Erkeklerde sigaradan ölüm en çok Türkiye´de   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 04-28-2012 (11:57)   Son Mesaj: 04-28-2012 (11:57)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    04-28-2012

    Erkeklerde sigaradan ölüm en çok Türkiye´de

    Erkeklerde sigaradan ölüm en çok Türkiye´de
    Erkeklerde sigaradan ölüm en çok Türkiye´de

    Türkiye, Dünya Tütün Atlası'nda yüzde 38 oranıyla erkekler arasında sigaraya bağlı ölümlerin en çok görüldüğü ülke olarak gösterildi.

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kullanımı ile Mücadele Programı Türkiye Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, Singapur'da geçen ay düzenlenen tütüne karşı mücadele toplantısında açıklanan Dünya Tütün Atlası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    Dünya Tütün Atlası'na göre geçen yıl dünyada sigara kullanımına bağlı 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Ergüder, bunların yüzde 80'inin düşük ya da orta gelirli ülkelerde görüldüğünü söyledi.

    Dünya Tütün Atlası'nda sigara kullanımının kalp krizi ve inmenin en büyük nedeni olarak gösterildiğini ifade eden Ergüder, sigaranın erkeklerde akciğer kanserinden ölümlerin yüzde 80, kadınlarda ise yüzde 50'sinden sorumlu tutulduğuna dikkati çekti.

    Dünya Tütün Atlası'nda, sigara kullanımının erkeklerde tüm ölümlerin yüzde 15'inden, kadınlarda ise yüzde 7'sinden fazlasına sebep olduğunun belirtildiğini vurgulayan Ergüder, söz konusu atlasta, Türkiye'nin yüzde 38 ile erkekler arasında sigaraya bağlı ölümlerin en çok görüldüğü ülke olarak yer aldığını bildirdi.

    -''Yanlış politikalar sorumlu''-

    Ergüder, 80'li ve 90'lı yıllarda uygulanan sigarayla ilgili politikaları eleştirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

    ''Türkiye'de sigara kaynaklı ölümler 80'li ve 90'lı yıllardaki hükümetlerin yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Bu yanlış politikalar sonucunda yabancı sigara firmaları tarafından Türkiye'ye getirilen ve üretilmeye başlayan yüksek bağımlılık yapıcı yabancı sigaralar ve yine o yıllarda yabancı sigara firmaları tarafından yürütülen vahşi ve saldırgan reklam kampanyaları sonucunda milyonlarca vatandaşımız bağımlı hale getirildi. O yıllarda bağımlı duruma getirilen kişilerde şimdi salgın halinde sigara nedenli ölümler başladı.''

    Son yıllarda Sağlık Bakanlığı ve hükümet tarafından alınan çok sıkı önlemler sayesinde bu ölümlerin önüne geçilmeye çalışıldığını kaydeden Ergüder, ''Ancak o yıllardaki yanlış politikaların bedeli şimdi ödeniyor. Yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan o kararlar TBMM'de kurulacak bir araştırma komisyonunca mutlaka detaylı olarak incelenmeli ve sorumlular ortaya çıkarılmalıdır'' diye konuştu.

    Tüm dünyada DSÖ desteği ile yeni önlemler alınmaya başladığını belirten Ergüder, sigaranın kirli sarı renkli düz paketlerde satılması, nikotin miktarının en alt düzeye indirilerek zamanla sıfırlanması ve tütün ürünlerinin yeşil veya kırmızı reçeteyle alınabilmesinin bu önlemler arasında bulunduğunu anlattı.

    Ergüder, sigara firmalarının ise bunlara karşı bazı girişimlerde bulunduğunu, konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne taşıyarak sağlık boyutundan uzaklaştırmaya çalıştığını anlattı.

    -Türkiye siyah bölgede-

    Amerikan Kanser Derneği ve Dünya Akciğer Vakfı tarafından güncellenen Dünya Tütün Atlası'na göre sigara kullanımı verem hastaları için de büyük risk taşıyor.

    Atlasa göre, 2010-2050 yılları arasında dünya genelinde 40 milyon tüberkülozlunun sigaraya bağlı hayatını kaybetmesi bekleniyor.

    Sigara kullanımının özellikle genç kadınlar arasında arttığına işaret edilen atlasta, kadınlar pasif içiciliğe maruz kalan kurbanların başında geliyor.

    Geçen yıl dünyada 600 bin kişinin sigara dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan hastalıklardan hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

    Atlasa göre ayrıca sigaradan bu yüzyıl içinde 1 milyar kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor.

    Dünya Tütün Atlası'nda sigaraya bağlı ölümlerin yüksek olduğu ülkeler siyah renkle yer aldı.

    Yüzde 38 oranıyla erkeklerde sigaraya bağlı ölümlerin en yüksek olduğu ülke olan Türkiye de atlasta siyah renkte gösterildi.

    Erkeklerde sigaraya bağlı ölümler Kazakistan'da yüzde 35, Belçika ve Polonya'da 31, Bosna-Hersek'te 30, Rusya, Hırvatistan ve Hollanda'da 28, Moğolistan ve Letonya'da 27, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Güney Kore'de yüzde 26, Yunanistan, Arnavutluk Ukrayna ve Litvanya'da 25 olarak gerçekleşti.

    Atlasta, Türkiye'de kadınlarda sigaraya bağlı ölümler ise yüzde 6 oranında gösterildi. Bu oran ABD'de yüzde 23, Kanada'da ise yüzde 20 olarak yer aldı.




    Erkeklerde sigaradan ölüm en çok Türkiye´de Yorumları