BM´den Suriye´ye gözlemci hazırlığı   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 04-13-2012 (23:58)   Son Mesaj: 04-13-2012 (23:58)    Cevap: 0    Gösterim: 372  

    04-13-2012

    BM´den Suriye´ye gözlemci hazırlığı

    BM´den Suriye´ye gözlemci hazırlığı
    BM´den Suriye´ye gözlemci hazırlığı

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ateşkesin korunması için Suriye'ye gözlemci göndermek üzere harekete geçti.

    Suriye"deki ateşkes çabaları konusunda dün Annan"dan telekonferans yoluyla brifing alan Konsey"e üye 15 ülkenin daimi temsilcileri, daha sonra kapalı kapılar ardında toplanarak ABD tarafından kaleme alınan bir karar tasarısını görüşmeye başladılar.

    30 silahsız gözlemci

    Deutsche Welle Türkçe"nin elde ettiği tasarı, Konsey"in ateşkesi gözlemlemek için ilk aşamada Suriye"ye 30 silahsız askerî gözlemci göndermesini öngörüyor. Suriye hükümetinden gözlemcilere hareket serbestîsi ve istedikleri her kişiyle özel olarak görüşme özgürlüğü sağlamasını isteyen karar tasarısı, ayrıca hükümete nüfusun yoğunlukta olduğu yerlerden askerlerini ve ağır silahlarını çekmesi çağrısında da bulunuyor.

    Suriye'deki azınlıklar birleşiyor

    Suriye"de bugüne kadar resmî politika kapsamında suni olarak birbirinden ayrı tutulan azınlıklar, rejime karşı birleşiyor. Zekice izlenecek politikalarla bu birliğin ömrü uzatılabilir. (13.04.2012)

    NATO'dan Türkiye'ye destek

    Tasarı, "Suriye"nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Konsey"in uygun bulacağı başka önlemler almaya kararlı olduğunu" da vurguluyor. Diplomatik anlamda bu önlemlerin, Rusya ve Çin"in daha önce karşı çıktıkları yaptırımları uygulamayı içerebileceği belirtiliyor.

    Konsey üyesi büyükelçilerin bugün yerel saatle 11.00"de (TSİ 18.00) yeniden toplanarak gün bitiminden önce bir taslak metin üzerinde oylama yapmaları bekleniyor.

    Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmaları durdurmaya yönelik ateşkes çağrısına dünden itibaren büyük ölçüde uyulurken, Devlet Başkanı Beşar Esad"ın hükümet kuvvetlerini yerleşim birimlerinden çektiğine dair bir işaret bulunmadığı bildirildi.

    Annan brifing verdi

    BM ve Arap Birliği"nin Suriye özel temsilcisi olan Kofi Annan da, dün Konsey"e verdiği brifingde, Suriye"nin altı hükümden oluşan barış planını tümüyle yerine getirmediğini bildirdi. Sağlanan "kırılgan" ateşkesin desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Annan, BM'nin bu ülkeye derhal silahsız bir gözlemci gücü göndermesini ve ardından bu güce ikinci bir takviye yapılmasını istedi.

    ABD"nin BM Daimi temsilcisi Susan Rice da, "Annan, Suriye"de bugün yaşananların, hükümetin kendisinden istenen şeyleri tümüyle yerine getirdiği anlamına gelmediğini doğruladı, zira Suriye kuvvetleri ve silahları hâlâ yerleşim birimleri ve çevrelerinde konuşlanmaya devam ediyor" dedi. Büyükelçi Rice, Annan"ın, Suriye askerleri ve zırhlı araçlarının derhal kışlalarına geri dönmesi gerektiğini vurguladığını da bildirdi.

    Çin ve Rusya karşı çıkabilir

    ABD"nin kaleme aldığı tasarı, Suriye hükümetine yapılan bu çağrıları içeriyor, ancak tasarıdaki istekler sadece hükümete yönelik olduğu ve muhalefeti hedeflemediği için, bunun daha önce aynı nedenlerle iki ayrı kararı veto etmiş olan Rusya ve Çin"i rahatsız edebileceği belirtiliyor.

    Rusya"nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, kararın bugün (cuma) geçmesini umduklarını söyledi. Suriye"ye tam donanımlı bir gözlemci gücünün konuşlandırılmasının zaman alacağına işaret eden Churkin, "eğer oraya önümüzdeki hafta içinde 20 ya da 30 gözlemci gönderebilirsek, bu iyi olur. Önümüzdeki bir kaç günde daha da fazlasını gönderebilirsek, çok daha iyi olur" dedi.




    BM´den Suriye´ye gözlemci hazırlığı Yorumları