İstanbul´da Filistin için büyük zirve   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 05-03-2012 (22:57)   Son Mesaj: 05-03-2012 (22:57)    Cevap: 0    Gösterim: 515  

    05-03-2012

    İstanbul´da Filistin için büyük zirve

    İstanbul´da Filistin için büyük zirve
    İstanbul´da Filistin için büyük zirve

    İstanbul'da düzenlenen BM Zemininde Filistin Meselesi konferansıda Filistin Dayanışma Platformu Başkanı Yarar BM'ye veryansın etti.

    Filistin Dayanışma Platformu Başkanı Erol Yarar, ''Demokrasinin bu kadar geliştiği, insan haklarının bu kadar çok konuşulduğu, BM gibi örgütlerin dünyanın her yanında çeşitli aktiviteler yaptığı bir çağda, ölümlerin ve İsrail'in yaptığı zulümlerin bugün 64. yılında hala devam ettiğini üzülerek görüyoruz'' dedi.

    Yarar, platform tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''BM Zemininde Filistin Meselesi'' konferansında yaptığı konuşmada, Filistin meselesini aslında ''insanlığın yüz karası'' olarak adlandırmak gerektiğini söyledi.

    Dünyada hiçbir siyasi problem ve ölümcül vakanın 64 yıl sürmediğine işaret eden Yarar, ''Demokrasinin bu kadar geliştiği, insan haklarının bu kadar çok konuşulduğu ve tesisi için uluslararası mahkemelerin kurulduğu, BM gibi örgütlerin dünyanın her yanında çeşitli aktiviteler yaptığı bir çağda, ölümlerin ve İsrail'in yaptığı zulümlerin bugün 64. yılında hala devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Yıllardır belirsizlikten beslenen İsrail ise barış sözünü kullanmasına rağmen bu sözü çok kasıtlı olarak alaycı bir edayla herkese söylemektedir'' diye konuştu.

    Barışın İsrail'in işine hiç gelmediğini ileri süren Yarar, ''Barış demek belirginleşmek, sınırları ortaya koymak ve hukukun tesisi demektir. Barış demek huzur da demektir. Halbuki 64 yıllık tarihe baktığımızda belirsizliğin ve hukuksuzluğun, sınırsızlığın tek menfaat celbedeni İsrail olmuştur. Bu politikasını da kasıtlı olarak sürdürmektedir. Çünkü işine gelmektedir'' dedi.

    -''Barış, eşit güçler arasında tesis edilebilir''-

    Yarar, Amerika'yı arkasına alan İsrail'in, lobileri ve finans gücüyle dünyadaki etkisine işaret ederek, ''Böyle bir sorunu sadece Filistin tarafının çözmesini beklemek, güç dengesizliği ve tarihi gerçeklerle hiç uyuşmamaktadır. Çünkü barış ancak eşit güçler, eşit taraflar arasında tesis edilebilecek bir olgudur. Aksi takdirde bunun adına barış değil, tek taraflı dayatma denir. İsrail'in 64 yıldır yapmış olduğu şey de tek taraflı dayatmadır'' şeklinde konuştu.

    İsrail'in su ihtiyacı olduğuna da dikkati çeken Yarar, savaşların toprak amaçlı görünmekle birlikte su durumunun bölgeyi her an yeni savaşlara gebe bıraktığını kaydetti.

    Yarar, ''Örneğin Gazze şeridinden İsrail'in çekilmesi, dünyaya özveri gibi sunduğu bir çekilmedir. Halbuki Gazze, suyu olmaması itibarıyla İsrail için hiçbir stratejik önemi olmayan bir toprak parçasıdır. Ama Batı Şeria'dan çekilmeyi hiç gündeme getirmemektedir. Çünkü Batı Şeria, önemli su kaynaklarının olduğu çok önemli bir merkezdir'' dedi.

    ABD'nin ara buluculuk pozisyonunu kaybettiğini savunan Yarar, ''BM'ye destek veren tüm ülkelerle birlikte uluslararası Filistin konferansları düzenlenmelidir. Konu, militer çözümden ziyade uluslararası hukuk platformları ve barışçıl eylem planları ile desteklenmeli, uluslararası vicdan harekete geçilmelidir. Uluslararası vicdanın temsilcisi olması beklenen yegane platform BM'dir'' diye konuştu.

    Yarar, İslam dünyasının 64 yılda hiç de iyi bir imtihan vermediğini ifade ederek, şunları söyledi:

    ''Filistin meselesini sadece Filistinliler'e bırakmak İslami gerçeklerle de uyuşmamaktadır. Çünkü Filistin bir İslam yurdudur. Filistin Müslümanların ilk kıblesidir. Filistin Müslümanların hiçbir zaman terk etmeyecekleri bir beldedir. Bunu böyle görmek lazım. Uluslararası hukuk ve siyaset açısından da bu paralelde politikaları öne koymamız lazım.''

    Yarar, hükümete de izlediği kararlı Filistin politikasından dolayı teşekkür etti.

    Konferansta Erol Yarar, Hz. Ömer'in Kudüs halkına verdiği emannameyi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na hediye etti.




    İstanbul´da Filistin için büyük zirve Yorumları