Topbaş: 22 özürlü merkezi açtık   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 05-02-2012 (16:54)   Son Mesaj: 05-02-2012 (16:54)    Cevap: 0    Gösterim: 407  

    05-02-2012

    Topbaş: 22 özürlü merkezi açtık

    Topbaş: 22 özürlü merkezi açtık
    Topbaş: 22 özürlü merkezi açtık

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldiklerinde İstanbul'da iki olan özürlü merkezi sayısını 22'ye çıkardıklarını, bu merkezlerin daha önce 20 bin olan üye sayısının 100 bini aştığını söyledi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldiklerinde İstanbul'da iki olan özürlü merkezi sayısını 22'ye çıkardıklarını, bu merkezlerin daha önce 20 bin olan üye sayısının 100 bini aştığını söyledi.

    Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) tarafından özürlü bireylerin sosyal engellerle karşılaşmadan aktif ve bağımsız bireyler olarak sosyal yaşama katılabilmeleri amacıyla Avcılar Okyanus Koleji'nde düzenlenen ''Engelleri Birlikte Aşıyoruz'' seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, insanın yaşam alanlarındaki kaliteyi yükseltme sorumluluğunu ağırlıklı olarak yerel yönetimlerin taşıdığını ifade etti.

    Düşüncelerdeki ufuklar engellenemediği gibi, yaşam alanlarının da artık engelsiz olması gerektiğinin bütün dünya tarafından haykırıldığını dile getiren Topbaş, ''Bir şehrin medeniyet ölçüsü ve kalitesi, şehirde yaşayan tüm insanların, dezavantajlı tüm grupların şehri kullanabilme oranlarına bağlı. Yerel yönetimler olarak da bunları hazırlama sorumluluğunu taşımaktayız'' dedi.

    Dezavantajlı ve özürlüler, sokağı ve çevreyi yeterince kullanamadıkları için, toplum tarafından varlıklarının yeterince bilinmediğini belirten Topbaş, ''Onlar da yaşam mücadelesi içindeler. Yerel yönetimler olarak bizler, yasaların verdiği bir takım yetkilerle ve hükümetimizin ortaya koyduğu yeni düzenlemelerle yeterince aktifiz. İstanbul'da göreve geldiğimizde iki olan özürlü merkezi sayısını 22'ye çıkardık. Daha önce 20 bin civarında kayıtlı mensubu varken, bu rakam da 100 bini aştı. Kentin her tarafında bu konuda çalışmalar yürütmekteyiz'' diye konuştu.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Özürlüler Komisyonu'nun yanı sıra engellilerle ilgili çalışmalar yapan bir birim oluşturduklarını ifade eden Topbaş, bu birimin özürlülerle ilgili İstanbul'da hayata geçirilecek projeleri denetlediğini ve gözden geçirdiğini söyledi.

    -KİPTAŞ konutlarında hassasiyet-

    Merdiven çıkamamanın bile büyük zorluk olduğunu anlatan Topbaş, ''Bu nedenle KİPTAŞ'a, inşa ettiği konutların giriş katlarını dezavantajlı gruplara göre yapmasını önerdim. Bunu düşünmek zorundayız. Arzu ettiğimiz tabi ki herkes için yaşanabilir bir İstanbul ve ülkeyi ortaya koymak. Kentte yaşayan insanların mutluluğunu sağlamak bizim asli görevimiz'' diye konuştu.

    Topbaş, Kayışdağı'ndaki Darülaceze'de yürüme engelli olanlar için yürümeyi öğreten bir merkez açtıklarını ifade etti.

    Balık tutmak, bankaya gitmek isteyen engelliyi evinden araçla alıp, tekrar evine bırakmak gibi bir hizmet de verdiklerini belirten Topbaş, ''Bugüne kadar yaptığımız bu tip hizmet sayısı 310 bini bulmuş. Dünyaya bir model bu'' dedi.

    -''Cep Darülacezeleri'ni kurduk''-

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ''Cep Darülacezeleri'' denilebilecek ''Yaşam Evleri''ni kurduklarını dilen getiren Topbaş, şunları kaydetti:

    ''Darülaceze'ye almak yerine, kendisi gibi olanları mahallesinde bir giriş katını kiralayarak bir arada yaşatıyoruz. Yapabiliyorlarsa yemek parasını veriyoruz, yapamıyorlarsa yemeklerini gönderiyoruz. Sağlık bakımlarını, temizliklerini yapıyoruz. Penceresinden baktığı zaman komşusunu görüyor. Sosyal ortamdan kopartmadan orada yaşamaya devam ettiriyoruz.''

    Büyükşehir Belediyesi bünyesinde madde bağımlıları için de bir merkez kurduklarını belirten Topbaş, ''Burada sokaktan topladığımız çocuklara meslek edindiriyoruz. Okuyabilirse eğitim veriyoruz'' dedi.

    ''Esasında engeller zihinde var. O engelleri çözmek bizim kendi elimizdedir'' diyen Topbaş, teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde bu engelleri kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.

    İSÖM Zihinsel Özürlüler Gösteri Sanatları Topluluğu'nun konser verdiği seminere, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nejla Sümer, eski AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci de katıldı.




    Topbaş: 22 özürlü merkezi açtık Yorumları