Burhan Kuzu´dan Yunanistan´a sıcak mesaj   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 04-12-2012 (01:54)   Son Mesaj: 04-12-2012 (01:54)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    04-12-2012

    Burhan Kuzu´dan Yunanistan´a sıcak mesaj

    Burhan Kuzu´dan Yunanistan´a sıcak mesaj
    Burhan Kuzu´dan Yunanistan´a sıcak mesaj

    Merkezi Ankara'da bulunan Türk-Yunan Dostluk Derneği'nce Batı Trakya'nın Gümülcine kentinde düzenlenen Türk-Yunan Dostluk Haftası başladı.

    Çeşitli ziyaretler, sergi ve konferanslardan oluşan Dostluk Haftası etkinlikleri çerçevesinde Gümülcine'de, Gümülcineliler Kulübü'nde (Leshi Komotineon) ''Komşularla Kültürel İşbirliği İçin Bir Araç: Sanat'' adlı karma resim sergisi açıldı.

    Aralarında İstanbul Yıldız Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Ahmet Atan, TBMM İdare Amiri Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Demiray'ın da bulunduğu 20 Türk ve Yunanlı sanatçının eserlerinin yer aldığı serginin açılışına Türkiye'den TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Türk-Yunan Dostluk Derneği Genel Başkanı Kadriye Esra Aygün ve Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç katıldı.

    Doğu Makedonya-Trakya Bölge Başkanı Yardımcısı Kostas Kaçimigas ve Gümülcine Belediye Başkanı Yardımcısı Sofiya Meneselidu'nun yanı sıra, çok sayıda Batı Trakyalı Türk ve Yunan'ın katıldığı serginin açılışını yapan Aygün, artık iki ülke halklarının bir birleri hakkında kötü düşünmediğini ve daha yakın olduklarını söyledi.

    Bu konuda çatlak sesler de olduğu ancak, önemli olanın konuşmak değil, bu konuda bir şeyler yapabilmek olduğunu ifade eden Aygün, ''Dünya artık global bir dünya. Burada kazanan yaşıyor, yaşayan kazanmıyor. Çatlak sesler olacak. Beni ilgilendiren burada olan nefeslerdir. Dışarıda konuşan insanlar değil. Önemli olan bir şeyler yapabilmektir. Yapılanları karalamak değil'' diye konuştu.

    Prof. Dr. Kuzu, Türk hükümetinin Türk-Yunan dostluğuna büyük önem verdiğini belirterek, ''Tarihte birçok olay gelmiş geçmiş olabilir. Ancak halkların bunlara takılıp kalmaması gerekir. Komşunun komşuya ihtiyacı var'' dedi.

    İnsani ilişkilerde sanatın ve sanatçının önemine değinen Kuzu, sanat yapmanın, anayasa yapmaktan daha zor olduğunu ifade ederek, sanatın her türüne her zaman hayranlıkla baktığını söyledi.

    Aslen Batı Trakyalı olan Müezzinoğlu da Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin faaliyetinin iki komşu ülke halklarının daha da yakınlaşmasında önemli ve anlamlı bir adım olduğunu belirterek, organizatörlere bu çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

    Türkiye ile Yunanistan arasında sağlam bir dostluktan herkesin kazançlı çıkacağını ifade eden Müezzinoğlu, ''Bu topraklarda doğup büyümüş bir kişi olarak buna inanıyorum. Biz bu amaçla son zamanda bazen bakanlarımızı, bazen milletvekillerimizi, bazen işadamlarımızı ve bazen de sanatçılarımızı buralara taşıyoruz. Yeter ki bunlar insani ilişkilerin gelişmesine dostluğun pekişmesine vesile olsun'' diye konuştu.

    Doğu Makedonya-Trakya Bölge Başkanı Yardımcısı Kostas Kaçimigas ise bölgede bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde daha önce bir kararsızlık söz konusu olduğunu, ancak artık bunun aşıldığını belirtti.

    Kaçimigas, ''İnsanlar ilk başta Türk ve Yunanlı sanatçıların eserlerini aynı mekanda birlikte sergilemesinin zor olduğuna inanıyordu. Ancak, bu tür etkinlikler artık iki halkı bir araya getirmek için değil, zaten bir arada olduklarını tescillemek için yapılıyor'' diye konuştu.

    -''Dengesiz dünyada huzur olmaz''-

    Serginin ardından, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde ''AB Hukuk Sistemi'' konusunda konferans verdi.

    Avrupa'nın bugün karşılaştığı siyasi ve ekonomik sorunların başlıca nedeninin birlikte yaşama, adalet ve hoşgörü ilkesinin gereğince uygulanmamasından kaynaklandığını belirten Kuzu, insan hakları konusunun dünyada birçok devlet tarafından ticari ve siyasi amaçlarla kullanıldığını söyledi.

    Kuzu, Osmanlı'nın asırlar öncesinde birlikte yaşama ve hoşgörü konusunda tüm dünyaya örnek olduğunu ifade ederek, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ardından yayınladığı bir fermanla farklı din ve ırktan olanları nasıl himayesi altına aldığını anlattı.

    Konuşmasında Türk Azınlığın sorunlarına da ayrıntılarıyla değinen Kuzu, çağımızda hala bu sorunların var olmasının AB ilkelerine ve anlaşmalara aykırı olduğunu söyledi.

    Kuzu, Türkiye'de azınlıklara haklarının tanındığını, Batı Trakya'da ise özlü bir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, ''Artık bunları aşmanın zamanı geldi. Dünya, adil davranıldığı sürece herkese yeter. Dengesiz dünyada huzur olmaz. Azınlık ya da çoğunluk herkese hakkını vermek lazım. İnsana, insan olduğu için saygı göstermek lazım'' diye konuştu.

    -Aşırı sağcı gruba polis izin vermedi-

    Bu arada, Gümülcineliler Kulübü'ndeki resim sergisinin açılışı sırasında aşırı sağcı bir grup Yunanlı sergi salonunun dışında gösteri yaptı. Polis'in sergi salonuna yaklaştırmadığı göstericiler bir süre sonra dağıldı.

    Yarın Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin ziyaret edilmesiyle sürecek etkinlikler, cuma günü Gümülcine'de düzenlenecek ''Yakın Tarihten Günümüze Tarihsel İlişkiler'' konulu panel ile devam edecek.

    Türk-Yunan Dostluk Haftası etkinlikleri cumartesi günü, Dernek Başkanı Aygün'ün Gümülcine'de gerçekleştireceği basın toplantısıyla sona erecek.




    Burhan Kuzu´dan Yunanistan´a sıcak mesaj Yorumları