Hutbeye kılıç eşliğinde çıkıyorlar   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-22-2012 (13:57)   Son Mesaj: 04-22-2012 (13:57)    Cevap: 0    Gösterim: 420  

    04-22-2012

    Hutbeye kılıç eşliğinde çıkıyorlar

    Hutbeye kılıç eşliğinde çıkıyorlar
    Hutbeye kılıç eşliğinde çıkıyorlar

    Kastamonu'nun Selçuklu Atabeyi tarafından fethedildiği 1273 yılından bu yana, Atabeygazi Camii'nde Cuma hutbesini okumak için minbere kılıç eşliğinde çıkılıyor.

    İmam Cemal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu'nun, Selçuklu Atabeyi Emir Hüsamettin Çoban tarafından 1273 yılında fethedildiğini, Emir Hüsamettin Çoban'ın ilk Cuma hutbesini de elinde kılıçla okuduğunu bildirdi.

    O zamandan beri, yüzyıllardır bir gelenek olarak Cuma hutbelerine imamların kılıçla çıktıklarını ifade eden Yılmaz, hutbe sırasında kılıcı yanlarında tuttuklarını söyledi.

    Yılmaz, hutbe sonrasında, kılıcı minberin yanına bırakıp, Cuma namazını kıldırdıklarını, camiye ilk defa gelenlerin namazdan önce veya sonra ''Niçin kılıçla çıkıldığını'' sorduklarını aktararak, kendilerine bu geleneği anlattıklarını ifade etti.

    Yerli turistlerin camiye çok ilgi gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, ''Yerli turistler özellikle 'Atabey Camisinde kılıçla hutbeye çıkılıyormuş' diye duydukları zaman Cuma namazına buraya geliyor. Hutbeyi okurken, oturduğu yerden hutbeye bakıyor. Kılıcı özellikle inceliyor'' diye konuştu.

    -Ahşap yılan figürü-

    Cemal Yılmaz, camide müezzinin durduğu bölümün üstüne asılı, ahşaptan yapılı yılan figürünün de merak edildiğini dile getirdi.

    Kenti fetheden Selçuklu Atabeyi Emir Hüsamettin Çoban'ın ilk hutbeyi verdiği sırada camide bir yılan gördüğünün ve ''taş ol ya mübarek'' demesinin ardından yılanın kıvrılarak taşa dönüştüğünün rivayet edildiğini belirterek, ''Halkımız bunu da çok merak etmektedir. Özellikle bunu da öğrenmek için gelenler oluyor'' dedi.




    Hutbeye kılıç eşliğinde çıkıyorlar Yorumları