BM´den Kıbrıs´ta yeni mekik diplomasisi   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 04-27-2012 (21:56)   Son Mesaj: 04-27-2012 (21:56)    Cevap: 0    Gösterim: 396  

    04-27-2012

    BM´den Kıbrıs´ta yeni mekik diplomasisi

    BM´den Kıbrıs´ta yeni mekik diplomasisi
    BM´den Kıbrıs´ta yeni mekik diplomasisi

    BM Kıbrıs'ta taraflar arasında mekik diplomasisine başlıyor. BM, iki hafta sürecek mekik diplomasisi yoluyla, ilerisi için yöntem konusunda nabız yoklayacak.

    Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs'ta taraflar arasında mekik diplomasisine başlıyor. BM, iki hafta sürecek mekik diplomasisi yoluyla, ilerisi için yöntem konusunda nabız yoklayacak, tarafların müzakere masasının yeni şartları konusunda anlaşıp anlaşamayacağına, aralarında ortak bir zemin olup olmadığına bakacak.

    BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kıbrıs'taki taraflar yöntemde anlaşıncaya dek müzakere olmayacağını bildirdi.

    New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmenin ardından Kıbrıs'a dönen ve bugün KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile ayrı ayrı görüşen Downer, temaslarının ardından Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Otel'de basın toplantısı düzenledi.

    BM'nin mekik diplomasisi yoluyla tarafların müzakere masasının yeni şartları konusunda anlaşıp anlaşamayacağına, aralarında ortak bir zemin olup olmadığına bakacağını belirten Downer, ''Taraflar, müzakerenin nasıl yapılacağında anlaşmaya çalışacaklar. Kapsamlı çözüm müzakeresi yerine, müzakerenin nasıl olacağını konuşacaklar, sonuç üreten bir müzakere masasının nasıl olması gerektiğini konuşacaklar. BM, 'olduğu şekliyle devam edemez. Bu madem ki Kıbrıslı bir süreçtir, o zaman müzakerenin nasıl olması gerektiğinde taraflar anlaşmalıdır' anlayışında'' dedi.

    Downer, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yazda çok taraflı bir toplantı çağrısında bulunmak istediğini, fakat bunun için iki tarafın da ''ilerisi için'' yöntem konusunda anlaşması gerektiğini söyledi.

    Alexander Downer, sürecin ''Kıbrıslıların bir süreci'' olduğunu, BM'nin bir planı bulunmadığını, bugünden itibaren 2 haftalık süreçte BM temsilcilerinin mekik diplomasisi izleyerek, iki taraf arasında çözüme varacak bir müzakere zemini olup olamayacağı konusunda yakınlaşma arayacaklarını belirtti.

    BM'de çok taraflı bir toplantı niyeti bulunduğunu, fakat bunun için önce bir zemin oluşmasını bekleyeceklerini ifade eden Downer, kendilerinin herhangi bir çözüm empoze etmeyeceklerini söyledi.

    Geçtiğimiz hafta Genel Sekreter'le yaptığı görüşmede, Genel Sekreter'in de ''artık bir şeylerin değişmesi'' gerektiğini kaydettiğini ve cesur adımlar, yeni öneriler ve fikirler için geç olmadığını bildirdiğini aktaran Downer, ''Şunu da belirtmek isterim ki, şimdi bazı yapıcı olmayan suçlayıcı tavırlar almak doğru olmayacaktır. Eğer iki lider birleşik bir Kıbrıs modeli için anlaşamazlarsa biz onları anlaştıramayız'' dedi.

    -''Tarafların tavrı belirleyici olacak''-

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Downer, mekik diplomasisiyle ilgili bir soruya üzerine, ilerisi için yöntem konusunda nabız yoklayacağını, çok taraflı bir toplantıya varabilmek için izlenecek yöntemlerin ve tarafların sergilenecek tavrının veya değişen tavrının belirleyici olacağını söyledi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davaların hatırlatılması üzerine Downer, mülkiyet konusunun görüşmelerde üzerinde durulan bir konu olduğunu ve üzerine birçok öneri yapıldığını belirterek, tarafların değişik bir yaklaşımla konuya eğildiğini fakat bunu henüz tamamlamadıklarını söyledi.

    Downer, ''mülkiyeti'' tarafların kendileri oturarak ve iki tarafın memnun kalacağı şekilde çözmeleri gerektiğini kaydetti.

    Başka bir soruya karşılık, kendisinin adadan ayrılacağını ve BM takımının iki tarafın nabzını yoklayacağını ve ne yapmak istediklerine bakacağını ifade eden Downer, adaya geri döndüğünde ne noktada olunduğuna bakacağını söyledi.

    -''Çözümle bir çok sorun çabucak son bulacak''-

    İzolasyonların, müzakerelerin başarısızlığında rol oynayıp oynamadığı konusundaki bir soru üzerine, ''bunun da geçmişi ve sebepleri bilinen ve liderler tarafından üzerinde durulan bir konu olduğunu'' ifade eden Downer, ''bir çözüme ulaşıldığı zaman bunun da sonlanacağını, çözüme ulaşıldığı zaman ada üzerinde yaşanan birçok sorunun çabucak son bulacağını'' dile getirdi.

    Başka bir soruya karşılık, görüşmelerde çoklu konferansa varacak yeterli ilerleme göremediklerini, ancak görüşmelerin son bulması veya İyi Niyet Misyonu'nun sona ermesini istemediklerini kaydeden Downer, iki lidere son 2 ayda gerçekleştirdikleri görüşmelerin pek fayda sağlamadığını söylediğini aktardı.

    Downer, bu nedenle haftada bir yapılan görüşmeler yerine, iyi şekilde hazırlanmış konular ve gerçekten üzerinde uzlaşıya varılabilecek yakınlaşma sağlanabilecek konular ortaya çıktığı zaman liderler görüşmesi yapmanın daha doğru olabileceğini kaydetti.

    Görüşmelerin ''işe yarar ve faydalı'' olması gerektiğini ifade eden Downer, iki liderle görüşmesinde de ''anlaşma için niyetlerinin var olduğunu söylediklerini'' ve bundan şüphe duymak için herhangi bir sebebi bulunmadığını belirtti.

    Özel Danışman Downer başka bir soruya karşılık da, ''üç buçuk yıldır devam eden Kıbrıs görüşmelerinde katedilen mesafenin gözardı edilmemesi gerektiğini, fakat Kıbrıs;ta bir çözüme ulaşılabilmesi için halen daha güçlü bir siyasi iradeye sahip olunması gerektiğini'' söyledi.




    BM´den Kıbrıs´ta yeni mekik diplomasisi Yorumları