Eskişehir´de 25 karınca yuvası nakledilecek   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 04-25-2012 (17:57)   Son Mesaj: 04-25-2012 (17:57)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    04-25-2012

    Eskişehir´de 25 karınca yuvası nakledilecek

    Eskişehir´de 25 karınca yuvası nakledilecek
    Eskişehir´de 25 karınca yuvası nakledilecek

    Mihalıççık, Çatacık ve Kalabak ormanlarında doğal olarak bulunan kırmızı orman karıncalarının (Formica Rufa) yaşam alanları genişletiliyor.

    Yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor.

    Bu yılki ilk karınca nakli Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Gümeledere Şefliğinde yapıldı. Sabah saatlerinde bölünen 5 karınca yuvası 1360 rakımdan alınarak, 1200 rakıma taşındı. Yeni karınca yuvaları ayı ve domuzların zarar vermemesi içinde tel çitle çevrildi. Karıncaların yuvayı benimsemesi için 5 ay boyunca toz şeker serpilecek.

    Konuyla ilgili bilgi veren Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, ormandaki karıncaların evlerimizdeki karıncalardan farklı ve daha büyük olduğuna değinerek, "Bunlar yırtıcı, etobur karıncalar. Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği yiyen kırmızı orman karıncaları adeta ücretsiz işçiler gibi çalışırlar. Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda zararlı böceklerin yaşamasına izin vermez. Yumurta, larva ve pupaları toplayıp yuvalarına taşıyan karıncalar büyük böcekleri de önce salgıladıkları formic asit ile etkisiz hale getirirler ve sonra da parçalarlar" dedi.

    Karınca nakilleri sabah hava ısınmadan yapılıyor ve her kolonide 15 kadar bulunan kraliçe karıncalardan mutlaka birkaç tanesi de yeni yuvaya götürülüyor. Nisan ayında yapılan bu çalışma ile Eskişehir ve Afyonkarahisar illerinde 25 yuva nakledilecek.




    Eskişehir´de 25 karınca yuvası nakledilecek Yorumları