Kürtçe tarım eğitimine büyük ilgi   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 04-26-2012 (11:54)   Son Mesaj: 04-26-2012 (11:54)    Cevap: 0    Gösterim: 377  

    04-26-2012

    Kürtçe tarım eğitimine büyük ilgi

    Kürtçe tarım eğitimine büyük ilgi
    Kürtçe tarım eğitimine büyük ilgi

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, kırsal alanda tarımsal faaliyet gerçekleştiren çiftçilerin yeni gelişme ve uygulamalardan haberdar olması amacıyla hazırladığı Kürtçe tarım eğitim filmleri ilgi görüyor.

    TRT6'da yayınlanan ve Kürtçe dublajı yapılan eğitim filmlerinin süresi 7 ile 20 dakika arasında değişiyor. Bölge çiftçisinin tarımsal ürün takvimine uygun olarak hazırlanan filmler, hafta içi sabah saat 08.00, hafta sonu ise 10.00-14.30 saatleri arasında yayınlanıyor.

    Eğitim filmleri, sulama ve toprak koruması, insan sağlığı ve beslenme, tarımsal mekanizasyon, organik tarım, zirai mücadele, hayvancılık, meyvecilik, sebzecilik, tarla bitkileri, süs bitkileri, çiftçi organizasyonları ve su ürünleri ana başlıklarından oluşuyor.

    -''Erkekler ilaçlama ve gübreleme, kadınlar sağımla ilgileniyor''-

    Bakanlığın hazırladığı eğitim filmlerinin Kürtçe'ye çevrilerek, TRT 6'da yayınlanmasının da bölge çiftçisi tarafından da memnuniyetle karşılandığı ifade ediliyor.

    Diyarbakır'da çiftçilik yapan Cuma Tunç, TRT6'daki Kürtçe eğitim filmlerini ilgiyle takip ettiğini, filmlerde verilen bilgilerden oldukça faydalandığını söyledi.

    Filmleri kadınların daha çok izlediğini belirten Tunç, ''Özellikle sağım konusunu kadınlar yakından ilgileniyor. Erkekler de genelde ilaçlama, gübreleme, bahçeleri olanlar ise budama gibi konuları izliyorlar. Bilmediklerimizi veya yanlış uyguladığımız konuları bu filmleri izledikten sonra daha iyi anlıyoruz. Filmleri izledikten sonra bir araya gelip tartışıyoruz. Birçok arkadaşımız bilmedikleri konuları filmlerden öğrendiklerini söylüyor'' ifadesini kullandı.

    Çiftçilerinden Tarık Arca ise Kürtçe eğitim filmlerini yakından takip ettiğini belirterek, filmlerden çok şey öğrendiklerini örneğin yanlış gübreleme yaptıklarını fark ettiklerini kaydetti.

    Eğitim filmlerini izledikten sonra artık daha bilinçli davrandıklarını anlatan Arca, eğitim filmlerinde özellikle süs bitkileri ve hayvancılık konularının bayanların daha çok ilgisini çektiğini kaydetti.




    Kürtçe tarım eğitimine büyük ilgi Yorumları