Boya kullanılıyor iddasına bakanlıktan cevap   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-22-2012 (14:58)   Son Mesaj: 04-22-2012 (14:58)    Cevap: 0    Gösterim: 408  

    04-22-2012

    Boya kullanılıyor iddasına bakanlıktan cevap

    Boya kullanılıyor iddasına bakanlıktan cevap
    Boya kullanılıyor iddasına bakanlıktan cevap

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasına standart getirildiği bildirildi.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca çıkarılan ''Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği''ne dayandırılarak ''ekmekte renklendirici ve boya kullanıldığı'' iddialarına yönelik bazı haberlerin çıktığı bildirildi.

    Yönetmeliğin malt ekmeğinde sadece karamel ile renklendirmeye izin verdiği, hiçbir şekilde ekmekte renklendiriciye izin vermediği vurgulanan açıklamada, ''Yönetmelikle tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasına standart getirilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''Buna göre, ekmek 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilecektir. Ekmek israfının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ekmeklerin taşınması, depolanması ve satışına yönelik özel hijyen kurallar getirilmiştir. Ekmek, sadece ekmek ve unlu mamul taşımak için tasarlanmış vasıtalarda taşınabilecektir. Ekmeğin hijyenik olmayan yerlerde satışı yasaklanmıştır. Ekmekteki tuz miktarı azaltılmıştır.

    Ekmekteki kepek oranı artırılmıştır. Obezite ile mücadelede katkı sağlayacaktır. Ekmek satışı yapılan yerlerde tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek bulundurulması zorunluluğu getirilmiştir. Kepek oranı yüksek olan bu ürünlere tüketicinin ulaşılabilirliği kolaylaştırılmıştır. Ekmek, hijyen konusunda bilgili ve eğitimli personel tarafından taşınacak, muhafaza edilecek ve satışa sunulacaktır. Ekmeğin üretiminde satışında taşınmasında çalışan tüm personel hijyen konusunda eğitilecektir.

    Bu kapsamda Bakanlık ilgili meslek federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapmaktadır. Ekmekler satıcı tarafından uygun bir malzemeye konularak veya sarılarak tüketiciye verilecektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak piyasa kontrollerini etkin bir şekilde sürdürmektedir.''




    Boya kullanılıyor iddasına bakanlıktan cevap Yorumları