´7 ilde öğrenciler sütten zehirlendi´ iddiası   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 05-02-2012 (16:57)   Son Mesaj: 05-02-2012 (16:57)    Cevap: 0    Gösterim: 431  

    05-02-2012

    ´7 ilde öğrenciler sütten zehirlendi´ iddiası

    ´7 ilde öğrenciler sütten zehirlendi´ iddiası
    ´7 ilde öğrenciler sütten zehirlendi´ iddiası

    Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında Antalya, Adana, Diyarbakır, Edirne, Kırıkkale, Samsun ve Sivas'ta dağıtılan sütler öğrencilerin zehirlenmesine yol açtığı iddia edildi.

    Diyarbakır"da Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı"nın projesi kapsamında okullara bugün dağıtımına başlanan sütten içen 50 öğrenci rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır"da da ilköğretim okullarında 5"inci sınıfa kadar öğrencilere süt dağıtımına bu sabah başlandı. Hürriyet İlköğretim Okulu"nda dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden bazılarında, karın ağrısı, kusma ve ağrı şikayeti başladı. Kentteki çeşitli hastanelere kaldırılan 50 kadar öğrenci, zehirlenme şüphesiyle tedaviye alındı.

    DİYARBAKIR VALİSİ: BİRKAÇ ÇOCUK ZEHİRLENDİ, GERİSİ PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENDİ

    Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, okullarda dağıtılan sütten bazı öğrencilerin zehirlendiği iddiasına ilişkin, kentte bu sabah tüm çocuklara süt dağıtıldığını ve şu ana kadar herhangi bir problem yaşanmadığını söyledi.

    Bugün sabah itibariyle tüm çocuklara süt dağıtıldığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

    "Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz."

    Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

    SİVAS

    Sivas'ta çok sayıda ilköğretim okulu öğrencisi, ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle çeşitli hastanelere kaldırıldı.

    Kentteki bazı ilköğretim okullarında, dağıtılan sütleri içen öğrencilerde, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Öğrenciler, okullara çağrılan ambulanslar ve öğretmenlerin araçlarıyla kentteki hastanelere kaldırıldı.

    Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 48, Numune Hastanesi'nde 57 öğrencinin tedavi altına alındığı, Sivas Devlet Hastanesi'nde ise yaklaşık 40 civarında öğrencinin bulunduğu belirtildi. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve çoğunun ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

    Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı.

    İl Sağlık Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de okullara giderek dağıtılan sütlerden numune aldı. Alınan numunelerin incelenmesinin ardından çocukların sütten zehirlenip zehirlenmediğinin tespit edileceği bildirildi.

    EDİRNE

    Edirne Valisi Gökhan Sözer, dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma olduğunu belirterek, konunun araştırıldığını belirtti.

    Vali Sözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yusuf Hoca İlköğretim Okulunda dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlanan yaklaşık 20 öğrencinin kontrol amaçlı hastaneye sevk edildiğini söyledi. Sözer, ''Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz. Kontrol amaçlı yaklaşık 20 öğrenciyi hastaneye sevk ettik. Sütlerden numune alındı. Öğrenciler aç karnına süt içtikleri içinde mideleri bulanmış olabilir. Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka bir şeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz'' dedi.

    ANTALYA

    Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde Hakkı Tatoğulları İlköğretim Okulu'nda okuyan 30 öğrenci, içtikleri sütten rahatsızlandıkları iddiasıyla, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Hastane personelinin öğrencilere müdahale ettiği öğrenildi.

    KIRIKKALE

    Merkezde Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda 9, Keskin'de Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda 10, Karakeçili Merkez İlköğretim Okulu'nda ise 17 öğrenci, Okul Sütü Projesi kapsamında dağıtılan sütlerden sonra rahatsızlanarak hastanelerde tedavi altına alındı.

    İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Fatma Sönmez, Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan öğrencileri ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

    Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda var. Şimdi aldığım bir bilgiye göre, Karakeçili'de de aynı durum söz konusu. Peyderpey bilgiler geliyor. Netleştikçe, sağlıklı veriler elimize ulaştığında basınla paylaşacağız'' dedi.

    Öğrencilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını ve hepsinin ayakta tedavi gördüğünü belirten Sönmez, ''Şu anda okullarda süt dağıtımı başladığı için tedbiren, henüz neticesi bilinmemekle beraber öğrencilere süt dağıtımını, Valilik kararıyla durdurduk'' diye konuştu.

    ADANA

    Adana"da 24 Kasım İlköğretim Okulu"nda ücretsiz dağıtılan sütten içen yaklaşık 200 öğrencide karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi görüldü. Öğrenciler hastanelerde tedaviye alınırken, dağıtılan sütlerin bayat olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren veliler, sağlık görevlileri ve öğretmenlere saldırmaya kalkıştı.

    Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı"nın uygulamaya koyduğu "Okul Sütü Projesi"nin yürürlüğe girdiği bugün Merkez Seyhan İlçesi Aydınlar Mahallesi"ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu"nda da süt dağıtıldı. Dağıtılan sütlerden içen yaklaşık 200 öğrenci saat 11.30 sıralarında rahatsızlandı. Öğrencilerin karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri üzerine öğretmenler ile okul yöneticileri harekete geçip, ambulans çağırdı. Çocuklarının zehirlendiğini öğrenen veliler de okula akın etti. Okul bahçesinde ağlayan, fenalık geçiren çocuklarını görünce paniğe kapılan veliler, öğretmen ve sağlık görevlilerine tepki gösterdi. Dağıtılan sütlerin bayat ve bozuk olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren bazı veliler, doktorlar ve öğretmenlere saldırmaya kalktı. Çıkan arbedeyi okula gelen polis ekipleri güçlükle önlemeye çalıştı.

    İlk müdahaleleri 3 ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından okul bahçesinde yapılan öğrenciler, çeşitli hastanelere kaldırılıp, tedavi altına alındı.

    SAMSUN

    Samsun"un Vezirköprü İlçesi"nde, proje kapsamında dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

    Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlıklarının projesi kapsamında okullarda bugün dağıtımına başlanan sütten içen Samsun"un Vezirköprü İlçesi"ndeki 8 öğrenci, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Karkucak İlköğretim Okulu öğrencilerinden Emirhan Şahin, Kübra Demir, Muzaffer Aktaş, Emircan Yirik, Harun Akca, Merve Akca, Sefa Akca ve Rıza Gülep, Vezirköprü Devlet Hastanesi"ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Sefa Akca"nın durumunun ağır olduğu belirtildi.

    İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Özdemir, bugün başlayan projeyle ilgili olarak, "Bakanlığın yapmış olduğu süt projesi kapsamında sütleri ilçede ve bütün köylere dağıttık. 8 öğrencimizde zehirlenme vakası oldu. Şu anda mideleri yıkanıyor. Kesin sonuç belli değil" dedi. Konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

    DİNÇER: ELİMİZDE ZEHİRLENME BULGUSU YOK

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda dağıtılan sütten zehirlenme iddialarına ilişkin ''Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair şikayetler olunca onlar tetkike alındı, hastanelere götürüldüler'' dedi.

    Dinçer, şunları kaydetti:

    ''Çocuklarımızdan süt içmek istemeyen ya da süte karşı hassasiyeti olan çocuklara zorla süt içirilmesin. Bu olup biten hadiselerin böyle bir çerçevede gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Yarın çocuklarımızdan aldığımız kültür ve süt incelemeleri neticeleri çıkacak o zaman daha kesin bir ifadeyle bilgi veririz. Bir çok insanda süt içtiği zaman hafifçe bir mide bulantısı olabiliyor veya ilk içmeye başladığında olur. Bunun teknik ayrıntısını Sağlık Bakanımızdan öğrenebilirsiniz.''




    ´7 ilde öğrenciler sütten zehirlendi´ iddiası Yorumları