Alpman´ın cenazesi toprağa verildi   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-22-2012 (19:54)   Son Mesaj: 04-22-2012 (19:54)    Cevap: 0    Gösterim: 347  

    04-22-2012

    Alpman´ın cenazesi toprağa verildi

    Alpman´ın cenazesi toprağa verildi
    Alpman´ın cenazesi toprağa verildi

    Türk pop ve caz müziği sanatçısı Ayten Alpman (82), İstanbul'da toprağa verildi.

    Akciğer yetmezliği nedeniyle önceki gün vefat eden Ayten Alpman için Teşvikiye Camisi'nde tören düzenlendi. Törende, Ayten Alpman'ın eski eşi İlham Gencer, oğulları İlhan Gencer ve Bora Gencer ile kızı Ayşe Gencer Demirer taziyeleri kabul etti.

    Ayşe Demirer, cenaze namazı öncesi annesinin tabutunun başına geldi. Tabutun üzerine konulan Ayten Alpman'ın fotoğrafına dokunan Ayşe Demirer'in duygulandığı görüldü.

    İkindi vakti kılınan cenaze namazı sonrası dua okuyan emekli imam Mustafa Ekmekçi, herkesin bir gün musalla taşına konulacağını ifade ederek, ''Allah imanla, Kur'an'la, dostların dualarıyla gelebilmeyi nasip etsin'' dedi.

    Bu musalla taşından, herkesin olmayı arzu ettiği, her insanın gönlünde hasret taşıdığı bir sanatçının yolcu edildiğini söyleyen Ekmekçi, sözlerine şöyle devam etti:

    ''Sanatçı olmak bir şeyi yazmak ve söylemekle bitmez. Sanatkar olmak herkese kısmet olmaz. Sanatçı dediğimizde eli kalem tutanlar, diliyle söyleyenler, ülkesini, insanlarını, dağını, taşını, toprağını, vatanını, bayrağını dile getirir. Merhume Ayten hanımefendinin 'Benim memleketim' şarkısı da vatan, bayrak, toprağa ne kadar sevgi ile bağlandığının en büyük ispatıdır. Bu ülkeyi ve insanlarını seversek, Allah da bizi sever. Cenabı hak mekanını cennet eylesin, geride kalanlara sabır versin, yolculuğunu mübarek eylesin.''

    Mustafa Ekmekçi sözlerini Yılmaz Güney'in ''Kavgayı, bir yaprağın üzerine yazmak isterdim/Sonbahar gelsin yaprak dökülsün diye/Öfkeyi, bir bulutun üzerine yazmak isterdim/Yağmur yağsın bulut yok olsun diye/Nefreti, karların üzerine yazmak isterdim/Güneş açsın karlar erisin diye/Ve dostluğu ve sevgiyi yeni doğmuş tüm bebeklerin yüreğine yazmak isterdim/Onlarla birlikte büyüsün bütün dünyayı sarsın diye'' şiirini okuyarak tamamladı.

    Teşvikiye Camisi'ndeki törene, Ayten Alpman'ın eski gelini Nilgün Belgün'ün de aralarında bulunduğu yakınları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, Melike Demirağ, Selami Şahin, Atilla Atasoy, Nil Burak, Sezen Cumhur Önal, Göksel Arsoy, Ayşegül Aldinç, Cahit Berkay, Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca'nın da aralarında bulunduğu sanatçılar katıldı.

    Sanatçı Ayten Alpman'ın cenazesi, namazın ardından omuzlara alınarak, alkışlar eşliğinde cenaze arabasına taşındı. Ayten Alpman, Ulus Mezarlığı'nda toprağa verildi.

    Teşvikeyi Camisi'ndeki törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Erol Evgin, Ferdi Tayfur, Adnan Şenses'in de çelenk gönderdiği görüldü.

    -Ayten Alpman kimdir?-

    İstanbul'da 1930'da doğan Alpman, Nişantaşı Kız Lisesi'nde öğrenciyken İlham Gencer sayesinde müzikle tanıştı. Liseden sonra Gencer'in solistlik teklifiyle İstanbul Radyosu'nda programa başlayan Alpman'ın radyoda söylediği ilk parça ''You Are Always in My Heart'' oldu.

    Sahneye ilk kez Taksim Belediye Gazinosu'nda Tıp Balosu'nda çıkan Alpman, daha sonra tanıştığı Arif Mardin'in teşvikiyle caz şarkıları söylemeye başladı.

    Alpman, 1952'de Yeşilköy Deniz Park Oteli'nde ilk profesyonel sahne çalışmasını yaptı, 1953'te de İlham Gencer ile evlendi.

    Ayten Alpman'ın ilk plağı olan ''Sayanora/Passion Flower'' taş plak olarak 1959'da yayınlandı. 1960'ta İlham Gencer'den ayrıldıktan sonra İsmet Sıral Orkestrası ile çalışmaya başlayan Alpman, 1963'te çalışmak için İsveç'e gitti.

    İki sene boyunca Sıral'la, bir sene de bir caz orkestrasıyla sahne çalışması yapan Alpman, daha sonra Türkiye'ye geri döndü.

    Fecri Ebcioğlu'nun ısrarıyla Türkçe parçalar söylemeye başlayan Alpman'ın ilk çalışması ''İnan Bana/Ayrıldık Yalnızım'', 45'lik plak olarak yayınlandı.

    Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45'lik çalışması yapan Alpman, Ebcioğlu ile birlikte plak yaptıkları ''Sensiz Olmam'' ile ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi.

    Alpman'ın 1972'de yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı ''Bir Başkadır Benim Memleketim'' plağı pek ilgi görmedi. 1974'te Kıbrıs çıkartması ile TRT'de ''Memleketim'' çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürülerek büyük satış rakamlarına ulaştı.

    Son profesyonel sahne çalışmasını 1990'da Yeniköy Bilsak Kulübü'nde yapan Alpman, 1995'te ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat oldu.

    Alpman'ın en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü 1999'da yayınlandı.

    Ayten Alpman'ın başlıca eserleri; ''İstersen'', ''Memleketim'', ''Sensiz Olmam'', ''Tek Başına'' ve ''Yanımda Olsa'' şeklinde sıralanabilir.




    Alpman´ın cenazesi toprağa verildi Yorumları