AB´de Türkiye´ye yardım krizi   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-27-2012 (21:57)   Son Mesaj: 04-27-2012 (21:57)    Cevap: 0    Gösterim: 365  

    04-27-2012

    AB´de Türkiye´ye yardım krizi

    AB´de Türkiye´ye  yardım krizi
    AB´de Türkiye´ye yardım krizi

    İngiltere parlamentosuna bağlı bir komite , AB'nin Türkiye gibi refah düzeyi iyi durumdaki ülkelere yapıtığı yardımların kesilmesini istedi.

    İngiliz parlamentosuna bağlı bir komite Türkiye gibi nispeten refah düzeyindeki ülkelere yapılan yardımları eleştirerek, AB"nin kalkınma yardımları konusunda daha sıkı kriterler belirlemesini talep etti.

    İngiliz parlamentosuna bağlı Uluslararası Kalkınma Komitesi Avrupa Birliği'nin kalkınma yardımı için ayırdığı bütçenin dağılımı ile ilgili bir rapor açıkladı. Açıklanan rapor Avrupa"nın kalkınma yardımı için ayırdığı bütçenin sadece yüzde 46"sının "düşük gelir" düzeyindeki ülkelere gittiğini ortaya koydu. Buna göre yardımların yarıdan fazlası "orta gelir" düzeyindeki ülkelere gidiyor.

    İki aday iki değişik Türkiye vizyonu

    Avrupa Birliği'nden en çok kalkınma yardımı alan ilk beş ülke arasında ise Türkiye ve Sırbistan"ın olduğuna dikkat çekildi. Raporda "Türkiye sürekli olarak Avrupa Komisyonu'ndan en fazla yardım alan ilk beş ülke arasında olmuştur (2010 yılında, 222 milyon euro)" denildi. Sırbistan"ın da 2010 yılında 218 milyon euro kalkınma yardımı aldığı kaydedildi.

    'Yardım kavramı tekrar tanımlansın'

    Yardımların nispeten refah düzeyindeki Sırbistan ve Türkiye gibi ülkelere gitmesinin "kabul edilemez" olduğu ifade edilirken bu durumun halkın yardım kavramına olan inancını düşürdüğü kaydedildi. Komite, İngiliz parlamentosunun "Resmî Kalkınma Yardımı" (ODA) kavramını yeniden tanımlaması gerektiğini savundu. Yardım dağılımında Avrupa'ya komşu "yüksek orta gelir düzeyindeki" ülkelere değil dünyadaki en yoksul ülkelere öncelik tanınması istendi.

    Uluslararası Kalkınma Komitesi Başkanı Malcolm Bruce bütçenin dağılımı konusunda daha sıkı kriterler getirilmesini savundu. Bruce "İngiliz vergi mükellefleri yaptıkları yardımların en çok etkili olabilecek, milyonlarca insanın günde 1 sterlinden az gelire sahip olduğu ülkelere gitmesini istiyor" diye konuştu.

    İngiltere her yıl yaklaşık olarak Avrupa Birliği yardım bütçesine 1,23 milyar sterlin (1,51 milyar euro) katkıda bulunuyor. Bu miktar İngiltere bütçesinin yaklaşık yüzde 16'sına tekabül ediyor.

    Almanyanın Sesi




    AB´de Türkiye´ye yardım krizi Yorumları