Engelliler, sempozyumda tartışılacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-05-2012 (14:56)   Son Mesaj: 04-05-2012 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 544  

    04-05-2012

    Engelliler, sempozyumda tartışılacak

    Engelliler, sempozyumda tartışılacak
    Engelliler, sempozyumda tartışılacak

    Sultanbeyli Belediyesi, Marmara Üniversitesi ve Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği “Din, Felsefe ve Bilim Işığında Engelli Olmak ve Sorunları Sempozyumu” başladı.

    Yerel yönetimlere, engellilerin yaşam koşullarını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmaları için verilen 7 yıllık süre, 1 Temmuz 2012"de doluyor.

    Sultanbeyli Belediyesi engelli vatandaşlara yönelik hazırlıklarını bitirmek için gün sayarken onların sosyal hayattaki sorunlarını da unutmadı. 2 gün sürecek olan Din, Felsefe ve Bilim ışığında Engelli Olmak ve Sorunları Sempozyumu, Sultanbeyli Kültür Merkezi"nde başladı.

    "Canda özür olmaz"

    Sempozyum açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin,

    "Canda özür olmaz. Engelli bir vatandaşımıza yaklaşırken "can aynı can" diyebilmek, engelli insanın canını engelsizinkinden farklı görmemek manevi bir şuurdur" dedi.

    Ülkemizde 8 buçuk milyon engellinin olduğunu ve bu oranın ülke nüfusunun yüzde 12"sine tekabül ettiğinin belirten Keskin, bu gerçeğin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Keskin, din ve maneviyatın önemine değinerek "Düzenlenen sempozyumda; engelli vatandaşlarımız, onların hayatları, psikolojileri ve yapılması gerekenler ile onların yanında bizlerin durduğu yerin ve birlikte yaşamda bize düşen sorumlulukların dini, felsefi ve bilimsel açıdan değerlendirmesini yapacağız. Bu sempozyumu, bugüne kadar engelli olmakla ilgili yapılan çalışmalardan ayıran özellik de bu olsa gerek" şeklinde konuştu.
    Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta "Engellilere yönelik yapılan çalışmaların temel amacı, engellilerin kendi kimlikleri ve engelleri ile birlikte, toplumsal hayatta hak ettikleri yeri elde etmelerini sağlamak ve yaşam standartlarını geliştirmektir. Bununla birlikte, engelsiz her bireyin ulaşmak istediği kendini gerçekleştirme ve hayatı anlamlandırma ideali, engelli tüm bireyler için de aynı derecede önemli ve değerlidir" dedi ve sempozyumun detaylarını anlattı.

    "Toplumun dertlerine çare olmalı, imkanları paylaşmalıyız"

    Sempozyumda konuşan İstanbul Müftüsü Doç Dr. Rahmi Yaran da engelliliği dini açıdan değerlendirdi ve "Bir konudaki bir eksiklik o eksikliğe maruz kalan için bir imtihan olduğu gibi, maruz kalmayanlar için de bir yükümlülüktür. Bu manada imkanlarımızı paylaşmamız, toplumun dertlerine çare olmamız gerekiyor" dedi. İstanbul Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu"nun selamını iletti ve Başbakanlık nezdindeki çalışmalara ilişkin önerilerde bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Gazi Alataş ise, Yaşlılar ve Özürlüler Genel Müdürlüğü"nün çalışmalarından bahsetti.

    Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Halis Ayhan"ın başkanlığında başlayan ilk oturumda, Dr. Nail Abdulgazi Alataş "Türkiye"de Ruh sağlığı Sorunları/Çözümü ve Engelli Aileleri" konulu tebliğini sundu, konunun tarihi sürecini anlattı. Dr. Orhan Koç, Sağlık Bakanlığı"nın evde sağlık hizmetlerini anlatırken, İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Muzaffer Saraç "Yerel Yönetimlerde Engelli Hizmetleri" konulu konuşmasını gerçekleştirdi ve Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmaları özetledi. Sempozyumun bir başka konuşmacısı Önal İnaltekin ise, yaşlı ve engellilerde bakım rehabilitasyon ve huzurevlerini anlattı.

    Sempozyumun ikinci gün programı Bağlarbaşı Kültür Merkezi Bogaziçi Salonu"nda saat 9.30"da başlayacak.




    Engelliler, sempozyumda tartışılacak Yorumları