28 Şubat´ın en net görüntüsü / VİDEO   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 04-13-2012 (14:58)   Son Mesaj: 04-13-2012 (14:58)    Cevap: 0    Gösterim: 382  

    04-13-2012

    28 Şubat´ın en net görüntüsü / VİDEO

    28 Şubat´ın en net görüntüsü / VİDEO
    28 Şubat´ın en net görüntüsü / VİDEO

    Türkiye 15 yıl sonra 28 Şubat'ı soruşturuyor. Postmodern süreci akıllara kazıyan Sincan'da tank yürütme hadisesinin görüntüsü hiç bu kadar yalın yayınlanmamıştı. İşte o kara günler



    Türkiye'yi 28 Şubat süreciyle tankların Sincan'da yürümesiyle yüzleşti. 30 Ocak 1997'de Sincan Belediyesi"nin düzenlediği Kudüs gecesine İran büyükelçisinin misafir olması ve sergilenen tiyatroyu bahane eden cuntacılar, hükümete tepki olarak Sincan"da tankları yürütmüştü.

    Dün yapılan operasyonda gözaltına alınan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, tankların yürütülmesini "Demokrasiye balans ayarı" olarak nitelemişti.

    Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya ise ölümünden kısa süre önce, Emekli Büyükelçi Taner Baytok'un kaleme aldığı ""Bir Asker, Bir Diplomat"" kitabında Sincan"da tan yürütülmesi için nasıl bir çalışma yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Bu, böyle devam edemezdi. Bir MGK toplantısından sonra Genelkurmay'da Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal ve Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir paşalarla bir araya geldik. Ne yapacağımızı konuştuk. Hikmet Paşa, ""Hükümetin bir şey yapacağı yok, bizim bir şey yapmamız lazım, bunu halk bizden beklemektedir. Ben Genelkurmay Başkanı'nın da emrini alıp planlanmış bir program tahtında tatbikata katılacak tank birliklerini Sincan'dan geçirterek eğitim alanına oradan gönderirim' dedi.

    4 Şubat 1997 sabahı Sincan halkını müthiş bir palet gürültüsüyle uyandıran 15 tank, 20 zırhlı kariyerden oluşan konvoy Sincan'ın ana caddesinden ağır ağır ilerken bazı medya kuruluşlarına da bu geçidi görüntülemeleri için haber verilmişti. Öyle ki bazı gazeteler fotoğraflamaya yetişmeyince tanklar akşamüstü yeniden yürütülmüştü.

    Anadolu Ajansı ise 28 Şubat sürecine damga vuran tankların yürümesi olayını bugün abonelerine arşiv görüntüsü olarak servis etti. Sincan"ın Atatürk Caddesi'nde dakikalar süren geçişte askerlerin de yol kenarlarında çevre güvenlik nöbeti tuttuğu görülüyor.

    AA'nın servis ettiği videoda ayrıca tarihi 28 Şubat kararlarının alındığı MGK toplantısından görüntüler de yer alıyor. Videoda, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ve komuta kademesi görülüyor. Kaydın sonunda ise dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in basın mensuplarına yaptığı açıklama var.

    İşte arşivden çıkan o kayıt:





    28 Şubat´ın en net görüntüsü / VİDEO Yorumları