Yer altı suları korunacak   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 04-07-2012 (13:54)   Son Mesaj: 04-07-2012 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 609  

    04-07-2012

    Yer altı suları korunacak

    Yer altı suları korunacak
    Yer altı suları korunacak

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yer altı sularındaki tüm zararlı kimyasalları izlemeye alacak, kirletici etkisi olan faaliyetlere son verecek.

    Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

    Yönetmelik, iyi durumda olan yer altı sularının mevcut durumunun korunması, yer altı sularının kirlenmesinin ve bozulmasının önlenmesi ve bu suların iyileştirilmesi için gerekli esasları düzenliyor. Yer altı sularındaki tüm zararlı kimyasalların izlenmesi, kirletici etkisi olan faaliyetlerin sonlandırılması amaçlanıyor.

    Yer altı sularına kalitesi her ne olursa olsun atık suların doğrudan deşarjı yasak olacak. İçme suyu temini maksadıyla kullanılan veya kullanımı planlanan yer altı suyu kütlelerinin koruma alanlarına, arıtılmış olsun ya da olmasın atık suların doğrudan veya dolaylı deşarjı da yasak kapsamında olacak. Ülke genelindeki bütün yer altı suyu kütleleri belirlenecek ve haritalanacak.

    Yer altı suyunda, insan faaliyetleri sonucu oluşan baskılar ve bu baskılardan oluşan etkilerin analizi, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanacak.

    Yönetmelikle ayrıca, yer altı suyu kimyasal durumunun değerlendirilmesi ve eşik değerlerin belirlenmesi için kriterler de düzenlendi.

    Yer altı sularının kütle veya kütlelerinin miktar ve kimyasal durumunun izlenmesi, belirlenen karakterizasyondan sonra kütlenin durumu dikkate alınarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından gerçekleştirilecek.

    Yer altı suyunun kirlenmesine ve kalitesinin bozulmasına yol açtığı tespit edilen kuyu, tünel, galeri gibi yapılar DSİ tarafından kapatılacak.

    Atık sularla veya yağmur suları ile taşınarak yer altı suyuna karışabilecek nitelikteki zararlı maddeler yer altı su besleme havzası içerisinde zeminde doğrudan depolanmayacak.

    Yer altı sularının kirlenmemesi için tedbir almak maksadıyla her türlü kimyasal madde, proses ve arıtma çamurları ve özel atıklar ve benzeri maddelerin depolama tankları sızdırmasız olarak yapılır. Radyoaktif izleyiciler kullanılması gerektiğinde, su kirlenmesine sebep olmayacak maddeler seçilecek. Atık sularla sulama yapıldığı takdirde, sulama suyu kalitesi, miktarı ve sulama programı, bu suların yer altı suyuna sızarak kalıcı bir kirlenmeye yol açma tehlikesini en aza indirecek şekilde düzenlenecek.

    Toplu içme suyu temini maksadıyla kullanılan kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri yapıların korunması amacıyla kuyu, pınar, kaynak, kaptaj, tünel, galeri ve benzeri yapılara 50 metreden daha yakın mesafede hiçbir yapıya katı ve sıvı atık boşaltımına ve geçişe izin verilmeyecek.

    Yönetmelikte yer alan hükümlerin uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek ve yürütülmesini sağlamak için ilgili kanun hükümlerine uygun olarak yer altı suyunun kalitesinin korunmasına ilişkin denetim yapmak hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve miktara ilişkin konularla ilgili olarak denetim yapmak hususunda DSİ yetkili olacak.




    Yer altı suları korunacak Yorumları