Adana Valisi´nden süt zehirlenmesi açıklaması   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 05-02-2012 (18:57)   Son Mesaj: 05-02-2012 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 372  

    05-02-2012

    Adana Valisi´nden süt zehirlenmesi açıklaması

    Adana Valisi´nden süt zehirlenmesi açıklaması
    Adana Valisi´nden süt zehirlenmesi açıklaması

    Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bazı öğrencilerin sütten fenalaştıkları yönündeki iddialara ilişkin, ''Süt dağıtılan 141 öğrencimizde çeşitli şikayetler ortaya çıktı.

    Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bazı öğrencilerin sütten fenalaştıkları yönündeki iddialara ilişkin, ''Süt dağıtılan 141 öğrencimizde çeşitli şikayetler ortaya çıktı. Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerimiz arasında sağlık durumları itibarıyla hayati tehlikesi olan bulunmuyor'' dedi.

    Vali Coş, ''öğrencilerin dağıtılan sütten fenalaştığı'' iddialarıyla ilgili makamında yaptığı açıklamada, ''Okul Sütü Projesi'' kapsamında Türkiye'de bugün itibarıyla süt dağıtımının başladığını söyledi. Bu kapsamda Adana'da okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerine süt verildiğini belirten Coş, kentte günlük 218 bin 98 çocuğa süt dağıtımını planladığını ifade etti.

    Süt dağıtılan öğrencilerden 141'inde çeşitli şikayetler ortaya çıktığını bildiren Coş, ''Bunlar ivedilikle değişik sağlık kuruluşlarına intikal ettirilmiş ve tedavileri devam etmektedir. Konu hem adli, hem idari yönden bütün boyutlarıyla araştırılıp soruşturulmaktadır. Hastanelerimizde tedavi altına alınan öğrencilerimiz arasında sağlık durumları itibarıyla hayati tehlikesi olan bulunmuyor'' diye konuştu.

    Vali Coş, ''sütlerin tarihinin geçmiş ve süt paketlerinde deformasyon oluştuğu'' yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

    ''Dağıtılan sütler ömrü 2-3 gün olan ve soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken sütlerden değil, uzun ömürlü, dayanıklı. Son kullanma tarihi 29 Ağustos 2012 olarak görülüyor. Bu tür sütler açılmamak kaydıyla oda sıcaklığında saklanabiliyor. Söz konusu açıklamaları yapan kişi veya kuruluşlar neye dayanarak bu açıklamaları yaptılar bilmiyorum. Gördükleri eksiklik, aksaklık varsa önerilerini, tavsiyelerini okulların yöneticilerine, onların yetersiz kalması halinde Milli Eğitim Müdürlüğümüze iletip bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını isteme hakkı ve görevleri vardır.''

    -''Telaş, panik, tedirginliğe gerek yok''-

    Vali Coş, öğrencilerin sağlıklı bir şekil büyüyebilmesi, batılı ülkelerde olduğu gibi daha çok süt tüketmeleri gerektiğini, bunun için bu programın önemli olduğunu vurguladı.

    Projenin başarılı olabilmesi için herkese görevler düştüğünü ifade eden Coş, şöyle konuştu:

    ''Konu bütün yönleriyle araştırılıyor. Konuya ilişkin adli soruşturma, ilgili cumhuriyet savcısının gözetiminde, ilgili kolluk kuvvetlerimiz tarafından yürütülüyor. Ayrıca idari olarak da Milli Eğitim Müdürlüğümüz müfettiş görevlendirdi. Gıda kontrol hizmetlerini yürüten birim olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz inceleme başlattı. Telaş, panik, tedirginliğe gerek yok. Burada bizim için değil 141, bir öğrencimizin rahatsızlığı bile önemlidir.''

    Vali Coş, süt dağıtımın devam edip etmeyeceği yönündeki soru üzerine de ''Süt içme alışkanlığı zaten ülkemizde yetersiz. Kişi başına yıllık süt tüketimimiz Avrupa ölçülerinin çok çok altında. Bu nedenle bizim süt tüketimini arttırmamız lazım. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı vücut ve sağlıklı beyin için süt tüketimini arttırmamız gerekiyor. Dolayısıyla 'süt ürünlerinin tüketilmesi risklidir' gibi bir algının oluşmasına, kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine izin vermemeliyiz. Süt dağıtımı devam edecek. Niye devam etmesin? Bir trafik kazası oldu diye yolu trafiğe kapatmamız, engellememiz ne kadar doğru olabilir.''




    Adana Valisi´nden süt zehirlenmesi açıklaması Yorumları