12 Eylül davasında ´katil´ tartışması   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-05-2012 (13:56)   Son Mesaj: 04-05-2012 (13:56)    Cevap: 0    Gösterim: 362  

    04-05-2012

    12 Eylül davasında ´katil´ tartışması

    12 Eylül davasında ´katil´ tartışması
    12 Eylül davasında ´katil´ tartışması

    12 Eylül olaylarına ilişkin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davaya katil tartışması damasını vurdı.

    12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci günde devam ediliyor. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, müdahil taleplerini dinlemeye devam ediyor.

    Avukat Sabri Kuşkonmaz, darbe sonrası ölümlerin bıçak gibi kesilmediğini, devrimcilerin kanının akıtılmaya devam edildiğini söyledi.

    Ökkeş Şendiller'e müdahillik talebinde bulunanlardan Cumhur Yavuz, 'Katil' şeklinde hitap etti. Bunun üzerine salonda bir anda gergin bir hava oluştu. Şendiller, bu ifadenin zapta geçirilmesini istedi. Devreye giren Başkan İnce, bu sözleri zapta geçirdi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Referandumda hayır verenler, bugün mahkemede sıraya girdi." sözlerini eleştiren bir avukata, Başbakanlık avukatı itiraz etti. Bu yargılamanın bugün yapılıyor olmasının Başbakan'ın başında bulunduğu hükümet ve Meclis'e borçlu olunduğunu ifade ederek, müdahillik talebinin kabul edilmesini istedi.

    Avukat İrfan Sönmez, bir darbenin hesabının sorulmasının küçümsenmesini doğru bulmadığını ifade etti. Yargılamanın şahsında toplumun demokrasi bilincinin yükseltilmesinin amaçlanması gerektiğini vurgulayan Sönmez, 30 yıl önceki husumetlerin bugün dile getirilmesini üzüntüyle gördüğünü belirtti. Darbeyi bir gruba yapılmış olarak göstermenin yanlış olduğunu ifade eden Sönmez, kendisinin Kürt kökenli Türk olduğunu ve Türk olduğunu söylemekten gurur duyduğunu kaydetti.

    "12 Eylül'ü yargılamak yerine birbirimizi yargılarsak, bizim de söyleyecek çok şeyimiz var. İnsanı büyülten öz eleştiridir." diyen Sönmez, işkenceler gördüğünü söyledi. Darbelerin toplumsal çatışmalardan beslendiğinin altını çizen Sönmez, çatışmaların keskinleştirilmesinin darbelere hizmet edeceğine dikkat çekti.

    Duruşmaya ara verildi. Davanın görülmesine öğleden sonra devam edilecek.




    12 Eylül davasında ´katil´ tartışması Yorumları