Taşları oturmayan İstiklal´e ´tünelden´ çözüm   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 04-06-2012 (10:59)   Son Mesaj: 04-06-2012 (10:59)    Cevap: 0    Gösterim: 604  

    04-06-2012

    Taşları oturmayan İstiklal´e ´tünelden´ çözüm

    Taşları oturmayan İstiklal´e ´tünelden´ çözüm
    Taşları oturmayan İstiklal´e ´tünelden´ çözüm

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde sürekli bozulan parke taşlarına kalıcı çözüm geliyor. İlk kazma G.Saray Lisesi önünden vuruluyor.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, caddenin altından geçen tarihi su tünelini restore ediyor. Zeminin bozulmasına neden olan tünelin restorasyon çalışması ise bugünlerde başlıyor.

    Osmanlı döneminden kalma bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği tünelin içi beton ile kaplanarak hem tarihi değer korunacak, hem de zemin stabil hale getirilecek.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Caddesi"nin zemin yapısındaki bozulmalar sebebiyle çalışma başlattı. İlk kazma bugünlerde Galatasaray Lisesi önünden vurulacak. İnşaat çalışmasının yaşamı olumsuz etkilememesi için çalışmanın gece saatlerinde yapılması kararı alındı. Çalışma kabinleri saat 07.00"de toplanıp alan sabah 07.00"dan sonra yaya trafiğine uygun hale getirilecek. Çalışmaların Haziran ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

    İstiklal Caddesi alt yapı ve düzenleme çalışmalarının ilk etabını, İSKİ Genel Müdürlüğü"nce yapımı gerçekleştirilen tarihi tonozun güçlendirilmesi ve restorasyonu oluşturuyor. Çalışmanın 28 Haziran 2012 tarihinde tamamlanması bekleniyor. Çalışmaların ardından nostaljik tramvay hattının bakım ve değişiminin başlayacağı öğrenildi.

    İstiklal Caddesi"nde rayların esnemesi sebebiyle oluşan deformasyon, caddedeki esnafın araçlarının da geçmesiyle bozulup kırılıyor. Caddenin altından geçen tarihi su tüneli, zemin çalışmalarında zorluğa sebep veriyor. Esnaf ve vatandaşlar da bozuk zeminden şikayet ederek, tarihi caddeye bozuk zeminin yakışmadığını dile getiriyor.

    Bunun için, İstiklal Caddesi"nin zemin kaplamasının farklı bir dizayn ve malzeme ile yenilenmesi çalışmalara başlamadan önce, tarihi su kanalının İSKİ tarafından özel bir inşaat metoduyla içeriden prekast beton ile kaplanarak, hem tarihi değerin korunması hem de zeminin stabil hale getirilmesi planlandı. Böylece hem tramvay raylarının esnemesinin önüne geçilecek hem de zemin kaplaması ile diğer altyapı sistemlerinin yeniden bozulmayacak şekilde yapılması sağlanacak.

    TARİHİ SU TÜNELİNİN YÜKSEKLİĞİ YAKLAŞIK 2 METRE

    Fransız Konsolosluğu ile Galatasaray Lisesi arasındaki tarihi su tünelinin yanları taş duvar, tavanı tuğla ile kaplı. Tünelin genişliği 120, yüksekliği 180 santimetre. At nalı şeklinde 563 metre uzunluğundaki tünel, Osmanlı döneminden kalma tonoz vasıtasıyla bölgenin yağmur suyu ve atık suyu uzaklaştırılıyor. Atık sudan kaynaklanan gazlar ve yağmur suyu sebebiyle, tonozda aşınma meydana geldi. İSKİ Genel Müdürlüğü"nce eserin rölövesi alınmış, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu"nun 9 Mart 2011 tarih ve 4315 Sayılı Kararı doğrultusunda, atık su kanalı içten prekast beton ile kaplanıp, özgün kısımları kısmen sergilenecek. İstiklal Caddesi"nde açılacak 5 adet şafttan girilerek atık su tünelinin içi prekast beton ile kaplanacak, böylece atık su tüneli güçlendirilecek.




    Taşları oturmayan İstiklal´e ´tünelden´ çözüm Yorumları