Balıkçıların ağına ´´bronz süvari´´ takıldı   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 04-26-2012 (12:54)   Son Mesaj: 04-26-2012 (12:54)    Cevap: 0    Gösterim: 485  

    04-26-2012

    Balıkçıların ağına ´´bronz süvari´´ takıldı

    Balıkçıların ağına ´´bronz süvari´´ takıldı
    Balıkçıların ağına ´´bronz süvari´´ takıldı

    İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı mevkisinde avlanan balıkçılar, Geç Klasik-Hellenistik döneme ait olduğu sanılan en az 2 bin yıllık bronz süvari heykeli buldu.

    AA muhabirinin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, trolle av yapan balıkçıların heykel parçaları bulduğu ve parçaların Alaçatı balıkçı barınağı girişine atıldığı ihbarı Çeşme Müzesi Müdürlüğü'ne ulaştı.

    Bunun üzerine söz konusu heykel parçalarına yönelik, belirtilen alanda Çeşme Müzesi Müdürlüğünce dalışlar yapılarak heykelin parçalarından bir kısmı su üstüne çıkarıldı.

    Heykelin bulunduğu alan ve çevresinde İzmir Valiliğince gerekli güvenlik önlemleri alınarak düzenli kontrollerin yapılması istendi.

    -Konservasyon çalışmaları yapılacak-

    Heykel parçalarının konservasyonuna yönelik çalışmalara başlanması yönünde ilgili birimlere de gerekli talimat verildi.

    Bir süvariye ait bronzdan heykelin eksik parçalarının tamamlanabilmesi için söz konusu alanda Çeşme Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün olanakları ve Yrd. Doç. Dr. Harun Özdaş'ın katılımıyla sualtı araştırmaları yapılması Bakanlık tarafından uygun görüldü.

    Araştırmalara en kısa zamanda başlanması planlanırken, esere ilişkin detaylı bilgilere, yapılacak temizlik ve konservasyon çalışmalarıyla yürütülecek bilimsel çalışmalar ve değerlendirmeler sonrasında ulaşılacak.

    Heykelin Geç Klasik-Hellenistik döneme ait en az 2 bin yıllık bir eser olduğu tahmin ediliyor.




    Balıkçıların ağına ´´bronz süvari´´ takıldı Yorumları