Türkiye´ye koşulsuz destek çağrısı   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 04-13-2012 (00:54)   Son Mesaj: 04-13-2012 (00:54)    Cevap: 0    Gösterim: 493  

    04-13-2012

    Türkiye´ye koşulsuz destek çağrısı

    Türkiye´ye koşulsuz destek çağrısı
    Türkiye´ye koşulsuz destek çağrısı

    Amerika’nın eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski Suriye krizine çözüm arayışlarında Amerika’nın gücünü sınırlı bulurken kritik bir öneride bulundu.

    Washington"da yapılan CSIS Küresel Güvenlik Forumu"nda Türkiye ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi

    "Bizim bu sorunla başa çıkma yeteneğimiz göreceli olarak sınırlı. Dolayısıyla benim görüşüm şu: Biz Türkler ve Suudiler ne karar verirse ona destek vermeliyiz." - Zbigniew Brzezinski

    Amerika"nın eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski Suriye krizine çözüm arayışlarında Amerika"nın Türkiye ve Suudi Arabistan"ın istediği yönde destek vermesi gerektiğini savundu. Dün Washington"da yapılan CSIS Küresel Güvenlik Forumu"nda Türkiye ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi.

    Amerika"nın iki eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski ve Brent Scowcroft, Washington"daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) tarafından düzenlenen 2012 Küresel Güvenlik Forumu"nda bölgesel gelişmeler ışığında Türkiye"nin konumunu değerlendirdi.

    1977 -; 1981 yılları arasında başkan Jimmy Carter"ın ulusal güvenlik danışmanı olan Zbigniew Brzezinski Suriye krizine çözüm arayışında Amerika"nın Türkiye"nin istediği yönde destek vermesi gerektiğini söyledi: "Bizim bu sorunla başa çıkma yeteneğimiz göreceli olarak sınırlı. Dolayısıyla benim görüşüm şu: Biz Türkler ve Suudiler ne karar verirse ona destek vermeliyiz. Nokta. Eğer müdahale etme kararı alırlarsa, destekleyelim. Aynı Libya"da İngilizlere ve Fransızlara destek verdiğimiz gibi. Eğer daha serinkanlı davranmak istiyorlarsa, ona da destek verelim. Birleşmiş Milletler"e başvurmak istiyorlarsa, o şekilde destek verelim."

    Brzizinski, değerlendirmesinde uluslararası toplumun Suriye konusundaki çaresizliğine vurgu yapıyordu: "Eğer Türkiye, silahlı kuvvetlerini harekete geçirerek Suriye"ye girmeye hazır değilse -; Suudilerin maddi desteğin ötesinde bir şey yapmasını beklemiyorum - kim yapacak o zaman? Nasıl? Dolayısıyla bu sorunu Türklerle, Suudilerle, Arap ülkeleriyle zaman içinde çözmeye çalışmalıyız. Türkiye ve Suudi Arabistan"ın bu krizi çözmesine uluslararası toplumun destek verebileceği bir konsensüs üzerinde çalışmalıyız."

    Suriye konusunda iyi seçenek bulunmadığı; çözümün kolay olmayacağı konusunda iki eski ulusal güvenlik danışmanı da hemfikir. 1975 -; 1977 yılları arasında başkan Gerald Ford ve 1989 -; 1993 yılları arasında başkan George Bush dönemlerinde ulusal güvenlik danışmanı olan emekli Korgeneral Brent Scowcroft Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yarın çekilse bile "Suriye"de barışın sağlanamayacağını" söyledi: "Suriye"de rejim değişse yerine hangi rejimin geçeceğini bile bilmiyorum. Esad yarın bile çekilse Suriye"de barış sağlanamaz."

    Brzezinski de bölgede atılacak askeri adımların gerginliği arttıracağı uyarısında bulundu: "Farz edin daha fasla uygulamaya başladık. Farz edin Suriye"deki dağınık muhalefeti ciddi bir şekilde silahlandırmaya başladık. Yine de kısa dönemde başarıya ulaşamayacaklardır. Ama şiddet olayları artacaktır. Ve bölgesel gerginlik artacaktır."

    Brzezinski, mevcut dönemde İran"ı da kapsayacak askeri bir çatışmanın başlaması durumunda Pakistan"dan Akdeniz"e uzanan bir ihtilaf ortamının doğabileceği uyarısında bulundu ve Amerika"nın dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

    İran sorunu, 2012 Küresel Güvenlik Forumu"nun bu panelinde Suriye"den sonra en çok konuşulan konu oldu... Bu noktada da Amerika"nın iki eski ulusal güvenlik danışmanı itidal telkin etti: "İsrail"in İran hedeflerine saldırı düzenlemesinden Türkiye memnun olmayacaktır. Bu Amerika için hesaplanamayacak sonuçlar doğurabilir. Türkiye bölgede daha diplomatik bir rol oynamaya çalışıyor. Ve ne kadar zor olursa olsun bu diplomatik rolü memnunlukla karşılamalıyız. Çünkü, bu bizim çıkarımızadır. Türkiye"nin örneğin İran"la müzakerelere ev sahipliği yapması faydalıdır."

    Zbigniew Brzezinski de Brent Scowcroft da İran konusunda askeri seçeneklere yönelmenin bölgedeki durumu kötüleştireceğini vurguladı.

    Amerikanın sesi




    Türkiye´ye koşulsuz destek çağrısı Yorumları