Topbaş´tan özürlüler için özel çalışma   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 04-11-2012 (18:57)   Son Mesaj: 04-11-2012 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 368  

    04-11-2012

    Topbaş´tan özürlüler için özel çalışma

    Topbaş´tan özürlüler için özel çalışma
    Topbaş´tan özürlüler için özel çalışma

    Topbaş İstanbul'da özürlülerle ilgili bir bilincin oluşturulması ve yaptığımız hizmetlerin tanıtılmasını amaçladığımız çalışmayı Arnavutköy'den başlatıyoruz" dedi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''İstanbul'da özürlülerle ilgili bir bilincin oluşturulması ve yaptığımız hizmetlerin tanıtılmasını amaçladığımız çalışmayı Arnavutköy'den başlatıyoruz. Aynı şeklide 39 ilçemizin tamamında bu çalışmalar sürecek'' dedi.

    Arnavutköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Engelleri Birlikte Aşıyoruz'' panelinde açılış konuşmasını yapan Topbaş, bir şehrin medeniyet ölçüsünün, o kentteki dezavantajlı grupların ve engellilerin şehri kullanma oranına bağlı olduğunu söyledi.

    Modern bir yaşam anlayışının, şehirde yaşayan tüm dezavantajlı gruplara şehri rahatlıkla kullanabilme imkanı sunulması halinde ortaya çıktığını kaydeden Topbaş, göreve geldiklerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde başlattığı çalışmaları örnek alarak, özürlülerle ilgili yapacaklarını net olarak ortaya koyup, bir bir hayata geçirdiklerini anlattı.

    Topbaş, ''İstanbul'da özürlülerle ilgili bir bilincin oluşturulması ve yaptığımız hizmetlerin tanıtılmasını amaçladığımız çalışmayı Arnavutköy'den başlatıyoruz. Aynı şeklide 39 ilçemizin tamamında bu çalışmalar sürecek'' dedi.

    İstanbul'da 8 yılda 46 milyar TL yatırım yaptıklarını, bunun 22 milyar TL'sini sadece ulaşıma harcadıklarını aktaran Topbaş, tüm bu çalışmaları, Özürlüler Komisyonu'nun onayından geçirdiklerini söyledi.

    Topbaş, yaptıkları her yatırımın dezavantajlı insanların kullanımına uygun olmasına özen gösterdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

    ''İstanbul'da yaptığımız yolları, kaldırımları, üst geçitleri, kültür merkezlerini ve diğer bütün alanları engellilerin, dezavantajlı insanların kullanımına uygun hale getirdik. Hatta KİPTAŞ'ın yaptığı konutların giriş katlarını bile engellilere göre dizayn ettik. TOKİ'ye de bunu tavsiye ettik. Geçmişte yapılmış hataları düzeltmeyi de prensip edindik. Ancak 15 milyon nüfusuyla Avrupa'nın 23 ülkesinden daha büyük İstanbul'da geçmişe dönük sorunları birden çözmek mümkün olmuyor, zaman istiyor.''

    -''Amaç, erişilebilir bir İstanbul''-

    Engellerin aslında zihinlerde olduğunu, zihinlerdeki engellerin kaldırılmasıyla İstanbul'da yaşamın çok daha kolay olacağını dile getiren Topbaş, amaçlarının, İstanbul'u herkes için erişilebilir ve yaşanabilir bir şehir haline getirmek olduğunu kaydetti.

    Dönemlerinde Arnavutköy'ün altyapı sorunlarının neredeyse tamamını çözdüklerini söyleyen Topbaş, ilçede ulaşımla ilgili çok şey yaptıklarını belirtti.

    Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlara yönelik birçok çalışmaya imza attıklarını anlatan Topbaş, şöyle devam etti:

    ''Görme özürlü vatandaşlarımız için kütüphaneler kurduk. Elimdeki harita, görme engelli vatandaşların okuyabileceği şekilde dizayn edilmiş İstanbul'un ulaşım haritası. Engelli vatandaşlarımız, metro istasyonlarına yerleştirilen özel döşemeler vasıtasıyla hangi istasyonda kaç basamak yukarı çıkacağını bilebiliyor. Kabartmalı yürüme yollarıyla görmeyen vatandaşlarımız rahatlıkla yürüyebiliyor. Bakın, bu da yine görme engelliler için hazırlanmış İstanbul'un toplu ulaşım haritası. Vatandaşlarımız bir yere gitmek için hangi araca binecek, nereye nasıl gidecek, hepsini dokunarak anlayabiliyor.''

    Topbaş'ın bu sözleri üzerine, eski AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın, ''İstanbul'u ilk defa bu kadar net görüyorum'' demesi, katılımcılar tarafından alkışlandı.

    Açılış konuşmalarının ardından Lokman Ayva yönetiminde gerçekleştirilen oturumda, Büyükşehir Belediye Meclisi Engelliler Komisyonu Başkanı Cemal Merdan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin, İstanbul'da engellilere yönelik yapılan çalışmaları değerlendirdi.

    Programda konser veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Sanat Merkezi Zihinsel Özürlüler Gösteri Sanatları Topluluğu da büyük beğeni topladı.




    Topbaş´tan özürlüler için özel çalışma Yorumları