Büyük zararlara yol açan felaket: Hortum   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 04-11-2012 (11:58)   Son Mesaj: 04-11-2012 (11:58)    Cevap: 0    Gösterim: 468  

    04-11-2012

    Büyük zararlara yol açan felaket: Hortum

    Büyük zararlara yol açan felaket: Hortum
    Büyük zararlara yol açan felaket: Hortum

    Elazığ'da bir şantiyede meydana gelen ve 6 işçinin ölümüne neden olan hortum, Türkiye'de çoğu kez çok lokal ve kısa süreli olurken, kuvvetli karasızlığın oluştuğu durumlarda, sıcak aylarda ve azami sıcaklık anında meydana geliyor.

    Elazığ'ın Maden ilçesinde bir şantiyede meydana gelen ve 6 işçinin ölümüne neden olan hortum, Türkiye'de çoğu kez çok lokal ve kısa süreli olurken, kuvvetli karasızlığın oluştuğu durumlarda, sıcak aylarda ve azami sıcaklık anında meydana geliyor. Saatteki hızları 480 kilometreye kadar ulaşabilen hortumlar, bazen 200 kilometrelik bir yol kat edebiliyor.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, şiddetli hava olaylarının en önemlilerinden biri hortumun, fırtına bulutu içindeki kuvvetli hava akımları nedeniyle meydana geldiğini belirtti.

    Hortumun ucunun değdiği yerde eşine pek rastlanmayan büyük zararların meydana geldiğini ifade eden yetkililer, spiral şeklinde dönen bu rüzgarın hızının saatte 480 kilometreye kadar ulaşabildiğini kaydetti.

    Fırtına bulutu içinde aşağı yukarı cereyanların arasındaki sınırda meydana gelen hortumun, önce bulut tabanında oluştuğunu ve daha sonra yere kadar uzandığını dile getiren yetkililer, deniz üzerinde oluşan hortumların su hortumu olarak bilindiklerini, su hortumlarının deniz üzerinden karaya geldiklerinde aktivitelerini kaybettiklerini anlattı.

    Hortumların neden olduğu zararın, genellikle sahip olduğu rüzgar şiddetine bağlı olduğunu ifade eden yetkililer, vorteksin merkezinde basıncın çok düşük olduğunu söyledi.

    Hortumun, herhangi bir yapı üzerinden geçerken ani basınç değişikliğinin binada bomba etkisi yarattığını bildiren yetkililer, hortumların çoğu kez 1-7 kilometre yol kat etmelerine rağmen bazen kat ettikleri yolun 200 kilometreyi bulduğunu belirtti.

    Hortumların ne zaman oluşacaklarını tahmin etmek zor

    Türkiye'deki hortumların çoğu kez çok lokal ve kısa süreli olduğunu kaydeden yetkililer, bunların, kuvvetli karasızlığın oluştuğu durumlarda ve sıcak aylarda ve azami sıcaklık anında meydana geldiğini, gece ve sabah saatlerinde kuvvetli cephe geçişleri dışında hemen hemen hiç görülmediğini dile getirdi.

    Su hortumlarının daha ziyade Akdeniz kıyılarında bazen de Karadeniz'de görülebildiklerine işaret eden yetkililer, hortumların ne zaman oluşacakları konusunda tam bir tahmin yapmak güç olduğunu, ancak oluşma şartlarının büyük ölçüde tahmin edilebildiğini söyledi.

    Yer ve yukarı seviye arasındaki sıcaklık farkının fazla olmasının, rüzgar profilinin de uygun olmasıyla çok nadir görülen süper hücreli bulut oluşturduğunu dile getiren yetkililer, bu bulutların hortum ve büyük çaplı dolu gibi kuvvetli meteorolojik olaylara yol açabildiğine dikkati çekti.

    Yetkililer, hortumların genellikle maksimum sıcaklığın olduğu zamanlarda, yani öğle saatlerinde oluştuğunu, ancak akşam saatlerinde oluşan bu olayın çok nadir görülebilecek bir olay olduğunu ifade etti.

    Türkiye'deki hortumlar

    Meteoroloji yetkilileri, hortum sırasında, binanın en alt katına inilmesi ve binanın orta kısımlarında pencereden uzak durulması; olay geçene kadar dayanıklı eşyaların altında veya yanında korunulması; yüksek tavanlı yapılardan uzak durulması; duvar kenarlarına çökülerek başın el ve kollarla korunması ve araç içinde bulunulmaması gibi önlemlerin alınabileceğini belirtti.

    Son yıllarda Antalya'nın Alanya, Serik, Demre, Gazipaşa ve Kumluca ilçelerinde 2005-2012 yılları arasında 5; Muğla'da da 2010 yılında 1 deniz hortumu meydana geldiğini bildiren yetkililer, Ankara'nın Çubuk ilçesinde 19 Haziran 2004'te, Konya'nın Yunak ilçesinde 26 Mayıs 2006'da, Manisa'nın Akhisar ilçesinde 11 Haziran 2011'de, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Hondular köyünde 11 Ekim 2011'de ve en son Elazığ'ın Maden ilçesinde 9 Nisan 2012'de kara hortumunun meydana geldiğini anımsattı.

    AA




    Büyük zararlara yol açan felaket: Hortum Yorumları