Gazetecilere uygulanan psikolojik harekat   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 04-22-2012 (16:55)   Son Mesaj: 04-22-2012 (16:55)    Cevap: 0    Gösterim: 437  

    04-22-2012

    Gazetecilere uygulanan psikolojik harekat

    Gazetecilere uygulanan psikolojik harekat
    Gazetecilere uygulanan psikolojik harekat

    28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, yaptığı açıklamalarla tartışma yarattı.

    28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak'ın savcılıkta gazetecilere ilişkin yaptığı açıklamalar tartışmaları da beraberinde getirdi. 28 Şubat sürecinde kamuoyu oluşturmada aktif rol oynayan 'Genelkurmay Harekat Başkanlığı Psikolojik Harekat Dairesi Faaliyetleri' başlıklı belgede ise gazetecilerin oynadığı roller tek tek anlatılıyor.

    Çalışmalarını 'yasal ve yasal olmayan' diye ikiye ayıran daire, yasal olmayan faaliyetler bölümünde Refah Partisi aleyhine bazı haberlerin hazırlanıp basına verildiğini ve bu dairede hazırlanan 20'den fazla haberin gazetelerde yayınlandığına dikkat çekiyor. Çiller'in 'Şerefsiz Onbaşı' sözüne tepki olarak DYP Genel Merkezi önünde yapılan ve Gaziler, Emekli Subaylar ve Emekli Astsubaylar Derneği üyelerinin katıldığı gösteri, yine bu dairece hazırlandı." denilen belgede, "Salih Kapusuz, Çetin Altan, Ahmet Altan, Rahmi Koç gibi ünlüler aleyhine çok sayıda mektup yazıldı, kampanya başlatıldı. Genelkurmay'a yakın olarak görülen bazı gazetecilere 'Şu konu, bu konu hakkında yazın' ricasında bulunuldu. Örneğin, RP'nin kapatılmasını destekler mahiyette Sabah Gazetesi yazarlarının bir kısmına, 'Fatih Çekirge, Cengiz Çandar, Hasan Cemal gibi' yazı için ricada bulunuldu. Bunlara konu ile ilgili kullanabilecekleri psikolojik harekat temaları verildi." ifadeleri kullanılıyor.

    "EMİN ÇÖLAŞAN İLE FATİH ÇEKİRGE'NİN YERİ BİR BAŞKA"

    Bazı gizli bilgilerin (Libya'nın PKK'ya 10 milyon dolar vermesi, iki Alman PKK'lının yakalanması, PKK'nın Karadeniz'e açılımı) sadece Genelkurmay yanlısı gazetelere sızdırıldığının dile getirildiği belgede, Fatih Çekirge'nin her hafta bir gün mutlaka Genelkurmay'a uğradığı, kesinlikle Genelkurmay'ın sözünün dışına çıkmadığı; ayrıca Türkiye Gazetesi'nden Sabahattin Önkibar'ın da Genelkurmay'a yakın olarak bilindiği belirtiliyor.

    Çeşitli cemaat, tarikat ve Refah Partisi için raporlar hazırlandığı ve bu konulardaki bilgilerin ise basına sızdırıldığının anlatıldığı belgede, şu çalışmalar anlatılıyor: "Geçen yıl Refah Partisi hakkında bir broşür hazırlanarak basına gönderildi. Yukarıda sözü edilen üç grup, bölgelerinde her türlü bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Örneğin, gruplar, bölgelerinde yayın yapan TV ve radyoların ideolojik yönlerini tespit ediyor. Devlet dairelerinde ideolojik kadrolaşmaların tespitine çalışılıyor. En son olarak Sultanbeyli'de, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki kadrolaşma tespit edildi. Ayrıca, gruplar, bölgelerindeki yıkıcı irticai-bölücü faaliyetlerin lider ve altı konumundaki isimleri tespit ediyor. Bazı sivil devlet görevlilerinin yönlendirmesi yapılıyor. Örneğin geçen Haziran sonu, Temmuz başında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, 'Kur'an yeniden tercüme edilmelidir, bize TV kanalı tahsis edilmelidir' yollu konuşması bu daire tarafından hazırlandı. M. Nuri Yılmaz, sık denilecek oranda Genelkurmay'a geliyor. Önemli görülen konu ve kişiler için kampanya kontrol formu denilen plan hazırlanıyor. Bu planlar, bir aydan 6 aya kadar uzanabiliyor. Şu anda RP'nin kapatılması için böyle bir plan uygulamada. Planda; basına verilecek haberler, kaç mektubun kimlere yazılacağı ve hangi köşe yazarlarına temalar verileceği ayrıntılı olarak yer almakta. Bütün günlük gazeteler ayrıntılı bir biçimde inceleniyor. Üzerlerinde gerekli çalışmalar yapılıyor. Gerekirse tehdit, gerekirse takdir kampanyaları başlatılıyor. Şu anda Genelkurmay'a en yakın gazete olarak Sabah görülüyor. En çok da Akit, Akşam, Emek, Milli Gazete tepki görüyor. Yazarlardan Emin Çölaşan ile Fatih Çekirge'nin yeri bir başka. Hasan Cemal de yakın görülüyor."




    Gazetecilere uygulanan psikolojik harekat Yorumları