Türkiye icat fuarından ödülle döndü   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 04-22-2012 (13:56)   Son Mesaj: 04-22-2012 (13:56)    Cevap: 0    Gösterim: 583  

    04-22-2012

    Türkiye icat fuarından ödülle döndü

    Türkiye icat fuarından ödülle döndü
    Türkiye icat fuarından ödülle döndü

    Türkiye, ilk kez katıldığı ‘40. Cenevre Uluslararası İcatlar Fuarı'ndan ödülle dönüyor.

    Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan'ın geliştirdiği "Tekerlekli Sandalyeden Sukutere Dönüştürülebilen Motorlu Engelli Taşıtı', Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Dünya Patent Ofisi tarafından "insanlık için önemli katkılar sağlayan buluş" olması dolayısıyla gümüş madalya ile ödüllendirildi.

    Dünyanın en prestijli buluş sergisi olan İsviçre Federal Hükümeti, Cenevre Kantonu ve Şehri ile WIPO himayesinde, 18-22 Nisan 2012 tarihleri arasında İsviçre"nin Cenevre şehrinde düzenlenen fuara, bu yıl ilk kez Türk Patent Enstitüsü de stant açtı. 45 ülkeden 765 sergi sahibinin bin"den fazla yeni buluş ve ürününün tanıtıldığı sergide, Türk Patent Enstitüsü, SAÜ'den Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan'ın 'Modüler Olarak Sukuterden Tekerlekli Sandalyeye, Tekerlekli Sandalyeden Sukutere Dönüştürülebilen Motorlu Engelli Taşıtı' buluşunu sergiledi. Soydan'ın buluşu, WIPO Dünya Patent Ofisi tarafından, insanlık için önemli katkılar sağlaması sebebiyle gümüş madalya ile ödüllendirildi. Ayrıca, İran Patent Ofisi tarafından fuarda sergilen patentler arasında Soydan"ın çalışmasına en iyi patent ödülü verildi.

    Yrd. Doç. Dr. Yavuz Soydan, patent konusu buluşunun yüzde 90 yerli ve üretime hazır olduğunu belirtti. Avrupa"da tek başına motorlu tekerlekli sandalye fiyatlarının 3 bin-10 bin Euro, sukuter fiyatlarının ise 2 bin 500-7 bin 500 Euro civarında satıldığını vurgulayan Soydan, geliştirdiği her iki taşıtı bünyesinde barındıran taşıtın mevcut bileşenlerle 4 bin TL fiyatla satılabileceğini, bunun yaklaşık 6 kat bir maliyet avantajı sağladığını vurguladı.

    Soydan, engelliler dışında geniş bir kitleye hitap eden elektrikli taşıtın seri imalatı önündeki en önemli problemin, satış sonrası servis ve bakım onarım ağının kurulması olduğunu ifade etti. Soydan, bu konuda Avrupa Birliği'ne proje başvurusunda bulunduklarını açıkladı.




    Türkiye icat fuarından ödülle döndü Yorumları