İran´la müzakereler nerede yapılacak   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-06-2012 (01:56)   Son Mesaj: 04-06-2012 (01:56)    Cevap: 0    Gösterim: 365  

    04-06-2012

    İran´la müzakereler nerede yapılacak

    İran´la müzakereler nerede yapılacak
    İran´la müzakereler nerede yapılacak

    İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan '5 artı 1' ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin yeri konusundaki belirsizlik sürüyor.

    İran'ın bir süre önce müzakerelerin İstanbul'da yapılması önerisi '5 artı 1' tarafından önce reddedilmiş sonra kabul edilmişti.

    Taraflar müzakerelerin tarihini 13 Nisan olarak belirlese de müzakere yeri konusunda farklı açıklamalar geliyor.

    İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, müzakere yeri konusunda Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili'nin açıklama yapmaya yetkili olduğunu belirtmişti.

    Salihi'nin açıklamalarına rağmen İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, müzakereler için Bağdat'ın uygun yer olacağını söyledi.

    Konuyla ilgili İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya açıklamalarda bulunan Burucerdi, Irak'ın hem İran'la hem de '5 artı 1' ülkeleriyle iyi ilişkileri olduğunu belirtti.

    Burucerdi, Bağdat önerisine karşı çıkılması durumunda başka alternatiflerin düşünüleceğini kaydetti.

    Bu arada Fars Haber Ajansı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, müzakerelerin Norveç, İsviçre ya da Avusturya'da yapılması yönündeki '5 artı 1' grubunun önerisinin İran tarafından kabul edilmediğini duyurdu.

    Bazı Asya ülkelerinin müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarının belirtildiği haberde Bağdat ve İstanbul'un hali hazırda müzakereler için en uygun iki yer olduğu ifade edildi.

    Tarafların müzakerenin yeriyle ilgili görüşmelere devam ettiği, İran'ın önceliğinin Bağdat olduğu kaydedildi.

    Müzakerelerin yerine ilişkin belirsizlik ve çelişkili açıklamalar sürse de İran adında bu konuda asıl ve resmi açıklamayı Celili'nin yapacağı belirtiliyor.




    İran´la müzakereler nerede yapılacak Yorumları