Sağlık Komisyonu Atilla Kavdır´ı görüşecek   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 05-04-2012 (13:56)   Son Mesaj: 05-04-2012 (13:56)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    05-04-2012

    Sağlık Komisyonu Atilla Kavdır´ı görüşecek

    Sağlık Komisyonu Atilla Kavdır´ı görüşecek
    Sağlık Komisyonu Atilla Kavdır´ı görüşecek

    Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu Atilla Kavdır'ın vefatını görüşecek.

    Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de ikinci çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın vefatı, Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nun öne alınan toplantısında görüşülecek.

    Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgili mevzuatta Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nun 6 ayda bir toplanmasının öngörüldüğünü, son gelişmeyi ele almak üzere bu komisyonun toplantısının öne alındığını bildirdi.

    Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Kavdır ile ilgili gönderilecek dosyanın bilim kurulunda ele alınacağını belirten Şencan, şunları söyledi:

    ''Toplantıda, Kavdır'ın vefatının bu nakille doğrudan ya da dolaylı ilgisi olup olmadığı incelenecek. Eğer hastanın ölümünün bu nakille doğrudan bir ilgisi olduğu tespit edilirse inceleme başlatılacak. Böyle bir durumda idari inceleme yürütülür, disiplin yönünden bir bulgu elde edilirse dosya gerekenin yapılması için üniversite ve YÖK'e gönderilir.''

    -''Akdeniz Üniversitesi'nin raporu gelir gelmez toplantı yapılacak''-

    Şencan, ''Kavdır'ın vefatının çift kol naklinden kaynaklandığı tespit edilirse idari soruşturma açısından Hacettepe ile ilgili sürecin aynısı mı işler'' sorusu üzerine, ''Evet. Mevzuata göre aynı süreç Akdeniz Üniversitesi için de geçerlidir'' yanıtını verdi.

    Kamuoyuna yansıyan bu ölümlerle ilgili organ naklinden bağımsız, bakanlık olarak zaten bir inceleme yürüttüklerini vurgulayan Şencan, ''Ancak organ nakliyle ilgili bir tespit olursa bu süreci de işleteceğiz'' diye konuştu.

    Kavdır'ın ölümüyle ilgili aileden ya da başka bir kanaldan suç duyurusunda bulunulması halinde, bunun takibinin adli makamlarca yapılacağını hatırlatan Şencan, ''Organ nakli hastalarının kaybında merkezlere çeşitli yaptırımlar uyguluyorsunuz. Bu merkez için de yaptırımınız olacak mı'' sorusu üzerine, kompozit doku nakilleriyle ilgili henüz oturmuş bir mevzuat bulunmadığını, bu konudaki değerlendirmelerin bilim kurulunda ele alınacağını söyledi.

    Şencan, bir başka soru üzerine, Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu toplantısı için Akdeniz Üniversitesi'nin raporunun beklendiğini, rapor gelir gelmez komisyonunun konuyu görüşmek üzere toplanacağını bildirdi.

    -Hacettepe'de süreç nasıl işledi-

    Hacettepe Üniversitesi'nde dünyada ilk kez çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın 27 Şubatta hayatını kaybetmesinin ardından bilim kurulu 29 Şubat'ta toplanmıştı.

    Bu toplantıda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden nakli yapan uzmanları dinleyen ve dosyayı inceleyen bilim kurulu, 23 Mart'taki ikinci toplantıda Hacettepe Üniversite'nin kompozit doku nakli merkezinin ruhsatını iptal etmişti.

    Kurul, Akdeniz Üniversitesi Kompozit Doku Nakli Merkezi'nce yapılan yüz ve kol nakillerini uygun bulmuş ancak bacak naklinin endikasyon listesinde belirtilen kriterlere uymadığını tespit ederek, mevzuata uygunluğunun daha dikkatli değerlendirilmesi konusunda ilgili üniversitenin uyarılmasını kararlaştırmıştı.

    Sağlık Bakanlığı müfettişlerince Hacettepe Üniversitesi'ndeki bu nakillerle ilgili düzenlenen raporda da yüzle kol ve bacak nakillerinde mevzuata aykırılık tespit edildiği hatırlatılarak, operasyonların sorumlu hekimiyle ekstremite nakli için onay veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kompozit Doku Nakli Konseyi üyelerinin bunda sorumlulukları bulunduğu belirtilmişti.

    İlgililer hakkında 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 53. maddesine göre gerekli idari ve adli soruşturmanın yapılmasını teminen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu.




    Sağlık Komisyonu Atilla Kavdır´ı görüşecek Yorumları