Üst kurul başkanları için yeni düzenleme   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 04-26-2012 (22:58)   Son Mesaj: 04-26-2012 (22:58)    Cevap: 0    Gösterim: 394  

    04-26-2012

    Üst kurul başkanları için yeni düzenleme

    Üst kurul başkanları için yeni düzenleme
    Üst kurul başkanları için yeni düzenleme

    TBMM Genel Kurulu'nda, BDDK, TMSF, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkan ve üyelerinin 6 yıl olan görev süresi 5 yıla indirilen kanun teklifi yasalaştı.

    Bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan yasayla, BDDK, TMSF, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkan ve üyelerinin 6 yıl olan görev süresi 5 yıla indiriliyor, ayrıca bir defalığına tekrar aynı göreve atanmalarına olanak tanınıyor. Bu şekilde atananlar, yerine atandıklarının görev süresini tamamlayacak.

    Görev süresi dolan BDDK Başkan ve üyelerine, denetledikleri bankalarda 2 yıl boyunca çalışmama yasağına paralel olarak 2 yıl maaş ödenecek.

    Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Kurul ve Fon Kurulu Başkan ve üyelerinin üyelikleri, görev süresinin sonuna kadar devam edecek.

    Düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihinden önce görev süresi sona eren BDDK ve TMSF Başkan ve üyeleri, başka bir işte çalışmama koşuluyla 2 yıl boyunca maaş almaya devam edecek. Ancak ilgili değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümlere göre kendilerine 1 yıl ödeme yapılmış kurul başkan ve üyeleri ile Fon kurulu başkan ve üyeleri bu uygulamadan yararlanamayacak.

    Bankalar yeminli murakıpları ve yardımcıları, bankacılık uzmanları ve yardımcıları, hukuk uzman ve yardımcıları ile bilişim uzman ve yardımcılarından oluşan meslek personelinin son 2 yıl içinde fiilen yerinde denetim veya gözetim sürecinde ya da uygulama faaliyetinde bulundukları bir bankada asgari 2 yıl geçmeden görev kabul edemeyecek.

    Doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirme kapsam ve programındaki kuruluşlara olan borçlarının yeniden yapılanması, ertelenmesi veya vadelendirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu'nu yetkili kılıyor.

    -Bakanlar Kurulu'na yetki-

    Yasayla, Türk Ticaret Kanunu'nun ''imtiyazlı hisse senetleri'' maddesinde değişiklik yapılıyor.

    Sermayesinin yarısından fazlası tek başına veya birlikte, devlet, il özel idaresi, belediye ve diğer kamu tüzel kişileri, sendikalar, dernekler, vakıflar, kooperatifler ve bunların üst kuruluşlarına ait anonim şirketlerde, bu şirketlerin aynı oranda sermaye oranına sahip oldukları iştiraklerinde; bunların sahip oldukları paylara tesis edilebilecek imtiyazlar hariç olmak üzere, diğer paylara herhangi bir imtiyaz tesis edilemeyecek. Bu hüküm, payları borsada işlem gören anonim şirketlere, Bankacılık Kanunu'nda tanımlanan kredi kuruşları ve finansal kuruluşlara uygulanmayacak. Buna aykırı esas mukaveleler, 15 Haziran 2012'ye kadar uygun hale getirilecek.

    Doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirme kapsam, programındaki kuruluşlara olan borçlarının, vade farkı alınmaksızın ertelenmesi veya vadelendirilmesi ile özelleştirme uygulamalarına yönelik açılan davalarda, ihaleyi kazanan yatırımcıya devrin ardından yürütmenin durdurulması veya iptal kararı verilebilmesi nedeniyle oluşacak fiili imkansızlık karşısında, Bakanlar Kurulu'na yapılacak iş ve işlemler konusunda karar verme yetkisi tanındı.




    Üst kurul başkanları için yeni düzenleme Yorumları