KKTC´de üniversiteler kurtarma konseyi kurdu   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 04-24-2012 (21:54)   Son Mesaj: 04-24-2012 (21:54)    Cevap: 0    Gösterim: 360  

    04-24-2012

    KKTC´de üniversiteler kurtarma konseyi kurdu

    KKTC´de üniversiteler kurtarma konseyi kurdu
    KKTC´de üniversiteler kurtarma konseyi kurdu

    20 ülkeden 30 üniversitenin katılımıyla oluşturulan konseyin doğal afetlere karşı insanlığa büyük katkı sağlayacağı vurgulandı.

    KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Koordinatörlüğü'nde, KKTC'deki altı üniversite, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi'nin ortak girişimiyle ''Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi'' kuruldu.

    Konseyin kuruluşu için, katılımcı 20 ülkeden 30 üniversitenin temsilcisi Lefkoşa'daki Golden Tulip Otel'de bir araya geldi.

    Konseyin birinci dönem başkanlığına Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş seçilirken, Konseye, KKTC'den Yakın Doğu, Uluslararası Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Lefke Avrupa, Girne Amerikan Üniversiteleri ile Atatürk Öğretmen Akademisi; Türkiye'den Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Somali, Pakistan, Nepal, Kırgızistan, İran, Endonezya, Uganda, Brezilya, Azerbaycan, Kazakistan, Ürdün, Rusya, Polonya, Etiyopya, Moldova, Yemen ve Makedonya'daki üniversiteler üye oldu.

    Konseyin kuruluş deklarasyonunun okunmasının ardından katılımcı üniversiteler delegasyona imza attı.

    Konseyin doğal afetlere karşı insanlığa büyük fayda sağlayacak çalışmalar yapacağı, din, dil, ırk, coğrafya ayrımı yapmadan dünya barışına katkıda bulunacağı belirtildi.

    Konseyin amacı, ''Değişik ülkelerdeki üniversitelerde kurulmuş arama kurtarma ve yardım amaçlı ekiplerin, dünyanın ekolojik dengesinin bozulması nedeniyle insanlığı tehdit edecek boyutta ve giderek artan şekilde ortaya çıkan doğal afetlere karşı müşterek mücadele kabiliyetinin geliştirilmesi, bu gibi olumsuz durumlar karşısında ortaya çıkabilecek sorunlar ve çözüm önerilerinin tespiti ve bu amaçla karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanarak, gerektiğinde din, dil ırk ve coğrafya ayrımı gözetmeksizin insanlık adına, müşterek arama kurtarma ve yardım amaçlı faaliyetlerde bulunmasını sağlamak ve kendi amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan tüm dünyadaki dernekler, vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak'' olarak açıklandı.

    Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, etkinliğe insanlık adına katıldıklarını belirterek, ''Günümüzde, insan ve doğa kaynaklı sorunlara karşı bilimsel bir yaklaşım geliştirmek, sorunla ilgili olarak çözüm üretmek için esas teşkil etmektedir'' dedi.

    Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi'nin ilk resmi dönem başkanı olarak seçilmekten onur duyduğunu ifade eden Gökçekuş, şöyle devam etti:

    ''Böylesi bir sorumluluğu bana iki yıl boyunca verdiğiniz için teşekkür borçluyum. Böyle uluslararası bir kuruluşun gereksinimlerini karşılamanın ne denli zor olduğunu ve bu sorumluluğun hedefimize karşı en üst seviyede ilgi, saygı ve bağlılık gerektirdiğinin farkındayım.''




    KKTC´de üniversiteler kurtarma konseyi kurdu Yorumları