Görmez: Hacı Bektaş müzelikten çıkarılmalı   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-10-2012 (14:57)   Son Mesaj: 04-10-2012 (14:57)    Cevap: 0    Gösterim: 351  

    04-10-2012

    Görmez: Hacı Bektaş müzelikten çıkarılmalı

    Görmez: Hacı Bektaş müzelikten çıkarılmalı
    Görmez: Hacı Bektaş müzelikten çıkarılmalı

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ringsted'de Alevi Kültür Merkezi ziyaretinde Hacı Bektaş'ta en büyük dergahın müze olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ''Hacı Bektaş'ta en büyük dergah, müze olarak kullanılıyor. Bunun behemehal müze olmaktan çıkarılması lazım ve Alevi Bektaşi inanışının 100 sene önce orada icra edilen neleri varsa aynıyla sahiplerine iadesi gerekiyor'' dedi.

    Ringsted'de Alevi Kültür Merkezi'ni ziyaret eden Görmez'i Danimarka Alevi Federasyonu Başkanı Çağdaş Sağlıcak ile Ringsted Alevi Kültür Merkezi Başkanı Derya Topçu karşıladı.

    Sohbet şeklinde gerçekleşen görüşme sırasında Görmez, acıları ve tatlılarıyla yaşanan büyük bir tarih olduğunu söyledi. Ortaklıkların çok olduğunu vurgulayan Görmez, Hacı Bektaş Veli'nin herhangi bir satırına hiçbir Sünni'nin itiraz etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

    Görmez, Aleviliğin ne olduğunun, ''4 kapı 40 makamın'' camilerde anlatılmasını din görevlilerine söylediğini belirtti.

    Sağlıcak ise Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli Müzesi'nin Alevilere verilmesi gerektiğini ifade etti. Buraya ücret karşılığı girilmesini eleştiren Sağlıcak, ''Kendi ibadethanemize, en büyük ibadethanemize girmek için 1 lira ödemek zorundayız. Kimse camiye girmek için para ödemiyor'' dedi.

    Başkan Görmez de müzenin Alevilere verilmesine bizzat öncülük edeceğini belirterek, ''Bakın eğer o çelebilik orada devam etseydi, dede, babalar güzelce o çelebilerden, Hacı Bektaş'taki çelebilerden diplomalarını almaya devam etseydi, müesseseleşme devam etseydi, bu sorunların hiçbirisini yaşamazdık'' dedi.

    Bir gazetecinin, Hacı Bektaş Veli Müzesi'nin Alevilere verilmesine yönelik konuya açıklık getirmesini istemesi üzerine Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Hacı Bektaş'ta en büyük dergah, müze olarak kullanılıyor. Bunun behemehal müze olmaktan çıkarılması lazım ve Alevi Bektaşi inanışının 100 sene önce orada icra edilen neleri varsa aynıyla sahiplerine iadesi gerekiyor.

    Kendisini ilçenin belediye başkanlığı görevini yürütmüş kişilerle Hacı Bektaş Veli Derneği başkanlarının ziyaret ettiğini anlatan Görmez, ''Onlara da aynı şeyi söyledim. Ama ilk defa burada sizinle paylaşıyorum. Onlara öncelik yapacağız inşallah. Yani ayrılık gayrılığı ortadan kaldırmalıyız.''

    İslamın içinde yüzlerce mektep, okul, yorum olduğuna işaret eden Görmez, ''Bu yorum sahipleri birbirlerini dinleyecekler, birbirlerine anlatacaklar. Birbirimizi dinlemezsek olmaz'' diye konuştu.




    Görmez: Hacı Bektaş müzelikten çıkarılmalı Yorumları