´İşçilere haber verdi´ diye dava açıldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-25-2012 (10:56)   Son Mesaj: 04-25-2012 (10:56)    Cevap: 0    Gösterim: 392  

    04-25-2012

    ´İşçilere haber verdi´ diye dava açıldı

    ´İşçilere haber verdi´ diye dava açıldı
    ´İşçilere haber verdi´ diye dava açıldı

    Gölcük Tersane Komutanlığı’nın deprem güçlendirme projesi ihalesini alan Prof. Dr. Can Balkaya, hazırladığı raporla komutanlığı uyarıp, raporun bir nüshasını da sendikaya yollayınca hakkında dava açıldı.

    Gölcük Tersane Komutanlığı"nın deprem güçlendirme projesi ihalesini alan Prof. Dr. Can Balkaya, hazırladığı raporla komutanlığı uyardı. Tersanenin, depreme hazır olmadığını düşünen Balkaya, aynı raporu Türk Harb-İş Sendikası"na da gönderdi. Savcılık komutanlığın şikayeti üzerine "gizliliği ihlal" suçlamasıyla Prof. Dr. Balkaya hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

    Prof. Dr. Can Balkaya 2011 yılında Gölcük Donanma Tersane Komutanlığı"na bağlı 11 tekne fabrikası için "Can güvenliği tehlikesi vardır. Acilen kapatılmalıdır" diye rapor verdi. O sırada Gölcük"te 4.3 şiddetinde deprem meydana gelince fabrika için tehlike çanlarının çaldığını belirten Prof. Balkaya, raporunu Milli Savunma Bakanı ve Tersane Komutanlığı ile tersane çalışanlarının bağlı olduğu Türk Harb-İş Sendikası"na gönderdi. Deprem ve diğer riskler için acil önlem alınmasını bekleyen Balkaya"ya, raporunu Türk Harb-İş"e gönderdiği için "Gizliliği ihlal" suçundan 12 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    HİÇBİR ÖNLEM ALINMAMIŞ

    İstanbul"da bulunan askeri Pendik Tersanesi"nden sonra Türkiye"nin ikinci en büyük askeri gemi inşa tesisi olan Gölcük Donanma Tersanesi"nde 1999 Gölcük depreminden beri önlem alınmadığı ileri sürüldü. Gazikent Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı olan Prof.Dr.Can Balkaya ile Gölcük Tersane Komutanlığı arasında "11 Tekne Fabrikası ArtanKreyn Yükleri ve 2007 DepremYönetmeliğine Göre Proje Yapılması" konusunda sözleşme imzalandı.

    FAY HATTI GEÇİYOR

    Prof. Can Balkaya, 18Ocak 2011"de, 11 tekne fabrikasında can güvenliği olmadığına dair teknik rapor hazırladı. Raporda ayrıca 1999 Gölcük depreminden beri tersanedeki fabrikalarda önlem alınmadığı, imalata devam edilmesinin sakıncalı olduğu ve çalışanların can güvenliğinin bulunmadığı belirtildi. Rapordan sonra yine 2011"deGölcükmerkezli 4.3 şiddetinde bir deprem olunca Prof. Balkaya, önlem alınana kadar acilen hasarlı yapının kapatılması gerektiğini vurguladı.

    Ayrıca fabrikanın dibinden fay hattının geçtiği, dolgu zemin olduğunu ve mevcut yapısal sistemin depreme karşı çok yetersiz kaldığını da raporda yer aldı. Prof. Can Balkaya, hazırladığı raporunda "11 tekne fabrikasının düşey yükler ve depremyükleri altında can güvenliği yoktur. Yapı hasarlı bir binadır. Acilen kapatılmalıdır" dedi. Rapor 4.3"lük depremden hemen sonra "Gölcük Tersane Komutanlığı 400 Bayındırlık Müdürlüğü"ne teslim edildi. Prof.Dr. Can Balkaya 2004"te Konya"da 92 kişiye mezar olan Zümrüt Apartmanı soruşturmasındaki raporu hazırlamıştı.

    SAVCILIĞA BAŞVURUDA BULUNDU

    Prof. Dr. Can Balkaya, Gölcük Tersane Komutanlığı yetkilileri hakkında gerekli önlemleri almadıkları için savcılığa 8 Haziran 2011 günü suç duyurusunda bulundu. Prof. Dr. Can Balkaya ayrıca hazırladığı raporun bir nüshasını Türk Harbİş Sendikası"na gönderdi. Ayrıntılı rapor, 10 Kasım 2011"de Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz"a da gönderildi.

    Komutanlık şikayet etti

    Prof. Dr. Can Balkaya için savcılık Gölcük Tersane Komutanlığı"nın şikayeti üzerine iddianame hazırladı. Savcılık Balkaya"nın "Gizliliği ihlal" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar ağır hapsini istiyor. İddianamede yetkili müdürü Prof. Can Balkaya gözüken BUPİM şirketiyle Gölcük Tersane Komutanlığı arasında 13 Ocak 2011"de sözleşme imzalandığı belirtildi. Prof. Dr. Balkaya"nın proje işini süresinde bitirip gerekçesiyle sözleşmenin feshedildiği belirtildi. Sözleşmeye aykırı davranan Prof. Balkaya"nın tersane çalışanlarının örgütlendiği sendikaya raporu göndererek taahhüt etmesine rağmen gizliliğe riayet etmediği iddia edildi.




    ´İşçilere haber verdi´ diye dava açıldı Yorumları