Kars çayı taşmaya başladı   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 04-11-2012 (16:58)   Son Mesaj: 04-11-2012 (16:58)    Cevap: 0    Gösterim: 377  

    04-11-2012

    Kars çayı taşmaya başladı

    Kars çayı taşmaya başladı
    Kars çayı taşmaya başladı

    Kars'ta etkili olan lodos ve yağmur nedeniyle Kars Çayı taşmaya başladı. Yetkililer özellikle dere yataklarında ikametleri olan vatandaşları uyardı.

    Kars"ta bu yıl geçen yıllara oranla daha çok kar yağması ve havaların ısınmasıyla birlikte önceki gün yağan yağmurun da etkisiyle Kars Çayı hareketlendi. Konuyla ilgili olarak Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Oktay Ayğan, ağır geçen ve bol yağışın olduğu kış ayını geride bıraktığımız bugünlerde ani kar erimeleri sonrası meydana gelebilecek ani sel baskınlarına karşı vatandaşları uyardı. Vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaya çağıran ve özellikle gece geç saatlerde dikkatli olmaları konusunda uyaran AFAD İl Müdürü Oktay Ayğan, "Geçmiş yıllara oranla bu yılki yağış miktarı metrekareye düşen yağış miktarı daha fazla karların erimesi, lodosun ve yağmurun başlamasıyla birlikte muhtemel taşkınlara maruz kalacak bölgelerimiz var. Bunlar bizce biliniyor zaten. AFAD Müdürlüğü bünyesinde yönetim merkezi kurduk. Bu afet yönetim merkezi 24 saat çalışmaya hazır halde. Bölgemizdeki taşkına maruz kalabilecek kısımlarda günlük incelemelerde bulunuyoruz. Bunları değerlendiriyoruz" dedi.

    Karların erimesiyle hareketlenen Kars Çayı ve derelerde muhtemelen olası sel baskınlarına karşı tedbirleri aldıklarını ifade eden AFAD Kars İl Müdürü Oktay Ayğan, "Sayın Valimizin talimatıyla taşkında görevi olan bütün kurumlara bir genelge yayınladık. Taşkın durumlarında ivedilikle gerekli araç, gereç, personel ve ekipmanın olay yerine intikalinin sağlanması konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını önerdik. Bunun dışında ilçe kaymakamlarına da kendi bölgelerinde meydana gelebilecek taşkınlarda erken uyarı bakımından gerekli önlemlerin alınması hususunu ilettik. Bütün ilimize bağlı ve ilçelerimize bağlı hatta mahalle muhtarlarını, köy muhtarlarının tamamına yazılı Sayın Valimizin imzasıyla yazılı tebligat gönderdik. Muhtarlara dedik ki yörenizde kar erimesiyle birlikte meydana gelebilecek olumsuzluklarda özellikle taşkına maruz bölgelerdeki vatandaşların uyarılarak ivedilikle olumsuzluklara maruz kalmamaları için bulundukları mekanları terk etmeleri gerektiğini, taşkına maruz kalan, kurtarılmayı bekleyen yada evi yıkılan insanlar var ise bunlarda ivedilikle iletişim bilgilerini sunduğumuz afet yönetim merkezlerimize bildirmelerini istedik" diye konuştu.

    "VATANDAŞLARA ÇOK BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR"

    Vatandaşların dereleri yanlış kullandığına dikkat çeken Oktay Ayğan, "Burada vatandaşlarımıza çok büyük görevler düşüyor. Geçmişte afet yaşandı sel afeti. Bunların en büyük etkenleri vatandaşlar kış boyunca evlerinin yanında bulunan dereleri yanlış kullanıyor. Hayvanların yemiş olduğu ot birikintilerini, sobalarından çektikleri külleri, bahçelerinden temizlemiş oldukları atıkların tamamını götürüp dere yataklarına dolduruyorlar. Dolayısıyla derelerin debisi düşüyor. Bu ilkbahar dönemlerinde akarı azaldığı için taşkınlara sebep oluyor. Vatandaşlarında sonuçta bu kirlettikleri dereden meydana gelen taşkınlarda kendileri olumsuz etkileniyor. O yüzden vatandaşa da burada bir görev düşüyor. Dereleri temiz tutmaları gerekiyor. Afete maruz kaldıklarını hissettikleri anda da ivedilikle bizim amacımız can ve mal kaybını azaltmak. Özellikle can kaybını bunun için bulundukları mekanları ivedilikle çocuklarıyla beraber terk edip, bizleri haberdar etmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

    Kars"ta etkili olan lodos ve akşamları yağan yağmur karlarının hızlı erimesine neden oluyor. Eriyen karlardan dolayı Kars Çayı taştı. Özellikle Sarıkamış bölgesinde karların hızlı bir şekilde erimesinin sel baskınlarına neden olacağı kaydedildi.




    Kars çayı taşmaya başladı Yorumları