BÜ ile AÜ arasında sismik veriler paylaşılacak   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-30-2012 (15:57)   Son Mesaj: 04-30-2012 (15:57)    Cevap: 0    Gösterim: 375  

    04-30-2012

    BÜ ile AÜ arasında sismik veriler paylaşılacak

    BÜ ile AÜ arasında sismik veriler paylaşılacak
    BÜ ile AÜ arasında sismik veriler paylaşılacak

    Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü, imzaladıkları protokolle sismik istasyonları ortak kullanıp, birlikte bilimsel çalışmalar yapacak.

    BÜ Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, AÜ Rektörlük binasında düzenlenen protokol töreninde yaptığı konuşmada, 2 üniversite arasında deprem gibi önemli bir konuda iyi bir iş birliği yapıldığını belirtti. Özçaldıran, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün temel görevlerinden birisinin isteyen herkesle uluslararası düzeyde işbirliği yapmak olduğunu kaydetti.

    Depremin çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özçaldıran, ''Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin en önemli merkezidir. Merkezimize elini uzatan herkese elimizi uzatıyoruz. Anlaşmamızın herkese hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.

    AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın da Boğaziçi Üniversitesi gibi bir kurumla işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    AÜ Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nün çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Aydın, ''Artık sadece yurt dışıyla değil, yurt içindeki üniversitelerimizle de iş birliğimizi geliştirerek, bilgi ve verilerimizi paylaşıp daha fazla yüksek katma değerler yapmamız gerekiyor. Bu fırsatı verdikleri için kendilerine çok teşekkür ediyoruz'' dedi.

    BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik de Kandilli Rasathanesi'nin 145 yıllık bir kuruluş olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

    ''Önce Osmanlı İmparatorluğuna, sonra Türkiye Cumhuriyeti'ne hizmet veriyoruz. Ne mutlu ki bize böyle güzide bir kurumla, başarılı bir uzay bilim merkezi iş birliği imkanı doğdu. Bilgi paylaştıkça büyüyor, o açıdan anlaşmamızın hayırlı, diğer kurumlara da örnek olmasını diliyoruz.''

    ''İş birliğiyle verilerimizi zenginleştirip, yaygınlaştırmamız mümkün olacak''

    AÜ Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk da birim olarak iş birliğinden son derece mutlu olduklarını belirterek, enstitünün çalışmalarıyla kendisini göstermeye başladığını kaydetti.

    ''Temel amacımız doğanın tehdit etmediği insan yerleşimlerini karar vericiler için aydınlatmak ve dünyayı anlamayı sağlayacak çalışmalar yapmak'' diyen Prof. Dr. Çabuk, şöyle devam etti:

    ''Yaptığımız en önemli çalışmalardan biri Eskişehir ve çevresindeki sismik verileri ulusal ve uluslararası ağa aktarmaktı. Boğaziçi Üniversitesi ile yapacağımız bu iş birliği sayesinde verilerimizi zenginleştirerek yaygınlaştırmamız mümkün olacak. Bu aslında ulusal anlamda da önemli bir iş birliğidir. Yerel olarak işletilen merkezi olarak koordine edilen istasyon ağının Türkiye için hayata geçmesi önemli bir adımdır. Bu anlaşmanın diğer üniversitelere ve illere de yansımasını istiyoruz. Böylece sismik veriler çok daha iyi organize edilmiş bir şekilde ulusal ve uluslararası ağa çok daha yaygın bir şekilde aktarılabilir. Bu işbirliğinden çok mutluluk duyduk.''

    Törene, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, AÜ Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yücel Güney de katıldı.

    BÜ ve AÜ arasında imzalanan protokolle Eskişehir bölgesinde bulunan sismik istasyonlarının verilerinden Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü faydalanabilecek.

    Protokol kapsamında AÜ Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü de Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerinden yararlanabilecek. İki enstitü de ortak çalışmalarla bilgi paylaşımı yapıp ve bilimsel çalışmalar yürütülecek.




    BÜ ile AÜ arasında sismik veriler paylaşılacak Yorumları