl, mal, din haklarına riayet eden bir hukuki düzenleme talep ediyoruz.

    Başörtüsüne, İslami kimlik ve ibadet hakkına, Allah'ın lütfettiği lisanla öğretim görmeye engel olan tüm düzenlemelerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Anaların hür doğurduğu insanların ne ellerine-ayaklarına ne de zihinlerine prangalar vurulması kabul edilebilir. İnsan olmaktan doğan bütün hak ve özgürlükleri dinî, etnik ve mezhebi herhangi bir ayrım yapmaksızın bütün insanlar adına talep ediyoruz."

    Kaynak: AA





    İlkokullarda 'and'a karşı Fatih'te eylem Yorumları