Kabus olan Ovit, fırsata dönüşüyor   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 04-26-2012 (10:54)   Son Mesaj: 04-26-2012 (10:54)    Cevap: 0    Gösterim: 385  

    04-26-2012

    Kabus olan Ovit, fırsata dönüşüyor

    Kabus olan Ovit, fırsata dönüşüyor
    Kabus olan Ovit, fırsata dönüşüyor

    Rize'yi Erzurum’a bağlayan ve yıllardır özellikle kış aylarında bölge insanının kabusu haline gelen Ovit Geçidi, 13 Mayıs tarihinde temeli atılması planlanan Ovit Tüneli ile fırsata dönüşüyor.

    Rize- Erzurum Karayolu'nun 2 bin 680 rakımındaki Ovit Geçidi, sert geçen kış şartlarından dolayı yılın yaklaşık 8 ayı geçit vermiyor. Yaz aylarında karların erimesi ile ulaşıma açılan yol, keskin virajları ve yüksek rakımı ile Rize-Erzurum arasındaki ulaşımın 4-5 saatte tamamlanmasına neden oluyor.

    Rize'de bir asırdır hayali kurulan Ovit Tüneli için, Şubat ayı içerisinde yapılan ilahe ile resmen ilk adımlar atıldı. 13 Mayıs tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı temel atma töreni ile tünel için ilk kazı çalışmaları başlayacak.

    15 Kilometre uzunluğunda, çift tüpten oluşacak tünel Rize'nin İkizdere İlçesi Sivrikaya Köyü'nden başlayıp Erzurum'un İspir İlçesi'nden çıkacak. Tünel uzunluğu ile dünyanın en uzun 3., Türkiye'nin ise en uzun 1. tüneli olacak. Tünelin tamamlanması ile Rize-Erzurum Karayolu Mardin'e kadar uzanacak. Rize ile Erzurum arasındaki karayolu mesafesi 60 kilometre kısalacak.

    Rize ile Erzurum arasında olan 4-5 saatlik ulaşım süresi ise 2-2.5 saate inecek. Tünelin bitmesi tamamlanacak olan Rize-Mardin Karayolu'nun özellikle uluslararası ticari taşımacılıkta Türkiye'nin en önemli güzergahlarından bir tanesi haline gelmesi bekleniyor. 500 milyon TL maliyeti bulunan tünelin 2015 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

    KABUS FIRSATA DÖNÜŞTÜ

    Bölge insanının kabusu haline gelen Ovit, tünelin ihale edilmesi ile fırsata dönüştü. Bölgede turizm alanında yatırım yapmayı planlayan bir çok girişimci bölgeye akın etti. Güzergahın en büyük turistik işletmesinin sahibi olan İkizdere Ridos Termal Otel"in sahibi Kasım Ekşi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir çok girişimcinin bölgeden arazi alabilmek için kendileri ile iletişim kurduğunu söyledi. Ekşi "Tünelin tamamlanması itibariyle bölgenin çehresi tamamen değişecek.

    Yeni yatırımlar gelecek. Çevremizdeki iş adamları bölgede yatırım yapabilecekleri alanlar aramaya başladılar. Bu tünel Karadeniz için ve ülkemiz için önemli bir proje. Turizm açısından tünelin olumlu etkilerini ciddi bir şekilde göreceğimize inanıyorum. Bölgemiz büyük bir turizm potansiyeline sahip. Bizde bölgemizin en büyük termal tesisinin sahibiyiz. Doğa turizminden kültür turizmine, termal turizminden kış turizmine turizmin bir çok alanını bulmak mümkün burada. Mayıs ayında Başbakanımızın Ovit Tüneli"nin temelini atması ile bölgede kayak turizminin de devreye gireceğini umut ediyoruz" dedi.

    Eksi, tünelin iki farklı iklim ve iki farklı kültürü birleştirerek insanların kaynaşmasına da vesile olacağını ifade ederek şunları söyledi:

    "Dağın diğer tarafından farklı bir iklim var bu tarafta farklı bir iklim var. Bizim bölgemiz dağın diğer yakasına göre çok farklı turizm alanlarına sahip. Dağın diğer yanındaki insanları artık bölgemize yaz-kış çekebileceğiz. Bu yol Mardin'e kadar uzanacak. İnsanları ve farklı kültürleri birbirine bağlayarak insanların kenetlenmesini sağlayacak. Mardin'deki insanımızın Karadeniz'e ulaşması artık çok daha kolay olacak."




    Kabus olan Ovit, fırsata dönüşüyor Yorumları