Türkiye´de 100 bin kişiye 64 ebe   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 04-20-2012 (21:57)   Son Mesaj: 04-20-2012 (21:57)    Cevap: 0    Gösterim: 404  

    04-20-2012

    Türkiye´de 100 bin kişiye 64 ebe

    Türkiye´de 100 bin kişiye 64 ebe
    Türkiye´de 100 bin kişiye 64 ebe

    Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Nihat Kahveci, Türkiye'de, 100 bin kişiye 64 ebe düştüğünü, bu sayının AB üyesi ülkelerde ise 36 olduğunu belirtti.

    Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, 21-28 Nisan tarihlerinde kutlanan ''Ebeler Haftası'' dolayısıyla yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de toplam 48 bin 498 ebenin görevli olduğunu ifade etti.

    Ebelerin 43 bin 498'inin Sağlık Bakanlığı, 4 bin 352'sinin özel sektör, 633'ünün ise üniversite hastanelerinde görev yaptığına değinen Kahveci, şunları kaydetti:

    ''Araştırma sonuçlarına göre, 37 milyon 191 bin kadının yaşadığı ülkemizde bir ebeye 767 kadın düşüyor. Araştırmada, 100 bin kişiye düşen ebe sayısına göre Türkiye'nin AB ülkeleri ile karşılaştırmasına da yer verildi. Buna göre, Türkiye'de, 100 bin kişiye 64 ebe düşüyor. AB üyesi ülkeler ortalamasında ise 100 bin kişiye düşen ebe sayısı 36. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölge ortalamasına göre ise 100 bin kişiye düşen ebe sayısı 45. Türkiye, bu açıdan Avrupa'nın önünde yer alıyor.''

    Türkiye'de ebelerin, branşları dışında başka işlerde de çalıştırılmaya zorlandıklarını öne süren Kahveci, özellikle ilçelerdeki cezaevlerinde ebelerin kadın ziyaretçilerin üst aramasında görevlendirildikleri ifade etti.

    Kahveci, taşrada kreş ve lojman sıkıntısı yaşayan ebelerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.

    -Şeker-İş Sendikası-

    Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, yazılı bir açıklama yaparak, yıllardır pancar şekerinin ülke ekonomisi açısından önemini vurguladıklarını belirterek, şeker pancarının, biyoetanol üretimi gibi yeni alanlarda kullanımıyla ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak stratejik bir ürün olduğunu ifade etti.

    Gök, şöyle dedi:

    ''Sendika olarak, çiftçilerimizin pancar ekmekten vazgeçmesini değil, aksine daha çok ekmelerinin yollarının açılmasını istiyoruz. Gıda kartellerinin sahiplerinin değil, geniş toplumsal kesimlerin ekonomik refah ve gelişmeden payını almasını istiyoruz. Sadece Amerikalı çiftçilerin değil, kendi çiftçilerimizin de çevreye zarar vermeyen, konforlu araçlara binebilecek düzeyde gelir elde etmesini istiyoruz. Çocuklarımızın GDO'lu, sentetik, nişasta bazlı şekerli ürünler yerine doğal pancar şekeri tüketmesini, gıdaların ömrünü uzatmak için yerli yersiz her ürüne nişasta bazlı şeker katılmasının önüne geçilmesini istiyoruz. Nişasta bazlı şeker kullanım ve üretim kararının gıda kartellerine değil yurttaşların tercihine bırakılmasını istiyoruz.''

    -Sağlık-Sen-

    Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ise açıklamasında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi ve araştırılması amacıyla milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığı'na önerge verildiğini hatırlattı.

    Önergede, eski Sağlık-Sen Genel Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa milletvekili Mahmut Kaçar'ın da imzası bulunduğunu ifade eden Memiş, şunları kaydetti:

    ''Sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda, Sayın Kaçar'ın genel başkanlığı döneminde başlatılan çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz. Sağlık-Sen olarak, çok önemli bilimsel raporlar hazırladık. Sağlıkta şiddet konusunda çok kapsamlı saha araştırmalarımız, AB projelerimiz, sempozyum sunularımız ve sonuç bildirilerimiz elimizde zaten hazırdı. Bunların tüm dokümanlarını gelen istek üzerine TBMM'ye gönderdik.''

    -Tüm Sağlık-Sen-

    Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in Van'da bir doktoru darbettiğini belirterek, sağlık çalışanlarına yönelen şiddetin haklı gerekçesi olamayacağını vurguladı.

    BDP'li milletvekili Üçer'in dokunulmazlığının kaldırılmasını ve yargılanmasını isteyen Erözgün, şunları kaydetti:

    ''Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, her geçen gün yeni boyut kazandı. Uygulanan sağlık politikaları, halkın sağlık personeline şiddet uygulamasını adeta özendirdi ve bu koroya bir de milletvekili katıldı. Parlamento'dan sağlık çalışanlarına şiddeti engelleyecek yasaların çıkarılmasını bekleyen sağlık çalışanlarının, bir milletvekili tarafından darp edilmesi çirkindir, üzücüdür.''

    Erözgün, tüm ebelerin ''Ebeler Haftası''nı da kutladı.

    -Tes-İş-

    TES-İŞ Yönetim Kurulu tarafından, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yapılan açıklamada, 23 Nisan'ın dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı olduğuna işaret edildi.

    Bu günü, dünya çocuklarıyla sevgi ve kardeşlik duyguları içinde kutlayan çocukların, barış dolu yepyeni bir dünyanın temellerini atacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    ''Çocuklarımızın bugün ve yarınlarında başarılı olabilmeleri cumhuriyet bilincinin yerleştirilmesi, çağdaş eğitim olanaklarının geliştirilmesi, sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması ve çocuklarımızın sevgi, barış, kardeşlik, hoşgörü ortamında yetiştirilmesi ile mümkündür. Bizlere düşen görev, böyle bir ortamı çocuklarımız için oluşturmak ve Türkiye'nin aydınlık yarınları için bugünden ışık yakmaktır''

    -Türk Harb-İş-

    Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, TBMM'nin açılışının 92. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Meclis'in millet iradesinin en üst temsil makamı olduğunu belirtti.

    TBMM'nin çalışmalarını kesintisiz sürdürmesi için tüm kişi, kurum ve kuruluşun üzerine düşün görevi eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Bozal, şunları kaydetti:

    ''Millet iradesinin en üst temsil mekanı olan TBMM, 92 yıllık tarihinde dönem dönem demokrasi dışı müdahalelerle karşılaşmıştır. Geçmişte yaşanan antidemokratik süreçlere karşın bugün milli iradenin hakimiyetinin kesintisiz kılınması noktasında ciddi gayretler sarf edildiği görülmektedir. Hangi siyasal görüş, hangi inanç, hangi ırktan olursa olsun bu ülkenin tüm vatandaşları, demokratik rejime ve onun temsil makamı olan Meclis'in bağımsızlığına sahip çıkmakla yükümlüdür. İnanç ve yaşam alanındaki farklılıkların, karşılıklı saygı ve hoşgörü temelinde en rahat biçimde ifade edildiği demokratik rejimimizi adeta bir korku ve tehlike iklimine çevirmek isteyen çevrelere karşı verilen mücadelenin galip geleceğine ve milli iradenin kesintisiz devam edeceğine inancımız tamdır.''




    Türkiye´de 100 bin kişiye 64 ebe Yorumları