Bakan Şahin: Çocukları yarışta eşitledik   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 04-20-2012 (18:56)   Son Mesaj: 04-20-2012 (18:56)    Cevap: 0    Gösterim: 546  

    04-20-2012

    Bakan Şahin: Çocukları yarışta eşitledik

    Bakan Şahin: Çocukları yarışta eşitledik
    Bakan Şahin: Çocukları yarışta eşitledik

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bugün yaşanılan sorunların başında eğitimsizlik ve cehalet olduğunu belirterek eğitimde gelinen noktayı açıkladı.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bugün yaşanılan sorunların başında eğitimsizlik ve cehalet olduğunu belirterek, ''O yüzden büyük mali desteklerle, kampanyalarla kız çocuklarımızla erkek çocuklarımızı rekabette, yarışta eşitledik'' dedi.

    Şahin, AK Parti Adana Kadın Kolları tarafından Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda düzenlenen ''Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma'' etkinliğinde, bir ülkenin demokratik zenginliği ve derinliğinin oradaki sivil toplum örgütlerinin, kanaat önderlerin hem sayısal hem de içerik olarak gücüyle doğrudan orantılı olduğunu söyledi.

    Hem şehirlerde, hem topluluklarda bunun çok önem taşıdığını dile getiren Şahin, ''Her alanda, tarımda, eğitimde, sağlıkta, hayvan haklarında çok önemli şekilde hem Adana'yı hem ülkenin sorunlarını iyi bir şekilde tespit etme hem de çözme anlamında da çok ciddi gayret gösterdiklerini biliyorum'' dedi.

    Şahin, modern ve çağdaş dünyanın takım olanların başardığı bir yönetim anlayışına doğru gittiğini, bir bireyin ne kadar kabiliyetli, çalışkan olursa olsun yapabileceği şeylerin sınırlı olduğunu, ancak, bu bireylerin oluşturduğu örgütlerin her zaman için daha güçlü olacağını vurguladı.

    Şahin, çocuklar adına yapacak çok işleri bulunduğunu, 10 ay önce kabinede yeni bir yapıyla süreci başlattıklarını, bugün icracı bir bakanlığa dönüştüklerini, sosyal yardımlaşma ve sosyal hizmetlerin tek çatı altında birleştiğini belirtti.

    Bir taraftan kadının statüsünü güçlendirdiklerini, diğer taraftan kadının sorunlarını çözecek güçlü altyapılar oluşturduklarını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

    ''Cumhuriyetle başlayan parlamentodaki temsile baktığınız zaman, Kurtuluş Savaşı'nda kadın erkek kurtuluş mücadelesi vermiş, parlamentoda yüzde 4 gibi temsili sağlamış bir ülkeyiz. Daha Avrupa ülkelerinde mecliste kadın meselesi konuşulmadan biz bunu başarmışız. Mustafa Kemal'in güçlü liderliğinde bu takım oluşmuş. Ama aradan geçen zaman diliminde, 1970'li yıllarda İskandinav ülkeleri bizim 1920'li yıllarda başardığımızı yeni başarırken, bugün onlara bakıyorsunuz bizden çok daha fazla yol almışlar. Bu makası hızlı bir şekilde kapatmak bize yakışanı yapmak durumundayız. Bunun için özellikle kadının sorununu çözerken, eğitim, sağlık, istihdamda kadını her alanda karar mekanizmasına taşıyacak altyapıyı oluşturmamız gerekiyor. O yüzden eğitimle ilgili kısımda eğitim olmazsa olmaz dedik.

    Bugün yaşadığımız sorunların başında eğitimsizlik ve cehalet olduğunu gördük. O yüzden büyük mali desteklerle, kampanyalarla kız çocuklarımızla erkek çocuklarımızı rekabette, yarışta eşitledik. Temel eğitimde bugün yüzde 98,5 başarı sağladık. Bu ilk adımımızdı. Daha yolun başındaydık. Arkadan ortaöğretim ve üniversite geldi. Üniversitede kız çocukların okullaşma oranı yüzde 29, son 10 yılda yüzde 10 artış sağladık. Bugün Adana'da ikinci devlet üniversitesinin kurulması çok çok önemli. Her şehirde bir üniversite olması kızlarımızın üniversiteleşme oranında çok önemli. Çünkü, ata erkil bakışı, 'biz seni başka bir şehre göndermeyiz' anlayışını böyle düşünenlerin ellerinden alınmış oluyor. Zaten üniversite bitirdiği zaman ekonomideki, istihdamdaki oranı yüzde 75'e bir anda çıkıyor.''

    Şahin, eğitimle ilgili kısımda destekleri vermeye devam edeceklerini, yaklaşık 2 ay önce Dünya Ekonomi Formu'nun Davos'taki zirvesinde kız çocuklara verilen desteği, yoksulluğun eğitimin önünde engel olduğu durumlarda annelere verilen destekten rakamsal olarak bahsettiğini belirtti.

