Morg gibi cenaze aracı   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 04-18-2012 (15:57)   Son Mesaj: 04-18-2012 (15:57)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    04-18-2012

    Morg gibi cenaze aracı

    Morg gibi cenaze aracı
    Morg gibi cenaze aracı

    Antalya'da, ambulans ve cenaze hizmeti veren bir firma, morg gibi çalışan bir cenaze aracı tasarladı.

    Projeyi 4 ay içerisinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Hızır Ambulans'ın Müdürü Ayhan Korkmaz, cenaze aracını aynı anda morg olarak kullanabildiklerini söyledi.

    Korkmaz, yurt dışına gönderilen cenazelerde bazen sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Bazen cenazeyi yurt dışına gönderiyoruz. Hafta sonuna denk gelirse cenazeyi iki gün bekletmek zorunda kalıyoruz. Böyle durumlarda, morg gibi tasarladığım cenaze aracını kullanıyoruz. Cenazeyi istenilen zamanda yurt dışına gönderiyoruz" dedi.

    TÜRKİYE'DE İLK

    Hızır Ambulans'ın Müdürü Ayhan Korkmaz, "Araç hareket halindeyken aküden aldığı 12 volt elektriği 220'ye çeviriyor, içerideki motor çalışıyor. Motor çalışırken de aynı zamanda üstte bir fan var, motorun ısınmaması için içerinin havası değişiyor. Araç bu sayede fazla yakıt harcamıyor" şeklinde konuştu. Eski sistemde cenazeyi aldıktan sonra morga götürmek zorunda olduklarını söyleyen Korkmaz, morgların çoğu zaman yaşam yeri dışında olduğunu, bunun da cenaze sahiplerine gidiş geliş sorunu yaşattığını anlattı. Bir cenaze firması olarak bu sorunların karşısına geçmek için bir sistem düşündüklerini kaydeden Korkmaz, şöyle konuştu: "Bu konuda ne yapabiliriz diye düşünürken böyle bir fikir aklımıza geldi. Aracı tasarlarken amaç hem ekonomik olması, hem de dizayn olarak konforlu olmasıydı. Bu araç bildiğimiz morg sistemi ile çalışıyor. Açılan kapakları hava almamak için izolasyon sistemi ile yapıldı"

    Aracın elektrikle çalışması sonucu araç hareketsiz olduğu zamanlarda da soğutmanın sağlandığını kaydeden Korkmaz, şunları söyledi: "Eski sistemde duran araçlarda klima soğutmuyor. Duran araç yükü motora bindirmediği için üstteki klima bir işe yaramıyor. Hareket halinde olması lazım. Onun için aracın hiç durmaması lazım. Bu da çok büyük bir maliyet oluşturuyor. O nedenle bu sistem kullanılmıyor. Oysa bizim tasarladığımız araç zaten morg şeklinde çalışıyor."




    Morg gibi cenaze aracı Yorumları