Balyoz Planı davasının duruşması başladı   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 05-04-2012 (11:54)   Son Mesaj: 05-04-2012 (11:54)    Cevap: 0    Gösterim: 365  

    05-04-2012

    Balyoz Planı davasının duruşması başladı

    Balyoz Planı davasının duruşması başladı
    Balyoz Planı davasının duruşması başladı

    Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve aralarında bulunan diğer tutuklularla "Balyoz Planı" davası başladı.

    Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanları emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının 93'üncü duruşması başladı.

    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 104 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 3 sanık katıldı.

    Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 146 tutuklu sanık ile başka suçtan tutuklu emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi.

    Sanık avukatlarının tamamı ''Delillerin değerlendirilmeden, savcının esas hakkındaki görüşünü açıkladığını ve tanık dinleme taleplerinin kabul edilmediğini'' belirtip, daha önce olduğu gibi mahkemeyi protesto ederek duruşmaya katılmadı.

    Dünkü duruşmada müvekkili olan 14 sanığı temsilen savunma yapan ve duruşmanın bitmesinin ardından savunmasının devamını bugünkü duruşmada yapması beklenen avukat Haluk Pekşen de duruşmaya gelmedi.

    Üye hakim Ali Efendi Peksak'ın, bugün mahkemeye ulaşan bazı sanıkların TÜBİTAK'ın 1. ve 2. bilirkişi raporlarının reddi ve tahliye talepleri ile mazeret dilekçelerini okumasının ardından konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, dün savunma yapan avukat Haluk Pekşen ile ilgili ''Dün burada beyan almaya başlamıştık. Duruşmaya devam edecektik, avukat niye gelmedi bilmiyorum'' dedi.

    Duruşmada hazır bulunan avukat Haluk Pekşen'in müvekkili tutuksuz sanık Ayhan Gümüş, başkan Diken'e, ''Bugün geleceğini biliyordum. Niye gelmedi anlamadım'' dedi.

    Başkan Diken de, Gümüş'ü avukatı Pekşen'in duruşmaya gelip gelmeyeceğini telefonla arayarak öğrenmesi için duruşma salonunun dışına gönderdi.

    -Çetin Doğan'dan AİHM haberine itiraz-

    Bu sırada, duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, bugün bir gazetede, ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) başvuru dilekçesini kabul etmediği'' yönünde bir haber yapıldığını belirterek, bu haberin gerçeği yansıtmadığını ve kamuoyunun yanıltıldığını söyledi.

    AİHM tarafından Fransızca yazılmış orijinal kararın elinde olduğunu ve bu kararı, tercümesini yaptırdıktan sonra mahkemeye sunacağını aktaran Doğan, verilen hükümde, hükümete yargılamayla ilgili sorular sorulduğunun ve hükümete belli bir süre verildiğinin açık olduğunu kaydetti.

    Doğan, AİHM'in kararında, yargılamanın evrensel hukuk kriterlerine uyulmadığını gösteren hükümlerin mevcut olduğunu da kaydetti.

    Savunmasına devam etmesi için avukat Haluk Pekşen'in duruşmaya gelmemesi durumunda duruşmayı bitirmek zorunda kalacağını belirten Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, Pekşen'in gelip gelmeyeceğinin öğrenilebilmesi için duruşmaya ara verdi.




    Balyoz Planı davasının duruşması başladı Yorumları