Erzurum Valiliği: Elimizden geleni yaptık   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-05-2012 (21:57)   Son Mesaj: 04-05-2012 (21:57)    Cevap: 0    Gösterim: 486  

    04-05-2012

    Erzurum Valiliği: Elimizden geleni yaptık

    Erzurum Valiliği: Elimizden geleni yaptık
    Erzurum Valiliği: Elimizden geleni yaptık

    Erzurum Valiliği, tarafından Aşkale'deki Karasu-2 baraj göletinde kaybolan TEDAŞ görevlileri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

    Erzurum Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Aşkale'de bulunan Karasu-2 Hidroelektrik Santrali Baraj Göleti'ndeki elektrik direği ve hatlarında onarım yapmak için deniz bisikletiyle gölete açılan 5 görevlinin, deniz bisikletinin kırılması sonucu suya düştükleri ve bir süre suyun üzerinde kaldıktan sonra bulundukları şartların olumsuzluğundan dolayı suda kayboldukları dile getirildi.

    Onarım ekibinin 17.30-;18.00 saatleri arasında deniz bisikletiyle onarım için hareket ettikleri ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''Bu zaman aralığında deniz bisikleti batmıştır. Olay Aşkale Emniyet Müdürlüğümüz tarafından saat 18.24'te il kriz merkezimize bildirilmiştir. Kriz merkezi tarafından olay yeri netleştirilmiş ve saat 18.25'te Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğüne bildirilmiştir. Birlik müdürlüğü hazır kıta ekibi 20 dakikalık bir sürede, bir taraftan suda arama yapacak olan dalgıç ekibi personellerini evlerinden alarak birliğe getirmiş, öbür taraftan dalgıç malzemeleri, aydınlatma malzemeleri ve tüpler araçlara yüklenmiş, botlar römork şeklinde araçlara monte edilmiştir. Hazırlıklarını tamamlayan 6 kişilik ekip 18.45'te Aşkale'ye hareket etmiştir. Aracın arkasında römork bağlı olduğu halde 19.25'te olay yerine ulaşılmıştır.''

    İl kriz merkezi tarafından 18.50'de Jandarma Bölge Komutanlığından helikopter talep edildiği ve helikopterin 20.40'ta Aşkale'ye intikal ettiği ancak helikopterin kurtarma helikopteri olmaması sebebiyle bölgede aydınlatma çalışması yaptığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

    ''Ayrıca, Başbakanlık Acil Afet Durum Başkanlığına bilgi verilmiş, ivedilikle bir arama helikopteri talep edilmiştir. Arama helikopteri saat 23.00 sularında olay yerine ulaşmıştır. Sağlık ekipleri de hızlı bir şekilde bölgeye sevk edilmiştir. Basında çıkan haberlerde bahsedildiği gibi Sağlık Bakanlığı ambulans helikopterinin olay bölgesine gönderilmemesinin birtakım sebepleri vardır. Öncelikle bölgede yüksek gerilim hattı olduğu için o hat iptal edilinceye kadar helikopterin bölgeye inmesi mümkün değildir.

    Basında çıkan haberlerde bahsedildiği gibi su üzerinde uzun süre kalmaları söz konusu değildir. Zaten çok soğuk olan suda fiziki olarak da bu mümkün değildir. Kurtarma çalışmalarına başlanabilmesi için geçen bu süre, maalesef işçilerimizin hayatta kalabilmeleri için yeterli olmamıştır. Olayın ardından işçilerimizi sağ olarak kurtarabilmek için 15-20 dakikalık bir zaman gerekir ki o da kurtarma ekiplerimiz açısından mümkün değildir. İşçilerimizin suya düşmelerinden itibaren seferber olan ekiplerimiz, olağanüstü bir tempo ortaya koyarak aralıksız su üzerinde ve su altında arama yapmışlardır. Geçen süre içerisinde 5 işçimizin de maalesef cansız bedenlerine ulaşılmış ve çıkarılarak ailelerine teslim edilmiştir.''

    Açıklamada ayrıca, çalışmalara Erzurum merkez ve çevre illerden gelen 20 dalgıç, 24 arama kurtarma personeli, 6 bot ve 1 kurtarma helikopterinin katıldığı ifade edildi.

    -İşçilerden Mustafa Arifoğulları'nın ailesinin avukatı Bilge-

    Erzurum'da baraj göletinde hayatını kaybeden işçilerden Mustafa Arifoğulları'nın ailesinin avukatı Bilge Mutlu Bilge, ''Adalete güveniyoruz. Adalet yerini bulacak'' dedi.

    Bilge, Aşkale Adliyesi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, baraj göletinde 5 TEDAŞ işçisinin ölümüyle sonuçlanan olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şahıslardan sadece birinin tutuklandığını belirterek, şahısların birden fazla kişinin taksirle ölüme sebebiyet vermekten yargılandığını söyledi.

    Soruşturmanın devam ettiğini vurgulayan Bilge, şunları kaydetti:

    ''Diğer şahıslarla ilgili olarak açıklama yapmam doğru olmaz. Belki başka sorumlular da bulunacaktır. Çünkü çok geniş tahkikat gerektiren bir olay. Ancak bu aşamada bir kişi tutuklandı. 5 can kaybettik. Ben mağdur yakınları adına buradayım. Daha önce Baro bizden sanıklar adına mahkemeye katılmamızı istedi. Ancak biz mağdurların avukatı olarak katıldık.''

    Duruşmanın iki saat sürdüğünü belirten Bilge, ''Ceza mahkemesi hakimi bu noktada bir kişinin tutuklanmasına karar verdi. Yargılama devam ediyor. Adalete güveniyoruz. Adalet yerini bulacak'' diye konuştu.




    Erzurum Valiliği: Elimizden geleni yaptık Yorumları