Genelkurmay´ın Uludere raporu Mecliste   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 04-05-2012 (15:54)   Son Mesaj: 04-05-2012 (15:54)    Cevap: 0    Gösterim: 395  

    04-05-2012

    Genelkurmay´ın Uludere raporu Mecliste

    Genelkurmay´ın Uludere raporu Mecliste
    Genelkurmay´ın Uludere raporu Mecliste

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Uludere olayı ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın yazısının komisyona geldiğini açıkladı.

    Konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Uludere Alt Komisyon Başkanı İhsan Şener de Genelkurmay'ın raporunun geldiğini, Nisan ayınının sonuna kadar raporlarını tamamlamayı umut ettiklerini söyledi.

    Üstün, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı'nın görüşüldüğü bugünkü toplantıda, komisyon bünyesinde Irak sınırında yapılan hava harekatı sonrasında meydana gelen olayı incelemek üzere kurulan Uludere Alt Komisyonu'nun çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Çalışmaların büyük bir titizlikle sürdürdüğünün altını çizen Üstün, olayla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın yazısının da komisyona ulaştığını söyledi.

    TBMM'de bir basın toplantısı yapan Uludere Alt Komisyon Başkanı AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener ise Nisan ayının sonuna kadar komisyon raporunu tamamlamayı umut ettiklerini kaydetti. Komisyonun iki aydır çalışmalarına devam ettiğini anımsatan Şener, kurumlardan belgelerin bir bir geldiğini, en son çok merak edilen Genelkurmay Başkanlığı'ndan istedikleri bilgilerin ulaştığını bildirdi.

    Sadece İçişleri Bakanlığı'ndan gelecek raporu beklendiğini söyleyen Şener, "Kamu kurum ve kuruluşlarına, kurum yetkililerine, bütün taleplerimize olumlu cevap vermelerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi. Genelkurmay'dan gelen raporu tam inceleyemediğini belirten komisyon üyelerinden CHP Ankara Milletvekili Levent Gök,"Biz bu konuyu siyasetüstü görüyoruz. İnsanların vicdanını bir nebze de olsa rahatlatacak bir rapor oluşturmayı istiyoruz. Bu konuda karanlık hiç bir noktayı bırakmayacak şekilde raporu hazırlayacağız ve buna katkı sağlayacağız" dedi.

    AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan ise olayın çok vahim olduğunu söyleyerek, "Ucu kime dokunursa dokunsun yargı önüne çıkarılması konusunda komisyonda bir irade söz konusu" dedi. Orhan, sürecin uzamasının sebebinin kurumlarla yapılan yazışmalardan kaynaklandığını ifade etti.

    Bu arada basın toplantısına katılan Uludere mağdurlarından 11 yakınını kaybeden Veli Encü, "Olayın üzerinden 100 gün geçmesine rağmen ailelerin acıları ilk günkü kadar taze. Bunun sebebi; olayın adalet yönünün eksik kalmasıdır. Bu olayın failleri olur da açıklanmazsa, cezalandırılmazsa, aileler köyü terk edip kuzey Irak'a göç edecekler" diye konuştu.

    (ANKA)




    Genelkurmay´ın Uludere raporu Mecliste Yorumları