28 Şubat´ta kapatılan vakıflara iade   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-29-2012 (13:54)   Son Mesaj: 04-29-2012 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 419  

    04-29-2012

    28 Şubat´ta kapatılan vakıflara iade

    28 Şubat´ta kapatılan vakıflara iade
    28 Şubat´ta kapatılan vakıflara iade

    Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, 28 Şubat sürecinde kapatılan vakıfların mallarını iade etmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını beklediklerini söyledi.

    Konunun hukuki yönden sıkıntılı olduğunu vurgulayan Ertem, ara formül bulmak için çalışma yaptıklarını açıkladı. Azınlık mallarını vakıflara iade etmeye başladıklarını belirten Ertem, en son Hrant Dink"in de eğitim gördüğü lisenin Ermeni vakfına verildiğini ifade etti. 2003 yılından günümüze 3 bin 500 vakıf eserinin restore edildiğini dile getiren Ertem, restorasyonu devam eden Fatih Camii"nin İstanbul"un fetih yıl dönümü olan 29 Mayıs"ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacağını kaydetti.

    Uluslararası Yöneticiler Derneği (YÖNETDER)"nin "Başarı Öyküleri" toplantısına konuk olan Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, 28 Şubat sürecinde kapatılan ve malları Vakıflar Genel Müdürlüğü"ne devredilen vakıflarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Vakıf mallarının iadesi konusunda çalışma yaptıklarını açıklayan Ertem, konunun hukuki sürecinde sıkıntılar olduğunun altını çizdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"nde görülen bir davanın olduğunu açıklayan Ertem, buradan çıkacak kararın da sorunu çözemeyeceğinin altını çizdi.

    Çözüm üretmekte zorlandıklarını vurgulayan Ertem, konuşmasını şöyle sürdürdü: "28 Şubat döneminde kapatılan vakıfların malları Vakıflar Genel Müdürlüğü"ne geçti. Daha sonra bazı vakıflar konuyu mahkemeye taşıdı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"ne giden bir dava var. Mahkeme, eğer iade-i mahkeme kararı verse yeniden yargılama başlayacak. Bir de vakfın kapatılmasıyla ilgili yapılacak yargılama yeniden yapılacak. Oradan çıkacak karar, kapatma veya değil şeklinde olacak. Eğer kapatma çıkmazsa, vakıf yeniden ihya edilecek biz de malları geri iade edeceğiz. Eğer iade-i mahkeme kararı vermeyip malları iade edin derse biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çünkü ortada bir vakıf yok; bu malları nereye vereceğiz? Mal bağışlayan vatandaşları bulup bu malları okul veya yurt yaptırmak şartıyla vatandaşlara iade edeceğiz. Biz hangi şartlarda alınmış olursa olsun yargı kararına saygı göstermek zorundayız. Biz bu durumu aşmak için şöyle bir karar aldık."

    Azınlık vakıflarının mallarını iade etmeye başladıklarını belirten Dr. Adnan Ertem, son kanuni düzenlemenin ardından 20 vakfın müracaatta bulunduğunu söyledi. Türkiye"de 165 azınlık vakfı bulunduğunu ifade eden Ertem, 88 taşınmazla ilgili müracaat yapıldığını bunlardan 16"sı iade kararı aldıklarını açıkladı. 1 tane taşınmazla ilgili kanuna uymadığı için red kararı verdiklerini bildiren Ertem, vakıfların mallarını geri alabilmeleri için Ağustos ayının 27"sine kadar müracaat süreleri olduğunu hatırlattı.

    Ertem, bazı azınlık vakıf mallarının Meclis kararıyla hükmü şahsiyetlerini tanıdıklarını, bunların içinde Hrant Dink"in de okuduğu Ermeni Lisesi'nin bulunduğunu kaydetti. Bu anlamda cemaat ve azınlıkların sıkıntılarını gidermeye çalıştıklarını dile getiren Ertem, "Bunlar bir lütuf değil. Vakıflar peşkeş çekiliyor diye muhalefetin eleştirisi olmuştu. Sayın Başbakanımızın dediği gibi bu bir lütuf değildir, hak sahibine hakkın iadesidir. Bunlar bizim vatandaşlarımız. Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, bu toprakların kadim toplulukların kadim milletleri. Beraber yaşadık bu topraklarda. Onlarında bu eserlerinin mülklerinin iade edilmesini çok doğru buluyorum." dedi.

    FATİH CAMİİ"NİN RESTORASYONU FETİH YIL DÖNÜMÜNE YETİŞİYOR

    2003 yılından bugüne kadar 3bin 500 vakıf eserini hiçbir yerden kaynak almadan restore ettiklerini söyleyen Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Fatih Camii"nde devam eden restorasyonun da tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti. Ertem, Fatih Camii"nin İstanbul"un fethi yıl dönümü olan 29 Mayıs"ta hizmete açılacağını kaydetti. Camilerdeki tüm tarihi eserleri kayıt altına aldıklarını dile getiren Ertem, bu sayede hırsızlık ve kayıp vakalarının da önüne geçtiklerini sözlerine ekledi.

    Katılımın yoğun olduğu toplantı sonunda Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem"e plaket verildi.




    28 Şubat´ta kapatılan vakıflara iade Yorumları