Ahmet Ertürk´ten Viyana´da konferans   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 04-29-2012 (00:57)   Son Mesaj: 04-29-2012 (00:57)    Cevap: 0    Gösterim: 417  

    04-29-2012

    Ahmet Ertürk´ten Viyana´da konferans

    Ahmet Ertürk´ten Viyana´da konferans
    Ahmet Ertürk´ten Viyana´da konferans

    Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk, Viyana'daki Wonder Öğrenci derneğinde, "Dünya Ekonomik Krizi" konulu konferans verdi.

    Ertürk,küresel ekonomik krizin temelinde "Finans sektöründeki dengesizliklerin yattığını" belirterek, "Bankalar ve finans kuruluşlarının riskler üstlenerek kontrol dışına çıkmasıyla küresel krizin yayıldığını" bildirdi.

    İlk olarak ABD'de başlayan krizin dünyadaki tüm ülkeleri etkilemeye başladığını ifade eden Ertürk, tıpta kullanılan "bulaşıcılık" deyiminin artık ekonomi literatüründe de kullanıldığını belirterek, "ABD'de ortaya çıkan ekonomik kriz virüsünün aynı anda dünyanın tüm ülkelerine bulaştığını" söyledi.

    ABD'de olumlu gelişmelerin de olduğunu anlatan Ertürk, ancak olumlu gelişmelerin bu denli hızlı yayılmadığı için kötülük virüsünü dengelemenin mümkün olmadığını belirtti.

    Geçmiş yıllarda ekonomik krizlerin çoğunluklu az gelişmiş veya gelişme yolundaki ülkelerde ortaya çıktığına işaret eden Ertürk, bu kez krizin ilk kez gelişmiş ülkelerde ortaya çıktığını bildirdi.

    Türkiye'de eskiden ekonomideki gelişmelerin Güney Amerika ülkelerindeki gelişmelere paralellik gösterdiğini anlatan Ertürk, "Bunun, siyasi rejimlerin müdahalelerle sekteye uğratılmasından kaynaklandığını" belirterek, "politik sistem daha demokratik hale geldikçe ekonomi de dengesizliklere karşı koyabiliyor" dedi.

    Konuşmasında, küresel ekonomik krizin "tohumlarının okyanusun öbür tarafında (ABD) ekildiğini ancak krizden AB üyesi ülkelerin de etkilendiğini" ifade eden Ertürk, bu ülkelerin ya AB fonlarıyla ya da turizm geliri gibi iç kaynaklarla atlatmaya çalıştıklarını" söyledi.

    Ertürk bir soru üzerine Viyana'da öğrenim gören Türk öğrencilere, "Bu toplumla bir çatışma içinde olmadan, buradaki yapının gerek duyduğu eğitimi görerek burada çalışmaları" önerisinde bulundu.

    Ertürk'ün Wonder öğrenci derneğinde verdiği "Dünya Ekonomik Krizi" konulu konferansı çoğunluğu öğrenci olan çok sayıda Türk vatandaşı izledi.

    Türkiye'nin Viyana büyükelçiliği 1.müsteşarı Ufuk Ekici ve başkonsolos İbrahim Mete Yağlı da konferansı izleyenler arasında yeraldı.




    Ahmet Ertürk´ten Viyana´da konferans Yorumları