AKUT´tan gerçek gibi deprem tatbikatı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-21-2012 (08:03)   Son Mesaj: 04-21-2012 (08:03)    Cevap: 0    Gösterim: 378  

    04-21-2012

    AKUT´tan gerçek gibi deprem tatbikatı

    AKUT´tan gerçek gibi deprem tatbikatı
    AKUT´tan gerçek gibi deprem tatbikatı

    İzmir'de Gönüllü AKUT üyelerinin gece saatlerinde gerçekleştirip ve sabaha kadar süren arama kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı.



    Arama Kurtarma Derneği (AKUT) İzmir ekibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toros Afet Koordinasyon Merkezi'nde bir deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Gönüllü AKUT üyelerinin gece saatlerinde gerçekleştirip ve sabaha kadar süren arama kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı. AKUT ekipleri, enkazda dinleme yaptı. Enkaz altında sıkışan bir kadına ulaşarak seydeyle enkaz altında çıkardı. Tatbikata Dark isimli arama köpeği de katıldı.

    Deprem tatbikatı senaryosuna göre AKUT, saat 18.30'da İzmir'de bir depremin olduğunu duyurdu. Gönüllülerden oluşan 120 kişilik ekip, kurtarma çalışmaları için gerekli malzemeleri almak üzere, Ege Üniversitesi Kampüsü'nde bulunan depolarına gitti. Buradan aldıkları malzemeleri araçlarına yükleyen ekipler, Afet Komuta Merkezi'ne ulaştı. Arama ve Kurtarma çalışmaları için kendilerine tahsis edilen Toros'taki Afet Koordinasyon Merkezi'ne giden AKUT ekibi, toplanma bölgesi olarak belirlenen alana çadırlarını ve komuta çadırını kurdu. Telefonla iletişiminin olmadığı bölgede role kurularak telsizlerle haberleşme sağlandı.



    Afet bölgesinde tertiplenme, enkaza yaklaşma, enkaza giriş teknikleri, enkazda yaralının yerini tespit etme, yaralıyı kontrollü bir şekilde ilk yardım istasyonuna taşıma tekniklerini kullanan ekipler, sabah gün ağarana kadar aralıksız çalıştı.

    Depremden sonra ilk müdahalenin en kısa sürede yapılmasının kayıpları en aza indireceğini belirten AKUT İzmir Lideri Ömer Karaca, "AKUT İzmir olarak olası depremlere karşı kendi gönüllülerimizi eğitmek için böyle bir çalışma yaptık. Bu tür tatbikatlarda yeni arkadaşlarımıza stres eğitimi ve baskı altında gerilimi yaşatarak onların sabır ve tahammül sınırlarını zorluyoruz. Enkazın ne olduğunu, zor şartlarda bir arama kurtarmasının nasıl yapılacağını öğretiyoruz. Arkadaşlarımızı hiç uyutmayacağız, ilk 24 saat çok önemli." dedi.

    Karaca, AKUT gönüllülerinin bu tatbikatlarda sesli arama, enkaz altını dinleme ve köpekli arama gibi çalışmaların yanısıra enkaz altında bulunan yaralıların sedyeyle nasıl taşıyacakları konusunda eğitim verdiklerini belirtti.




    AKUT´tan gerçek gibi deprem tatbikatı Yorumları