Hollanda´da istifa erken seçim getirdi   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-25-2012 (00:56)   Son Mesaj: 04-25-2012 (00:56)    Cevap: 0    Gösterim: 349  

    04-25-2012

    Hollanda´da istifa erken seçim getirdi

    Hollanda´da istifa erken seçim getirdi
    Hollanda´da istifa erken seçim getirdi

    Hollanda'da Başbakan Mark Rutte'nin, dün Kraliçe Beatrix'e istifa dilekçesini sunması ülkede siyasi krize yol açarken bir yandan da erken seçim yolunu açtı.

    Hollanda'da, iktidardaki sağ koalisyonunun, hükümeti yaklaşık 18 ay boyunca dışarıdan destekleyen aşırı sağcı Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi'yle (PVV) ekonomik tasarruf tedbirleri konusunda anlaşmazlığa düşmesi, dün Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin, Kraliçe Beatrix'e istifa dilekçesini sunmasına neden olmuştu. Mecliste yapılacak görüşmede erken seçim takvimin netleşmesi beklenirken Hollandalı parlamenterler seçim tarihinin sonbaharda olacağı sinyalini verdi.

    Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) Başkanı Ruth Petoom yaptığı açıklamada, "Tamamen seçime hazırlanmamız lazım. Yakın dönemde seçim olacak, onunla ilgileniyoruz. Parti yönetimimiz seçime dönük çalışmalara başladı. Seçimle ilgili çok güzel bir kampanya süreci geçirmek istiyoruz. Kampanya sürecinde farklı kültürlere açılmayı da hedefliyoruz. Hükümetin düşmesi hepimiz için büyük bir sürpriz oldu beklemiyorduk. Üç partinin liderleri de nerede ise anlaşmışlardı tasarruf paketi üzerinde. Yarınlar için önemli

    kararlar almamız gerekiyor. Kısacası yarın bu günden başlıyor. Seçimin kriz dönemine denk gelmesi çok zor tabii ki. Partilerin bu krizin aşılması noktasında el birliği ile hareket etmesi çok önemli. Muhalefet partilerinin sadece kendi çıkarlarını değil ülkeyi düşünmeleri gerekir" dedi.

    CDA Milletvekili Coşkun Çoruz, "Maalesef, PVV lideri Wilders, Cumartesi günü fişi çekti. Ve hükümetin devamına nokta koydu. Zaten bir krizin içinde idik. Ama bu ülkeyi derin bir krizin içine soktu. Bu büyük bir sorumsuzca davranış. Çünkü bakın Cumartesinden bu yana faizler hemen yüzde 10 yukarı fırladı. Bu demektir ki Hollanda devleti bu gün 2 milyar borç para alma durumunda olur ise buna 50 milyon ekstra faiz ödemek zorunda kalacak" dedi.

    Hollanda İşçi Partisi (PVDA) Milletvekili Nebahat Albayrak, "Çok sorumsuz ve büyük riskler alan hükümetti bu. PVV işbirliği ile CDA ve VVD uçurumun kenarına getirdiler. Ama çok geç değil. Önümüzde bunları düzeltmek için yıllar. Ülke içinde ki siyaset olsun bu konuda çok zaman kaybettik. Yapılanlar yıkıldı. Onları onarmak için çok büyük çaba gerekiyor. İlk hedefimizde bu" dedi.




    Hollanda´da istifa erken seçim getirdi Yorumları