Kabe´de genişletme çalışmaları başladı   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 04-04-2012 (14:57)   Son Mesaj: 04-04-2012 (14:57)    Cevap: 0    Gösterim: 419  

    04-04-2012

    Kabe´de genişletme çalışmaları başladı

    Kabe´de genişletme çalışmaları başladı
    Kabe´de genişletme çalışmaları başladı

    Kabe'deki genişletme projeleri kapsamında olan tavaf alanının genişletilmesi çalışmalarına başlandı.

    Saatte 52 bin hacı adayının veya umre ziyaretçisinin tavaf yapabildiği Kabe"nin etrafındaki tavaf alanının genişletilmesiyle bu rakamın saatte 130 bine çıkarılması hedefleniyor. Çalışmalar, Kabe"de namaz kılan ve umre ziyaretinde bulunanları etkilenemeden devam edecek.

    Mescid-i Haram"ı genişletme projesinin şimdiye kadar yapılan en büyük genişletme çalışmasının olduğu kaydediliyor. Projenin maliyetinin 40 milyar Suudi Riyali"ni (10,6 milyar dolar) aştığı tahmin ediliyor. Proje tamamlandığında Kabe"de aynı anda 2 milyon kişi namaz kılabilecek.

    Yeni genişletme projesi Mescid-i Haram"ın çevresindeki bölgelerin boşaltılmasını sağlayacak ve ziyaretçilerin hareketini kolaylaştıracak. Aynı zamanda çevrenin iyileştirilmesine ve güzelleştirilmesine katkı sağlayacak. Proje kapsamında ayrıca yayaların kullanacağı elektrikli merdivenlerin bulunduğu tüneller ve sadece araçlar yeni bir yol şebekesi yapılacak.

    Mescid-i Haram"ın alanında yeni yapılan 8 projenin uygulanmasında yaklaşık 10 bin işçi çalışıyor. Proje kapsamında ayrıca abdest yerlerinin geliştirilmesi ve yenilerinin yapılması da yer alıyor. Projelerin gözetimini, Haremeyn El-Şerifeyn Genel Başkanlığı ve Yüksek Öğretim Bakanlığı üstleniyor.

    OSMANLI REVAKLARI KALDIRILACAK

    Çalışmalara dün namaz kılan ve tavaf edenleri etkilemeyecek şekilde çalışma alanın bölünerek başlandı. Çalışmaların başlangıç noktası el-Safa kapısı ile el-Fetih kapısının yer aldığı alan oldu. Zemzem kuyusunun üstünde yer alan bölgede de kırma işlemlerine başlandı.



    Önümüzdeki iki gün içinde ekipman ve makinelerin alana girip aşamalı olarak Osmanlı revaklarının kaldırılması işlemlerine başlanacağı belirtiliyor. Kabe Güvenlik Gücü Komutanı Albay Yahya el-Zahrani, bu çalışmaların Kabe"de namaz kılan, tavaf edenlere önümüzdeki 75 gün içinde etki etmeyeceğini, çalışmaları yapan bütün ilgili birimlerle çalışmaların Temmuz ayı başlarında durdurulması yönünde anlaşmaya varıldığını söyledi.

    Çalışmaların en yoğun olduğu bölgenin Fetih Kapısı ile Umre Kapısı arasındaki bölgede genişletme çalışmaları doğrultusunda birkaç kat inşa edildi. Çalışmalar sırasında umrecilerin güvenliği için Harem"in kapılarından el-Hudeybiye, el-Medine, el-Kudüs ve el-Şamiye kapıları kapatıldı.

    El-Umre kapısı ile el-Fetih kapısı karşısında yer alan genişletme çalışmalarının ilk katı önümüzdeki Şaban ayı içinde tamamlanacak ve 200 bin kişi burada namaz kılabilecek. Genişletme çalışmalarında 10 bin abdest alma yerinin hazır olacağı belirtiliyor. Genişletme çalışmalarına namaz vakitleri haricinde gece gündüz devam edilecek.




    Kabe´de genişletme çalışmaları başladı Yorumları