    Bu rakamlar karşısında dinleyicilerin şaşırdığına dikkati çeken Şahin, ''990 bin anneye 2.6 milyar lira ödemiş bir iktidarız dediğimde dinleyenler her halde tercüme hatası demişler. Onların kitabında böyle bir şey yok. Biz biliyoruz ki sürdürülebilir kalkınma, büyüyebilmenin temeli kadını, erkeği, yaşlıyı, engelliyi, herkesi toplumun kalkınma hamlesi içine almaktan geçiyor. Baştan bunu yok saydığınızda toplumun yüzde 50'sinin aklını ve potansiyelini yok sayıyorsun. O zaman nasıl kalkınacaksın'' dedi.

    Şahin, 1990'lı yıllarda anne ve bebek ölüm oranının şu anki oranlardan yüzde 70 daha yüksek olduğunu, sağlıkta dönüşüm sistemi sayesinde bunların başarıldığını, hiçbir şeyin tesadüf olmadığını vurguladı.

    ''Kadını güçlendirdiğiniz zaman, aileyi zayıflatmadığımıza inanıyoruz'' diyen Şahin, şunları kaydetti:

    ''Kadının da ailenin de güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Aile iç hukukunun geliştiği kanalları başarmak durumundayız. Çalışan kadının çocuğuyla ilgili desteği güçlendirmek zorundayız. Bilim ve Sanayi bakanımızla bir protokol yaptık, OSB'lerde çalışan işçi kadınlarımızın çocukları ile ilgili kreş açılması için çalışma başlattık.

    Nimeti de külfeti de eşit şekilde paylaşmak istiyoruz, hiç kimsenin cinsiyetinden, dilinden, mezhebinden, inancından dolayı ayrımcılığa maruz kalmasını istemiyoruz. Herkesin ehliyetine ve liyakatına göre önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. O yüzden bütün dezavantajlı grupların avantaja dönmesi için pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz. O yüzden herkesin 'ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, ülkemde yaşamaktan onurluyum' dediği bir çalışmayı önemsiyoruz. O yüzden milli birlik ve kardeşlik projesi diyoruz. O yüzden bölgesel kalkınma gerçekleşsin istiyoruz. O yüzden terör bitsin anneler ağlamasın istiyoruz. Sadece istemiyoruz, bunun için gayret edip uğraşıyoruz.''

    Şahin, konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ı makamında ziyaret etti. Toplantıya, AK Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, Mehmet Şükrü Erdinç de katıldı.

    -Seyhan Belediyesi'ni ziyaret-

    Şahin, daha sonra Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ü ziyaret etti. Vali Hüseyin Avni Coş'un da katıldığı ziyaret sırasında Şahin, ilçeyle ilgili bilgileri Öztürk'ten alarak, hazırlanan sunumu izledi.

    Öztürk'ün kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarından bahsetmesinin ardından Şahin, şunları söyledi:

    ''81 ili dolaşan bir kardeşinizim, yerel belediyeler bu hassasiyeti taşımazsa orada çok farklı sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu çalışmalarımıza güçlendirerek devam etmemiz lazım. Adana için bizim özel olarak Sayın Valimle konuştum, daha lokal, pilot çalışmaları güçlendirmemiz lazım. Belediyecelerin yapacağı çalışmaları sosyal yardımlaşma üzerinden fonlamamız lazım. Belediyelerin daha güçlü şekilde bu alanda var olması lazım. Zaten sosyal belediyecilik adına gencine, kadınına, çocuğa dokunan bir yapı var. Sabah Yüreğir Belediyesi'nde de aynı şekildeydi. Başka türlü zaten bunu başarmak mümkün değil. Tek devletten beklemeden herkesin kendi görev alanı içinde kendi kaynaklarını kullanması çok önemli. Bunun her yönden çok ciddi geri bildirimi var. Terörle mücadelede bile en önemli alandır bu alan. Güneydoğudaki çalışmalarımıza da bu şekilde bakıyoruz. Bakanlık olarak bu konudaki çalışmaları ciddi manada destekliyoruz.''

    -İzinsiz gösterilere katılan çocuklar-

    Şahin, bir gazetecinin, terör örgütünün izinsiz gösterilerinde sürekli çocukları kullandığını, bazı çocukların polise bomba atarken uzuvlarını kaybettiğini belirterek, bu yöndeki görüşlerini sorması üzerine, şunları kaydetti:

    ''En son nevruz olaylarında kadınların, annelerin gidip çocuklarını bulup, alanın içinden çocuklarını çekmeye başlamış olması önemlidir. Çünkü bu işi çözecek olan yine kadınlar olacaktır. Oradaki çocuğun kullanılmasını önleyecek sosyal çalışmaları önemsiyorum. Annelerimizin, kadınlarımızın bilincinin yükseltilmesini, farkındalığın arttırılmasını, çocuğunu kesinlikle kullandırtmaması gerektiğini görmesi çok önemli. Artık bu olgunluğa bu toplum geliyor. Bize düşen o çocuğunu çeken annenin yanında olup, kötü niyetli insanlara fırsat vermeyecek çalışmaları yapmaktır. Bugün yaptığımız da odur. Terörle mücadelede gelinen noktada yalnızca güvenlikle çözülemeyeceğini herkes kabul ediyor.''




    Bakan Şahin: Çocukları yarışta eşitledik Yorumları