Zehirlenmeyi önleyecek soba geliştirildi   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 05-02-2012 (12:54)   Son Mesaj: 05-02-2012 (12:54)    Cevap: 0    Gösterim: 452  

    05-02-2012

    Zehirlenmeyi önleyecek soba geliştirildi

    Zehirlenmeyi önleyecek soba geliştirildi
    Zehirlenmeyi önleyecek soba geliştirildi

    Tavşanlı'da bir köy okulunun 7. sınıf öğrencisi, yakıtın tamamen yanmasını sağlayan düzenek sayesinde karbonmonoksit gazından zehirlenmeye yol açmayı engelleyecek soba geliştirdi.

    Çobanköy İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi İlyas Yiğit, AA muhabirine, basın yayın organlarında gördüğü zehirlenme haberlerine üzüldüğünü ve bir proje fikri geliştirdiğini söyledi.

    Yiğit, ''Hava kabarcıklarıyla sobadan zehirlenmeye son'' adını verdiği projesinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) düzenlenen ''Bu Benim Eserim'' proje yarışması kapsamında Bursa'daki bölge sergisinde yer aldığını belirti. Yiğit, çalışması hakkında şu bilgiyi verdi:

    ''Öğretmenimiz derste karbonmonoksit gazının zehirli olduğunu, soba kaynaklı zehirlenmelerin de bu yolla oluştuğunu söylemişti. Zehirlenmelerle ilgili gazeteler ve televizyon kanallarında gördüğüm haberlere de çok üzülüyordum. Karbonmonoksit gazının sobada nasıl açığa çıktığını araştırdım ve kömürün tam olarak yanmayıp sıkışmasıyla meydana geldiğini öğrendim.''

    Kömürün daha iyi yanabilmesi için sobanın alt bölümüne hava üfleyen bir mekanizma monte ederek yeni bir soba modeli oluşturulabileceğini düşündüğünü anlatan Yiğit, şunları kaydetti:

    ''Önce bir maket soba aldım ve alt bölümüne metal boru yerleştirdim. Hava motorunu metal boruya plastik bir boruyla bağladım. Hava motoru sürekli hava üflerse sobanın içindekiler kısa sürede yanabileceğinden bir de zamanlayıcı monte ettim. Bunu istediğim zaman aralıklarına göre ayarlayabiliyorum. Böylece hava motorumuz sobanın içinde belirli periyotlarda hava üfleyerek sobanın daha iyi yanmasını sağlıyor ve sobanın içindekiler tamamen yanıyor. Dolayısıyla karbonmonoksit gazının sıkışması engelleniyor.''

    -''Öğrenciler proje fikirlerini kendileri oluşturuyor''-

    Okul Müdürü Hüseyin Ateş de taşıma merkezi olan okuldaki bu tür başarılı projeler sayesinde öğrencilerin projelere ilgisinin arttığını anlattı.

    Daha önce öğretmenlerin fikir verip öğrencilerin uyguladığını, şimdi ise öğrencilerin fikri oluşturup öğretmenlerinden uygulama için destek aldığını kaydeden Ateş, ''Öğrencilerimizin projeleri iki yıldır Bursa'da sergilenmeye değer görülüyor. Bu başarılarla öğrencilerimizin öz güvenlerinin artması bizi gururlandırıyor'' diye konuştu.

    Projenin danışmanlığını üstlenen okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Sema Uslan Ergin ise projenin Bursa'daki sergide çok beğenildiğini bildirdi. Ergin, bu tür projeleri oluşturmak için öğrencilerini teşvik ettiğini söyledi.




    Zehirlenmeyi önleyecek soba geliştirildi Yorumları