Kızılay´ın muhaliflere yardım ettiği iddiası   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-25-2012 (11:58)   Son Mesaj: 04-25-2012 (11:58)    Cevap: 0    Gösterim: 361  

    04-25-2012

    Kızılay´ın muhaliflere yardım ettiği iddiası

    Kızılay´ın muhaliflere yardım ettiği iddiası
    Kızılay´ın muhaliflere yardım ettiği iddiası

    Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay'ın yardım malzemelerinin ''Özgür Suriye Ordusu'' tarafından kullanıldığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

    Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay'ın yardım malzemelerinin ''Özgür Suriye Ordusu'' tarafından kullanıldığı iddialarıyla ilgili, ''Silahlı güçlere yardım malzemesi verildiği veya hizmet sunulduğu iddiasını Türk Kızılayı asla kabul etmemektedir. Asılsız haber yapanları da şiddetle kınamakta ve her türlü hukuki takip sürecini başlatmaktadır'' ifadesini kullandı.

    Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, yaptığı açıklamada, uluslararası bazı basın kuruluşlarının haberlerine dayanarak, Türkiye'deki bazı gazetelerde Türk Kızılayı'nın yardım malzemelerinin ''Özgür Suriye Ordusu'' tarafından kullanıldığı şeklinde haberlerin yer aldığını belirtti.

    Türk Kızılayı'nın uluslararası hukuk kuralları ve insani değerler doğrultusunda yardım çalışmalarını din, dil, ırk ve siyasi görüş gibi hiçbir ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiğini vurgulayan Akar, Suriyeli misafirlere yönelik insani yardımların da bu temel ilkelere bağlı kalınarak yapıldığını belirtti.

    Akar, ''Kızılay adı ve amblemini, toplumda yanlış algılanacak, insani duyguları incitecek, merhamet sahibi bağışçılarımızı yanıltacak şekilde haber malzemesi olarak kullananlar hiçbir doğru bilgiye dayanmadan, bir resme bakarak gerçek dışı haberler üretenler, insani yardım çalışmalarına zarar vererek, acı çeken insanlara ulaşmayı zorlaştırarak, sadece uluslararası hukuku ihlal etmemişler, aynı zamanda bir insanlık suçu işlemişlerdir'' değerlendirmesinde bulundu.

    İç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının Hatay'da oluşturulan çadır kentlere yerleştirildiğini ve Türk Kızılayı tarafından temel ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Akar, süreç içerisinde Türkiye'ye gelen Suriyeli ailelerinden bazılarının ülkelerine geri döndüklerini ve dağıtılan yardım malzemelerini de beraberlerinde götürdüklerini kaydetti.

    "Yardım etmekten de vazgeçemeyiz"

    Akar, şunları kaydetti:

    ''Dolayısıyla basın kuruluşlarına yansıyan fotoğraflardaki silahlı bir kişinin derme çatma barakasının duvarına astığı Türk Kızılayı logolu battaniye, ülkesine dönen Suriye vatandaşlarının yanında götürdüğü yardımlardaki battaniyelerden edinilmiş olabileceği gibi daha önce Suriye Kızılayı'na yaptığımız yardımlardan da edinilmiş olabilir.

    Türk Kızılayı, misyonu gereği yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine sağlar. Yardımdan yararlanan kişilerin nihai olarak yardımı ne şekilde kullandığını tek tek takip etmemiz teknik olarak mümkün olmadığı gibi, Türk Kızılayı yardımdan yararlananın nihai olarak yardımı ne şekilde kullandığından da sorumlu değildir. Yardım teslim edildikten sonra, yardımdan yararlananın mülkiyetine geçtiğinden, kullanımına müdahale etme yetkimiz de yoktur. Ancak yardımların sonuçlarını izleriz ve kötü kullanıma ilişkin tedbir almaya çalışırız.''

    Bir battaniyenin yanlış kullanımı nedeniyle sayıları on binleri bulan evlerinden edilmiş acı çeken Suriyeli kardeşlere yardım etmekten de vazgeçemeyeceklerinin altını çizen Akar, yapılan haberlerin uluslararası hukuk ihlali ve Türk Kızılayı gibi dünyanın dört köşesinde ıstırap çeken, savunmasız insanlara yardım eden bir kuruma açık bir saldırı olduğunu ifade etti.

    Akar, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

    ''Tamamen asılsız olan Türk Kızılayı'nın silahlı güçlere yardım malzemesi verdiği veya hizmet sunduğu iddiasını Türk Kızılayı asla kabul etmemektedir. Asılsız haber yapanları da şiddetle kınamakta ve her türlü hukuki takip sürecini başlatmaktadır.

    İhtiyaç sahiplerinin umutlarını bağladıkları bir kurum olan Türk Kızılayı, dün olduğu gibi bugün ve yarın da yardım çalışmalarını hiçbir ayrım gözetmeksizin ve çatışmalara taraf olmaksızın sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir.''




    Kızılay´ın muhaliflere yardım ettiği iddiası Yorumları