İzmir Büyükşehir davasında son durum   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 04-12-2012 (19:57)   Son Mesaj: 04-12-2012 (19:57)    Cevap: 0    Gösterim: 463  

    04-12-2012

    İzmir Büyükşehir davasında son durum

    İzmir Büyükşehir davasında son durum
    İzmir Büyükşehir davasında son durum

    İzmir Büyükşehir belediyesindeki yolsuzluk iddialarına ilişkin dava kapsamında, tutuksuz sanıkların ifadeleri tamamlandı. Mahkeme savcısı talebini açıkladı.

    İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın sekizinci gününde, tutuksuz sanıklar ifade verdi.

    Sanıklardan Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de diğer belediyelerin yapmadığını yaparak üreticiye yerinde destek verdiğini söyledi.

    Manisa başta olmak üzere diğer illerdeki kooperatiflerin ürettikleri malları sattıklarını aktaran Akbulut, sadece dokuma değil, çiçek ve gıda ürünü de sattıklarını belirtti.

    Akbulut, şal ve kaşkol alımında yolsuzluk yapmalarının mümkün olmadığını savunarak, ''Bizi destekleyen belediyeyi nasıl zarara uğratırız, nasıl olur da bindiğimiz dalı keseriz'' dedi.

    Sanıklardan İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ertan Koyuncu ve eski Genel Müdür Yardımcısı Taşkın Aydoğan da Çeşme Sheraton Otel'de gerçekleştirilen opera binası jüri toplantısı ile İZSU heyetinin Hollanda-Finlandiya'ya yaptığı teknik gezi masraflarının, İZFAŞ bütçesinden karşılanması hususunun yasalara uygun olduğunu ileri sürdüler.

    İZBAN tanıtım filminin çekimini yapan Sportsnet'in temsilcisi sanık Ahmet Gülüm, bilirkişi raporlarına itiraz ederek, savcının ifadesini dikkate almadan iddianame hazırladığını öne sürdü.

    Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı'nın, bunun savcının takdirinde olduğunu, birebir dinleme yapmak durumunda bulunmadığını söylemesi üzerine Gülüm, ''Bir beyefendi hayatımızla ilgili oturup yazılar yazıyor. Kendisini mahkemeye verdim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğim, kusura bakmayın'' diye konuştu.

    Duruşmaya katılan tutuksuz sanıkların ifadelerini alınması, bugün tamamlandı.

    Duruşmada hazır bulunmayan tutuksuz sanıklardan Bülent Cankurtaran ve Şulehan Ulusoy ile yakalamalı sanık Mustafa Nafi Kaya'nın savunmasının alınamadığı tutanaklara geçirildi.

    -Müşteki Kiraz, ''ihbar eden'' olarak dinlendi-

    Duruşmada, daha sonra iddianamede müşteki olarak yer alan Cem Cevahir Kiraz dinlendi.

    Mahkeme Başkanı Kargılı, Kiraz'ı dinlemeye başlamadan önce, ''Savcı sana iddianamede müşteki demiş ama bence doğru değerlendirmemiş. Ben senin ifadeni ihbar eden sıfatıyla alıyorum'' dedi.

    Suç tarihinde Grand Plaza şirketinde ''catering depo sorumlusu'' olarak görev yaptığını aktaran Kiraz, ''Göreve başladığımda amirim durumdaki şirketin Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Alper Kaynar, bana, 'İrsaliyesiz mal çıkarma' demişti. Titiz çalıştığım için zamanla adım 'arıza'ya çıktı'' dedi.

    Seçim döneminde, A4 kağıdına yazılmış ''Aziz Kocaoğlu'nun seçim bürosuna'' şeklinde bir fotokopi gördüğünü, bu listede çay, şeker, tuvalet kağıdı, peçete ve alkollü içkilerin de yer aldığını iddia eden Kiraz, bunun üzerine amirini aradığını, onun da kendisine 'Seçim döneminde bu konularda benimle konuşma, Haydar Ballı ve Muharrem Derbentoğulları'yla görüş'' dediğini aktardı.

    Kiraz, ''Ben durumu anlatmak için Başkan Aziz Kocaoğlu ile görüşmek istedim. Çünkü Sayın Başkan'ın böyle şeylere tenezzül edecek bir insan olmadığını biliyordum. Ama bir yıl boyunca görüşmem mümkün olmadı'' diye konuştu.

    Seçim döneminde, geceden ismi ve alacağı şeyler bildirilen bir kişinin, depodan Kocaoğlu'nun kahvaltıda yemesi için fındık, kayısı, incir ve badem gibi yiyecekleri aldığını iddia eden Kiraz, bunun seçim boyunca da devam ettiğini söyledi.

    -''Kraldan çok kralcılık yapılıyor''-

    Kiraz, depoda açık görüldüğünü ilettiği Haydar Ballı'nın, kendisinden bu açıkları başka organizasyonlara giydirmesini istediğini ifade etti.

    Mali durumu iyi olmadığı için aynı şirkette çalışan bir tefeciden borç para aldığını, bu yüzden bu kişiyle birlikte aynı gün işten çıkartıldığını anlatan Kiraz, daha sonra bu kişinin işe alındığını öğrendiğini, kendisinin de alınacağı ümidiyle şikayette bulunmadığın savundu.

    Kiraz, internet sitelerinde birçok haber çıktığını, herkesin namusunun kendisini bağladığını belirterek ''Ben karıma kesinlikle laf ettirmem'' demesi üzerine, Mahkeme Başkanı Kargılı, ''İnternet sitelerinde ne yazıp yazmadığı bizi çok ilgilendirmiyor. Biz ne dediğimizi biliyoruz, siz de biliyorsanız sorun yok'' karşılığını verdi.

    Kiraz, ''Ama efendim siz de sorularınızla sanıkları ters köşeye yatırmadığınız için internet sitelerinden, sanıklardan çok takdir gördünüz'' dedi.

    Sanık avukatlarınca ''Şikayet için neden bir yıl beklediği'' sorulan Kiraz, ''Kraldan çok kralcılık yapıldığı için, Aziz Kocaoğlu'na zarar vermemek için bekledim. Biraz önce de anlattım gibi bir sene bekledim, Kocaoğlu ile görüşebilme ümidim bitince şikayet ettim'' yanıtını verdi.

    -Savcı, tahliye istemedi-

    Görüşü sorulan iddia makamı, alınan savunma ve belgelere bir diyeceği olmadığını belirtti.

    Savcı, isnat edilen suçların vasıf ve mahiyeti, suçlara ilişkin kanunda öngörülen cezaların miktarı, kuvvetli suç şüphesinin yoğunluğu ve mevcut delil durumunu dikkate alarak tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

    Duruşma, yarın avukatların savunmalarıyla sürecek.

    Duruşmanın ardından adliye çıkışında, eşi Türkegül Kocaoğlu ile gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aziz Kocaoğlu, yarın avukatların savunma yapacağını, tutukluluk durumuyla ilgili karar verileceğini kaydederek, ''Biz de kararı heyecanla bekliyoruz'' dedi.

    Bir soru üzerine Kocaoğlu, ihbarcı Cem Cevahir Kiraz'ı ilk defa duruşma salonunda gördüğünü belirterek, ''(İşte bu) dediler. Ben kendisini tanımam, bilmem'' diye konuştu.

    Kocaoğlu, yarınki duruşmaya kalabalık bir grubun destek vereceği yönündeki duyumların hatırlatılması üzerine de kendisinin herhangi bir şeyi atlamamak için duruşmayı izlediğini söyledi.




    İzmir Büyükşehir davasında son durum Yorumları