Baykocabey Türbesi yeni yüzüyle hizmette   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 04-08-2012 (17:56)   Son Mesaj: 04-08-2012 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 718  

    04-08-2012

    Baykocabey Türbesi yeni yüzüyle hizmette

    Baykocabey Türbesi yeni yüzüyle hizmette
    Baykocabey Türbesi yeni yüzüyle hizmette

    İnegöl Belediyesi tarafından restore edilen Osmanlı'nın ilk şehidi Baykoca Bey Türbesi yeni yüzüyle hizmete açıldı.

    Törende konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türk milletinin en önemli özelliğinin tarihi olduğunu söyledi. Aktaş, "Şanlı tarihimizle gurur duyuyoruz. İnegöl, her ne kadar Osmanlı'ya başkentlik etmemiş olsa da, Osmanlı'nın beylikten devlete geçişinde çok önemli merkezlerinden biri olmuştur. Bu eserler İnegöl'e değer katan çok önemli mihenk taşlarıdır. Osmanlı İmparatorluğunun beylik döneminde, beyliğin başında bulunan Osman Bey, Bizans'a karşı fetihlere başlar. Osman Bey, İnegöl kalesini almak için yola çıkar. Osmanlı kuvvetleri kendilerine pusu hazırlamış olan Rumlara karşı cesurca savaşarak onları yenilgiye uğratarak zafer kazanırlar. Osmanlı tarihi açısından önemli bir yere sahip olan bu olay kayıtlara, Osmanlının elde ettiği ilk başarı olarak geçer. Bu savaşta Savcı Bey'in oğlu, Osman Beyin yeğeni olan Baykoca şehit düşer (1267-1284). Baykoca bu yönüyle Osmanlı'nın ilk şehidi olmuştur" dedi.

    Baykoca'nın mezarının Hamzabey köyünde olduğunu hatırlatan Aktaş, "Baykoca Türbesi, çevre düzenleme alanı ile beraber yaklaşık 60 metrekare alana sahip. Bu alanın gece görünüşü de düşünülerek türbenin cephesinde aydınlatma çalışmaları yapıldı. Alan etrafında otoparkı sağlamak için kilitli parke taşları ve duvar çevresinde de trotuar uygulaması yapıldı. Ecdadımıza yapılan emek, para ile ölçülemeyecek kadar da büyüktür" diye konuştu.

    Baykoca'nın, bundan 700 yıl önce Selçuklu'dan ayrılan Osmanlı beyliğinin bir ferdi olarak bu topraklarda kendi inancını, kendi kültürünü yaymak için şehit düştüğüne işaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İnegöl'de tarihi değerlerin bir bir gün yüzüne çıkarıldığını vurguladı.

    Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan türbede, Baykoca Bey'in mezarının başında Müftü Bayram Canbey nezaretinde dualar okundu.




    Baykocabey Türbesi yeni yüzüyle hizmette Yorumları